Een snel en eenvoudig kerstmenu
De kerstdagen staan weer voor de deur. Veel mensen schieten hierbij gelijk in de stress. Want wat gaan we eten. Gaan we zelf een culinair hoogstantje maken, of gewoon simpel gourmetten. Bent u nog zoekende, lees dan snel verder. Dit kerstmenu is snel en simpel te maken. Niets geen hoogstandjes maar zeker niet minder lekker. U staat niet lang te zwoegen in de keuken, maar tovert snel en simpel dit menu op tafel.
Kerstmenu 4 personen
Voorgerecht
Carpaccio van courgette
- 1 gele of groene courgette
- olijfolie extra vergine
- 1 citroen
- grof zout
- peper
- verse parmezaanse kaas
Snij de courgette in flinterdunne plakjes en leg deze dakpansgewijs op 4 grote (platte) borden. Klop in een schaaltje 2/3 deel olijfolie los met 1/3 deel vers citroensap. Giet dit vervolgens over de courgette. Laat de courgette minimaal een half uurtje zacht worden in de marinade. Voor het serveren bestrooien met zout en peper. Schaaf wat verse parmezaanse kaas in mooie krullen en leg dit er op.
Tussengerecht
Vijgen uit de oven met ham en mozzarella
- 4 verse vijgen
- half bolletje mozzarella
- 4 plakjes parmaham
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- zout en peper
De oven voorverwarmen op 200 graden. De vijgen van bovenaf kruislings insnijden tot bijna aan de bodem en daarna een beetje openvouwen. De mozzarelle in 4 stukken snijden en in het hart van de vijgen stoppen. Wikkel vervolgens een plakje ham om de vijgen heen. Bak de vijgen ongeveer 10 minuten in de hete oven totdat de ham lekker knapperig is en de mozzarelle een beetje begint te smelten. Voor het serveren maak je een vinaigrette van de olijfolie, balsamico azijn en de zout en peper. Zet de vijgen elk op een bord en sprenkel wat van de vinaigrette eromheen.
Hoofdgerecht
Zalmfilet met pesto en rauwe ham
- 4 zalmfilets (even groot)
- 4 flinke eetlepels pesto
- 1 citroen
- 8 plakjes rauwe ham
- scheutje olijfolie
De oven voorverwarmen op 200 graden. De bovenkant van de zalmfilets besmeren met de pesto. Rasp wat citroenschil boven de pesto. Verpak de zalm in de plakjes rauwe ham. Vet een braadslee in met wat boter of olie en leg de stukken zalm erin en besprenkel ze met wat olijfolie. Bak ze vervolgens een minuut of 10 gaar in de oven.
Nagerecht
Clafoutis met perziken
- 3 of 4 grote perziken of een blik perziken op sap
- 50 gram boter
- 75 gram suiker
- 25 gram bloem
- 4 eieren
- 2 dl melk
- snufje zout
- handje geschaafde amandelen
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ovenschaal in met boter (lekker dik). Snij de perziken in partjes en verdeel ze over de bodem van de schaal. Smelt de boter en voeg vervolgens de suiker, bloem, zout en melk toe en klop met de mixer. Voeg vervolgens de eieren toe en blijf mixen totdat je een glad , vrij dun beslag hebt. Schenk dit over de perziken en bestrooi met wat geschaafde amandelen. Bak dit ongeveer 45 minuten in de oven totdat de bovenkant goudgeel en stevig is. Strooi bij het serveren vervolgens wat poedersuiker over de taart heen.