Lekkere salades voor bij de barbeque of gourmet
In dit artikel zal u uitgelegd worden hoe u een paar verschillende lekkere salades kunt maken, die goed passen bij de gourmet of bij de barbeque. Er staat een recept voor een verrassende tomatensalade, voor een milde macaroni-salade en voor een pittige bonensalade. Voor al deze recepten staan er onderaan nog verschillende variaties die u kunt uitproberen zodat het uw favoriete salade wordt.
Lekkere salades
Tomatensalade
Ingrediënten voor 4 personen
- 5 tomaten
- 1 rode ui
- vers gemalen zout
- vers gemalen peper
- olijfolie
- azijn
- Maggi
- Franse mosterd
Hoe te werk te gaan
- Snijd eerst de tomaten in blokjes of schijfjes.
- Snijd de ui in kleine blokjes.
- Meng de tomaten met de ui in een grote kom.
- Voeg een theelepeltje vers gemalen zout en een theelepeltje peper toe.
- Maak het sappig door twee eetlepels olijfolie erover heen te sprenkelen.
- 1 eetlepel azijn zorgt voor een aparte smaak.
- 1 eetlepel Maggi neutraliseert de zurige smaak van de toegevoegde azijn.
- Een half theelepeltje mosterd zorgt voor een lekker geheel.
- Soms kan een beetje water het geheel wat minder sterk maken.
Uw eigen draai eraan geven
Het fijne aan dit recept is dat u het makkelijk helemaal naar uw eigen smaak kunt maken. U kunt de dosering van een aantal van deze ingrediënten aanpassen zodat het naar uw zin smaakt. Als u het een beetje te bitter vindt, voeg dan iets meer Maggi toe. Als u het een beetje te zout vindt, voeg dan een scheutje azijn toe. Voor een meer romige smaak kunt u ook een eetlepel mayonaise erbij doen. De mosterd kan u weglaten als dat u te pittig wordt. Een komkommer erbij doen zorgt voor een heel andere salade die ook goed te gebruiken is.
Macaroni-salade
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gram macaroni
- 250 gram worteltjes en doperwtjes (in blik)
- 250 gram luncheon meat in blik (eventueel gewone boterhamworst)
- bouillonblokje
- yoghurt
- mayonaise
- dille
- basilicum
- bieslook
- zout en peper
Hoe te werk te gaan
- Kook de macaroni in een liter water met een bouillonblokje.
- Giet de macaroni af en doe deze in een grote kom.
- Meet 3 eetlepels yoghurt en roer deze door de macaroni.
- Hetzelfde bij de mayonaise, meet 3 eetlepels af en roer deze door macaroni.
- Voeg een eetlepel dille toe.
- Voeg hierbij nog een eetlepel basilicum toe.
- En nog een eetlepel bieslook erbij maakt het af.
- Voeg eventueel nog een beetje zout of peper eraan toe naar uw eigen smaak.
- Laat het geheel in uw koelkast koud worden.
Uw eigen draai eraan geven
Ook dit recept kunt u aanpassen aan uw smaak. U kunt meer groenten toevoegen en daardoor er een maaltijdsalade van maken. U kunt er wat pepers doorheen doen om het allemaal een beetje lekker pittig te maken. Als u het zo te saai vindt kunt u er wat gebakken spekjes bij doen. Voor de echte waaghalzen smaakt het zonder groentes en met fruit in blik ook heel goed, dan wordt het een beetje een vruchten-macaroni salade, let wel op dat u dan moet uitkijken met de kruiden, minder is dan lekkerder.
Bonensalade
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 blik bruine bonen (750 gram)
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 blikje maïs
- 1 Spaanse peper
- 1 ui
- 2 blikjes tomatenpuree
- Chili-peper
- Chorizo-worst
Hoe te werk te gaan
- Laat het blik bruine bonen uitlekken en doe deze in een grote kom.
- Snij de paprika en de ui in kleine stukjes en roer deze erdoor heen.
- Laat de maïs uitlekken en roer deze er ook doorheen.
- Voeg hierna de twee blikjes tomatensaus toe.
- Snij de Spaanse peper en roer deze goed door zodat de smaak overal doorheen zit.
- Snij de Chorizo-worst en roer deze er ook doorheen.
- Voeg lekker veel Chili-peper toe.
- Voeg eventueel naar uw eigen smaak nog wat zout en peper toe.
Uw eigen draai eraan geven
Bij dit recept zou ik altijd deze richtlijnen aanhouden alleen misschien wat dingen toevoegen. Stukjes ananas kunnen voor een beetje frisheid zorgen. Een beetje crème fraîche kan ervoor zorgen dat het wat minder pittig wordt, u kunt natuurlijk ook gewoon wat minder Spaanse peper erbij doen. Voeg andere groentes toe voor eventuele variatie. Stukjes gebakken spek kunnen het geheel ook nog lekkerder maken.
Eet smakelijk!