Een lekkere zondagslunch hoeft niet veel tijd te kosten
Zondag: een dag om lekker te luieren, te genieten of misschien wel heel actief te sporten, lekker te wandelen, maar in ieder geval: een dag voor jezelf. Daar hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken bij en daar zit nu juist het probleem. Zin in lekker eten en drinken, maar niet om uren in de keuken te staan. Hieronder volgt een beschrijving van twee makkelijke, lekkere en verantwoorde lunchrecepten, waarmee je huis voor even wordt omgetoverd in een mediterrane taverne. Buon Appetit!
Benodigdheden voor vier personen
Italianen zijn ware meesters in het bereiden van gerechten met slechts een minimaal aantal ingrediënten. Voor de beide lunchschotels heb je ook niet veel nodig. Voor wat betreft de aantallen: dit is naar eigen smaak, ik heb de verpakkingseenheden vermeld:
- Olijfolie
- Bakje Olijven (ik gebruik zelf knoflookolijven, maar dat is een persoonlijke voorkeur. In ieder geval zonder pit)
- Bakje Kastanjechampignons (zijn wat steviger en daardoor beter te gebruiken dan gewone champignons)
- Twee blikjes tonijn (Ik gebruik tonijnmoot van John West in olijfolie, maar op water of groentenat kan ook)
- Bakje cherrytomaatjes of Romaatjes
- Buffelmozzarella (Bufala Campana. Mozzarella van koemelk kan ook, maar deze is taaier en minder lekker
- Plakjes belegen Goudse kaas of oude kaas (voorkeur gaat uit naar "Oud Amsterdam")
- 100 gram Jamon Serrano in plakjes (of Parmaham, of Pata Negra)
- Italiaanse keukenkruiden
- Verse knoflook
- Turks brood (of afbakstokbrood of iets dergelijks. Turks brood vind ik persoonlijk het lekkerst)
De voorbereidingstijd van de hieronder genoemde lunchschotels is ongeveer 10 minuten. Bereiding in de oven: 7 - 10 minuten op 200 graden (hetelucht) Je kunt ervoor kiezen om slechts één van beide schotels te maken, maar het kost nauwelijks extra tijd om ze allebei te maken.
Zorg dat de oven voorwerwarmd is op 200 graden (hetelucht)
Lunchschotel 1:
Rauwe ham met champignons, olijven en tomaatjes, bedekt met mozzarella
Borstel de kastanjechampignons af (niet met water afspoelen want dan worden ze sompig) en snij ze in stukjes. Leg ze op een groot, plat, ovenvast! bord. Verdeel een handjevol olijven over de champignons. Haal van de kerstomaatjes de kontjes af en snij de tomaatjes in twee plakjes. Verdeel ze over het bord.
Pers een of twee teentjes knoflook met de knoflookpers of hak ze in heel kleine stukjes. Verdeel de geperste of gehakte knoflook over het bord. Strooi vervolgens wat Italiaanse kruiden over het bord. Sprenkel er olijfolie over (niet te zuinig, mag best een flinke scheut zijn). Schep het een beetje door elkaar, zodat alles goed mengt. Leg vervolgens de plakken rauwe ham erover.
Snij de mozzarella in stukjes en verdeel dit ook over het bord.
Zet het bord 7-10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het bord eruit en dek af met aluminiumfolie, zodat het warm blijft totdat het brood klaar is. Bak tenslotte het Turks brood (even vochtig maken) circa 5 minuten op 200 graden.
Lunchschotel 2:
Tonijn met olijven en tomaatjes, bedekt met Oud Amsterdam
Als je blikjes tonijn op olijfolie basis gebruikt, NIET AFGIETEN! Laat de inhoud van de blikjes tonijn (de tonijn en de olie dus) leeglopen in een diepe kom. Prak met een vork de tonijn in stukjes en zodanig dat de olijfolie mengt met de tonijn. Je zult merken dat de tonijn de olijfolie absorbeert en dat is precies de bedoeling.
Mocht je tonijn op waterbasis of anders gebruiken, giet de blikjes dan wel af, zodat alleen de tonijn overblijft. Schep de tonijn in een diepe kom en gooi hier een flinke scheut olijfolie in. Prak met een vork de tonijn in stukjes, zoals hierboven beschreven is.
Verdeel nu de tonijn over het bord, gevolgd door een handjevol olijven. Haal van de kerstomaatjes de kontjes af, snij ze in twee plakjes en verdeel over het bord.
Pers een of twee teentjes knoflook met de knoflookpers of hak ze in heel kleine stukjes. Verdeel de geperste of gehakte knoflook over het bord. Strooi vervolgens wat Italiaanse kruiden over het bord. Sprenkel er olijfolie over (niet te zuinig, mag best een flinke scheut zijn). Schep het een beetje door elkaar, zodat alles goed mengt.
Bedek het geheel met een aantal plakken Oud Amsterdam (verpakking bevat 8 plakken). Zet het bord 7-10 minuten in de voorverwamde oven. Haal het bord eruit en dek af met aluminiumfolie, zodat het warm blijft totdat het brood klaar is. Bak tenslotte het Turks brood (even vochtig maken) circa 5 minuten op 200 graden.
Wijntip
Een lekker fris, wit wijntje smaakt prima bij bovenstaande lunchschotels. Te denken valt aan een Soave (Italiaans), of een Stellenbosch Chenin Blanc (niet de Chardonnay!). Dit zijn beide soepel drinkende wijnen (ook gewoon lekker te drinken) met een fruitige afdronk.
Buon Appetit!