Tomaat gezond en lekker

Tomaat gezond en lekker Wikipedia zegt het volgende over de tomaat: "De tomaat is een populaire vrucht, afkomstig van de tomatenplant (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum). De vrucht is culinair gezien een groente." Niet iedereen houdt van tomaat, maar als je een liefhebber bent is de tomaat het ideale ingrediënt voor een lekkere salade, maaltijd, borrelhapje of op de boterham. Goed voor alle seizoenen. Enkele suggesties.

Salade

Ingrediënten

  • 600 gram tomaten
  • 1 grote komkommer
  • 200 gram kruidenkaas (light)
  • 125 gr magere yoghurt
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 citroen
  • peper en zout

Bereiding

De tomaten en de komkommer schoonmaken en in blokjes snijden en besprenkel ze met citroensap. Voeg naar smaak wat peper en zou toe. Daarna de kruidenkaas goed met de yoghurt mengen en doe het mengsel in een grote glazen serveerschaal. Meng daar de komkommer en tomaten goed doorheen en voeg als laatste nog wat kappertjes toe aan het mengsel.

Boterham

Ingrediënten

  • donkerbruin brood
  • enkele grote tomaten
  • enkele plakjes geitenkaas
  • basilicum
  • margarine
  • peper en zout

Bereiding

De tomaat op brood is eenvoudig. Besmeer het bruin brood met margarine en beleg met een plakje geitenkaas. Snij de tomaten in plakjes en voeg wat peper en zout naar smaak toe. Beleg de geitenkaas met schijfjes tomaat en leg er hier en daar wat basilicum bij.

Gevuld

Ingrediënten

  • 4 middelgrote tomaten
  • 120 gram feta light
  • 100 gram tonijn (uitgelekt uit blikje)
  • basilicum
  • olijven
  • peper en zout

Bereiding

Was de tomaten goed en snij het kapje er af. Hol de tomaten goed uit en vul ze vervolgens met een mengel van kleine blokjes feta, klein gemaakte olijven, stukjes tonijn en wat basilicum. Peper en zout tenslotte naar smaak toevoegen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten gezonde voeding en weinig koolhydratenRecepten gezonde voeding en weinig koolhydratenKoolhydraten, of het achterwege laten hiervan, is een hot item. Op zich niet zo vreemd, want als je een gemiddeld bewegi…
Zelf gezonde borrelhapjes makenZelf gezonde borrelhapjes makenBorrelhapjes zijn van alle tijden. Namen de Eqyptenaren voor Christus fruit bij het drinken van wijn, de kasteelheren ha…
Gezonde salades met kaasGezonde salades met kaasKaas is een echte smaakmaker, dat is niet nieuw. Kaas kan echter op de meest uiteenlopende manieren gebruikt worden in d…
Salades; combinaties en receptenSalades; combinaties en receptenSla is een heerlijk (bij)gerecht. Vooral in de zomer is het verfrissend en natuurlijk erg gezond. Het kan bijna overal b…

Bloemen in mijn bord, Maartse viooltjesBloemen in mijn bord, Maartse viooltjesMaarts viooltje of Viola odorata, geurend viooltje zoals de officiële naam luid, heeft altijd tot de verbeelding gesprok…
Hete Thaise kipsalade en Thaise maiskoekjesHete Thaise kipsalade en Thaise maiskoekjesHete Thaise kipsalade en Thaise maiskoekjes. Ze vormen vaak het begin van een Thaise maaltijd of worden bij een diner ge…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.