Recepten voor balkenbrij

Balkenbrij is een typisch Nederlands gerecht. Het komt weg uit het oostelijk en zuidelijk deel van Nederland. Meestal wordt het in het najaar en de winter gegeten. Het bevat slachtafval van het varken, boekweitmeel of tarwebloem en kruiden. Waarschijnlijk is het woord balkenbrij afgeleid van brij van gebalchte. Gebalchte zijn de resten van een geslacht dier. Er bestaan tientallen recepten voor balkenbrij. Hieronder vind je er een aantal.

Algemene serveertips voor balkenbrij

Balkenbrij wordt op veel verschillende manieren gegeten:
  • Op brood met roggebrood erop
  • Los als tussendoortje of bij een maaltijd met stroop of mosterd
  • Met gebakken appeltjes ernaast
  • Met appelmoes
  • Met rode kool
  • Op krentebrood (Brabants)
  • Met pruimen ernaast

Balkenbrij kan goed ingevroren worden. Snij de balkenbrij voordat je het invriest al wel vast in plakken.

Balkenbrij recept 1

Ingrediënten:

  • 2 kilogram schouderkarbonade
  • 2 kilogram mager spek
  • 1 kilogram lever
  • 1 kilogram boekweitmeel
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Bereiding:

Laat het vlees samen met de peper, het zout en de nootmuskaat 3 uur sudderen in ruim water. Laat het dan afkoelen. Haal het vlees uit de pan en maak het fijn met een vleesmolen. Dan de bouillon weer aan de kook brengen en het boekweitmeel en beetje bij beetje aan toevoegen. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan! Voeg er zoveel meel aan toe dat de lepel erin omhoog blijft staan. Dan het mengsel in een vorm doen en in de koelkast laten opstijven. Dan in plakken snijden en opbakken.

Balkenbrij recept 2

Ook wel Gelderse balkenbrij genoemd.

Ingrediënten:

  • 1½ liter bouillon
  • ½ liter bloed
  • ½ à 1 kilogram aan spek en vleesresten
  • Rommelkruid (zouthout, anijs, kaneelkoppen, gemberpoeder en sandelhout)
  • Foelie
  • Nootmuskaat
  • Laurier
  • Tijm
  • Zout
  • 300 gram boekweitmeel
  • Half kopje rozijnen
  • Gesnipperde appel

Bereiding:

Doe het vocht, het vlees, de kruiden, de rozijnen en de appel in een pan en laat het even koken. Voeg dan langzaam het boekweitmeel eraan toe. Goed roeren. Schenk het mengsel over in een vorm die in de magnetron kan. Kook het mengsel dan langzaam bij een niet te hoge stand gaar in 20 à 30 minuten. Laat het afkoelen en snij in plakken. Daarna opbakken in de koekepan.

Balkenbrij recept 3

Ingrediënten:

  • 3 liter bouillon
  • 300 gram wildlever (grof gemalen)
  • 400 gram vers spek
  • 100 gram vlees van wild
  • 20 gram rommelkruid (zouthout, anijs, kaneelkoppen, gemberpoeder en sandelhout)
  • 400 gram boekweitmeel
  • 20 gram zeezout

Bereiding:

Doe het vlees en de bouillon in een pan en kook het net rosé. Voeg dan de rommelkruiden (fijgestampt) eraan toe. Laat dit 5 minuten weken en intrekken. Voeg beetje bij beetje het boekweitmeel toe.

Laat het afkoelen. Doe het mengsel dan in een ingevette cakevorm en zet het een dag in de koelkast. Dan in plakken snijden en opbakken.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekkere balkenbrij: wat zit er in en hoe bereid je het?Lekkere balkenbrij: wat zit er in en hoe bereid je het?Voor veel mensen begint in het najaar weer een feestelijke en smakelijke tijd. De slagers en de supermarkten verkopen we…
Geitenkaas, ideaal om mee te combinerenGeitenkaas, ideaal om mee te combinerenGeitenkaas is een magere kaassoort die zeer geschikt is om te combineren in allerlei gerechten. Dit kan variëren van een…
Typisch Brabantse gerechtenWel bekend in Nederland maar ook direct over onze landsgrens, weten we maar al te goed dat Brabanders Bourgondiërs van d…
Ontbijt Recepten waar je je bed voor uit komtEen goed ontbijt geeft je extra energie en herstelt je bloedsuikerspiegel. Experts zeggen dat het ontbijt de belangrijks…

Appeltaart extraAppeltaart extraAppeltaart is al sinds jaar en dag populair. De appeltaart ontbreekt zelden daar waar de taarten het feestje opvrolijken…
Maaltijdsoepen, slank, snel en gemakkelijk klaar te maken!Maaltijdsoepen, slank, snel en gemakkelijk klaar te maken!Heerlijk eten en toch ook verstandig, snel en toch gemakkelijk? Ontdek met deze recepten hoe eenvoudig het kan zijn! Vol…
Bronnen en referenties
  • Foto balkenbrij: http://achterhoekseboeken.nl/culinair.htm
Jidaja (36 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.