Oliebollen, ouderwetse volgens grootmoeders recept
Grootmoeders recept voor de heerlijkste ouderwetse echte Hollandse oliebollen! Een typisch Nederlands lekkernij, zo uit de Hollandse keuken, ouderwets lekker van oma! Oliebollen voor een verrukkelijk Oud en Nieuw-viering! Welke olie is goede olie voor het bakken van oliebollen? Wat is een goed beslag van oliebollen? Wat is de juiste temperatuur van de olie voor het bakken van oliebollen?
Oliebollen: voorbereiding
Voor we daadwerkelijk aan het bakken gaan van de oliebollen, even een lijstje om te checken of we alle benodigdheden en materialen in huis hebben:
- Drie dagen van te voren: rozijnen en krenten in lauw water zo´n tien minuten laten wellen.
- Melk voor het beslag moet lauw zijn.
- Roomboter voor het beslag moet zacht zijn (haal de boter op tijd uit de ijskast!)
- Ijsschep (of een juslepel) voor de bollen
- Frituurpan (gebruik jouw eigen favoriete bak/frituurpan! Het liefst met een dikke bodem!)
- Een enorme bol, kom of eventueel een emmertje om het beslag in te laten rijzen
- Ruim de keuken op voordat je begint met bakken! Maak genoeg ruimte om te werken en zet op een centrale plek in de keuken alle benodigdheden voor het bakken van de oliebollen!
Oliebollenbeslag
- 1 kilo bloem
- 1 liter lauwe melk
- 80 gram gist
- 80 gram zachte roomboter
- 3 eetlepels witte basterd suiker
- Sap van 2 citroenen
- Snufje zout
- 3 eieren
Oliebollengarnituur
- 150 gram krenten
- 200 gram rozijnen
- 200 gram appels
Extra
- Olie voor het frituren. (Gebruik altijd een goede olie! De olie is en blijft de basis van de oliebollen! Haal minimaal 2 flessen goede olie in huis.)
- Poedersuiker
Oliebollen: Goede olie voor het bakken van oliebollen
Olijfolie en zonnebloemolie zijn uitstekend! Gebruik onder geen beding frituurvet!!!
Oliebollen: bereiding van oliebollen
- Rasp je appels (of naar keuze: snijd ze in hele kleine blokjes zodat ze dezelfde maat hebben als de rozijnen en de krenten) Besprenkel de gesneden/geraspte appels met wat citroensap om vergeling tegen te gaan. Voeg de uitgelekte en gewelde rozijnen en krenten toe aan de appels.
- Laat de gist in de lauw warme melk oplossen.
- Pak de enorme bol, kom of emmertje en doe daar de bloem in. Maak in het midden een kuiltje.
- De super zachte roomboter en de eieren mengen met de bloem.
- De witte basterd suiker nu door de bloem, eieren en de boter mengen.
- Langzaam, zeer langzaam, meng de melk met de opgeloste gist al draaiend met de bloem, eieren, boter en suiker. Langzaam draaien en mengen. Net zo lang tot er een mooi glad beslag ontstaat.
- Voeg nu de mix van appels, krenten en rozijnen toe aan het beslag.
- Restant van het citroen sap er nu bij toevoegen.
- Goed blijven mengen en roeren en voeg als laatste het snufje zout toe.
Het beslag laten rijzen
De enorme bol, kom of eventueel emmertje waar het beslag in zit boven op de kachel zetten, afdekken met een schone en katoenen doek en een half uur laten rijzen. Na een half uurtje pakte mijn oma het deeg en het arme deeg kreeg een enorm “pak slaag” van haar, tot grote ontsteltenis van de kleinkinderen! De reden was om het deeg neer te laten komen in de enorme bol, kom of emmer en het deeg opnieuw te laten rijzen. Oma liet het deeg na de pak slaag nog een 30 minuten op de kachel staan.
Het echte werk: bakken van de oliebollen
Een klein kwartiertje voordat het deeg klaar is met rijzen, zet de frituurpan met de goede olie op het vuur. De olie moet een temperatuur hebben van 170 a 175 graden Celsius hebben. Zet een klein raampje open voor frisse lucht. Zet een uitlekbord en /of schaal naast de frituurpan. Zodra het deeg klaar is met rijzen en de olie op temperatuur is kan het bakken beginnen. Maak de ijslepel/juslepel vochtig met water en schep een klein beetje beslag in de lepel en laat het voorzichtig in de olie glijden. Afhankelijk van de grootte van de pan, niet te veel oliebollen in 1 keer bakken!
Temperatuur van de olie tijdens het bakken van oliebollen
Door te veel bollen in 1 keer te bakken, daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet goed gaar. De oliebollen moeten ruim in de pan en in de olie kunnen “zwemmen”. De olie blijft hierdoor op temperatuur en de bollen worden goed gaar.
Keer ze regelmatig om. Na ongeveer 8 minuten moeten de bollen klaar zijn. Laat ze uitlekken op het uitlekbord.
Eet smakelijk!
Zodra de bollen uitgelekt zijn, op een schaal serveren met poedersuiker. Leg servetten klaar en zet een extra bus poedersuiker bij de oliebollen. Eet smakelijk en voor iedereen: de beste wensen voor het nieuwe jaar!
Reacties
Elly, 31-12-2009
Bedankt, voor het ouderwetse recept. Want niet in alle landen koop je kant en klaar mix.
Heb een roemeense dame in huis en wil ze een recept.Nu dit recept is oke.
Nu nog proberen voor haar in het roemeens om te zetten. Bedankt!
Reactie infoteur, 09-01-2010
Beste Elly,
Ik woon zelf ook in het buitenland waar ze geen kant en klare oliebollenmix kennen! Succes met de vertaling!
Met vriendelijke groet, Roberta
Urshurak, 31-12-2009
Tip over de olie: op de site van een bekende meelproducent adviseren ze géén olijfolie te gebruiken maar zonnebloemolie, slaolie of arachideolie. (Kokosolie schijnt ook goed te zijn)
Reactie infoteur, 09-01-2010
Beste Ursuhrak,
Ik gebruik hier in het buitenland enkel en alleen olijfolie en dat gaat uitstekend! :-) Maar smaken verschillen natuurlijk en dat is gebruikelijk. Zo zullen velen veel liever in de zonnebloemolie de bollen willen bakken dan in de olijfolie.
Kokosolie? Is misschien nog niet eens zo´n gek idee! Bedankt voor de tip!
Met vriendelijke groet, Roberta
Joszi, 29-12-2009
Hallo,
Er staat niet bij voor hoeveel oliebollen dit recept is. Zou wel handig zijn.
groetjes
joszi
Reactie infoteur, 09-01-2010
Beste Joszi,
Oprechte excusses voor de late reactie: was op vakantie!
Oorsponkelijk zouden er 25 bollen uit gemaakt kunnen worden. Persoonlijk moet ik eerlijk zeggen dat ik er nog nooit 25 bollen van gemaakt heb, of gebruik ik nu zo´n grote lepel en maak ik zulke grote oliebollen?
Met vriendelijke groet, Roberta