Recept bouillabaisse + rouille
Bouillabaisse is een traditioneel Frans recept. Het was oorspronkelijk een eenvoudig gerecht wat van visafval werd gemaakt, maar vandaag de dag is het een hoog gewaardeerd onderdeel van de Franse keuken. In veel toprestaurants staat dit gerecht dan ook op de kaart. Een saus die in de Franse keuken vaak wordt gebruikt om vissoep nog meer smaak te geven is 'rouille'. Hier vindt u een recept voor heerlijke bouillabaisse en rouille.
Recept voor bouillabaisse (5 personen)
Ingredienten
Geschikte vis- en schaaldiersoorten:
Schorpioenvis, rode poon, kongeraal, zeeduivel, wijting, krabben, langoustines
- 2 kg vis en schaaldieren (het liefst meerdere soorten), schoongemaakt en gewassen
- 500 gram kruimige aardappelen (geschild en in plakjes gesneden)
- goede kwaliteit grof bruin brood
- 1 grote ui (fijn gesnipperd)
- 4 tenen knoflook (geperst)
- 4 rijpe tomaten (in stukken gesneden)
- 1 vierde knol venkel (fijngesneden)
- 1 theelepel safraanpoeder
- 1 kruidentuiltje met peterselie, tijm en laurier
- zout
- cayennepeper
- olijfolie
- eventueel rouille, een typisch Franse pepersaus voor vissoep of bouillabaisse (het recept voor rouille vindt u helemaal onderaan)
Bereiding
- Doe wat olijfolie in een grote braadpan.
- Voeg de ui toe en wacht tot hij licht gefruit is
- Voeg dan de stukken tomaat, de venkel, de knoflook, de plakjes aardappel en het kruidentuiltje toe
- Leg de vissen en schaaldieren hier bovenop
- Voeg 2 liter warm water toe
- Voeg naar smaak de cayennepeper en zout toe, en de theelepel safraanpoeder
- Laat het geheel 20 minuten op middelhoog vuur koken met het deksel erop
- Haal het kruidentuiltje uit de pan.
- Giet de vis en aardappelen af in een schaal.
- Leg de vis en de helft van de aardappelen op een bord
- Voeg de andere helft van de aardappelen toe aan de soep in de schaal en pureer dit met een staafmixer
- Voeg indien nodig zout of peper toe
Serveren
- Neem 5 grote soepborden en leg in het midden van elk bord een snee brood.
- Giet de soep op elk van de 5 borden, en serveer ze aan tafel
- Zet de aardappelen, de vis en de rest van de saus apart in het midden van de tafel
- Serveer eventueel met droge witte wijn, of rosé
Tip
De Fransen voegen vaak een traditionele saus toe aan vissoep of bouillabaisse. Deze saus wordt rouille genoemd. Het recept vindt u hieronder
Recept voor rouille (5 personen)
Ingrediënten
- 4 tenen knoflook
- 2 eetlepels paprikapoeder (of als u het kunt vinden: rouillekruiden)
- olijfolie
- arachideolie
- 2 theelepels pittige mosterd
- eigeel van 2 eieren
Bereiding
- Klop met een garde het eigeel en de mosterd in een kom
- Voeg langzaam de arachideolie toe terwijl u blijft kloppen
- De hetzelfde met de olijfolie
- Wissel de twee soorten olie steeds af, en ga door tot het een stevig, ondoorzichtig geheel is geworden
- Voeg nu de geperste tenen knoflook en het paprikapoeder toe, en meng het goed
- De rouille is nu klaar
Serveren
- Doe een lekkere schep rouille in de soep en roer het erdoor