Tomaat gezond en lekker
Wikipedia zegt het volgende over de tomaat: "De tomaat is een populaire vrucht, afkomstig van de tomatenplant (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum). De vrucht is culinair gezien een groente." Niet iedereen houdt van tomaat, maar als je een liefhebber bent is de tomaat het ideale ingrediënt voor een lekkere salade, maaltijd, borrelhapje of op de boterham. Goed voor alle seizoenen. Enkele suggesties.
Salade
Ingrediënten
- 600 gram tomaten
- 1 grote komkommer
- 200 gram kruidenkaas (light)
- 125 gr magere yoghurt
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 citroen
- peper en zout
Bereiding
De tomaten en de komkommer schoonmaken en in blokjes snijden en besprenkel ze met citroensap. Voeg naar smaak wat peper en zou toe. Daarna de kruidenkaas goed met de yoghurt mengen en doe het mengsel in een grote glazen serveerschaal. Meng daar de komkommer en tomaten goed doorheen en voeg als laatste nog wat kappertjes toe aan het mengsel.
Boterham
Ingrediënten
- donkerbruin brood
- enkele grote tomaten
- enkele plakjes geitenkaas
- basilicum
- margarine
- peper en zout
Bereiding
De tomaat op brood is eenvoudig. Besmeer het bruin brood met margarine en beleg met een plakje geitenkaas. Snij de tomaten in plakjes en voeg wat peper en zout naar smaak toe. Beleg de geitenkaas met schijfjes tomaat en leg er hier en daar wat basilicum bij.
Gevuld
Ingrediënten
- 4 middelgrote tomaten
- 120 gram feta light
- 100 gram tonijn (uitgelekt uit blikje)
- basilicum
- olijven
- peper en zout
Bereiding
Was de tomaten goed en snij het kapje er af. Hol de tomaten goed uit en vul ze vervolgens met een mengel van kleine blokjes feta, klein gemaakte olijven, stukjes tonijn en wat basilicum. Peper en zout tenslotte naar smaak toevoegen.