InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Recepten voor balkenbrij

Recepten voor balkenbrij

Balkenbrij is een typisch Nederlands gerecht. Het komt weg uit het oostelijk en zuidelijk deel van Nederland. Meestal wordt het in het najaar en de winter gegeten. Het bevat slachtafval van het varken, boekweitmeel of tarwebloem en kruiden. Waarschijnlijk is het woord balkenbrij afgeleid van brij van gebalchte. Gebalchte zijn de resten van een geslacht dier. Er bestaan tientallen recepten voor balkenbrij. Hieronder vind je er een aantal.

Algemene serveertips voor balkenbrij

Balkenbrij wordt op veel verschillende manieren gegeten:
  • Op brood met roggebrood erop
  • Los als tussendoortje of bij een maaltijd met stroop of mosterd
  • Met gebakken appeltjes ernaast
  • Met appelmoes
  • Met rode kool
  • Op krentebrood (Brabants)
  • Met pruimen ernaast

Balkenbrij kan goed ingevroren worden. Snij de balkenbrij voordat je het invriest al wel vast in plakken.

Balkenbrij recept 1

Ingrediënten:

  • 2 kilogram schouderkarbonade
  • 2 kilogram mager spek
  • 1 kilogram lever
  • 1 kilogram boekweitmeel
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Bereiding:

Laat het vlees samen met de peper, het zout en de nootmuskaat 3 uur sudderen in ruim water. Laat het dan afkoelen. Haal het vlees uit de pan en maak het fijn met een vleesmolen. Dan de bouillon weer aan de kook brengen en het boekweitmeel en beetje bij beetje aan toevoegen. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan! Voeg er zoveel meel aan toe dat de lepel erin omhoog blijft staan. Dan het mengsel in een vorm doen en in de koelkast laten opstijven. Dan in plakken snijden en opbakken.

Balkenbrij recept 2

Ook wel Gelderse balkenbrij genoemd.

Ingrediënten:

  • 1½ liter bouillon
  • ½ liter bloed
  • ½ à 1 kilogram aan spek en vleesresten
  • Rommelkruid (zouthout, anijs, kaneelkoppen, gemberpoeder en sandelhout)
  • Foelie
  • Nootmuskaat
  • Laurier
  • Tijm
  • Zout
  • 300 gram boekweitmeel
  • Half kopje rozijnen
  • Gesnipperde appel

Bereiding:

Doe het vocht, het vlees, de kruiden, de rozijnen en de appel in een pan en laat het even koken. Voeg dan langzaam het boekweitmeel eraan toe. Goed roeren. Schenk het mengsel over in een vorm die in de magnetron kan. Kook het mengsel dan langzaam bij een niet te hoge stand gaar in 20 à 30 minuten. Laat het afkoelen en snij in plakken. Daarna opbakken in de koekepan.

Balkenbrij recept 3

Ingrediënten:

  • 3 liter bouillon
  • 300 gram wildlever (grof gemalen)
  • 400 gram vers spek
  • 100 gram vlees van wild
  • 20 gram rommelkruid (zouthout, anijs, kaneelkoppen, gemberpoeder en sandelhout)
  • 400 gram boekweitmeel
  • 20 gram zeezout

Bereiding:

Doe het vlees en de bouillon in een pan en kook het net rosé. Voeg dan de rommelkruiden (fijgestampt) eraan toe. Laat dit 5 minuten weken en intrekken. Voeg beetje bij beetje het boekweitmeel toe.

Laat het afkoelen. Doe het mengsel dan in een ingevette cakevorm en zet het een dag in de koelkast. Dan in plakken snijden en opbakken.
© 2008 - 2018 Jidaja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recept van balkenbrij en halve gedraaideHeeft u wel eens balkenbrij gegeten, misschien vroeger bij oma? Of heerlijke halve gedraaide een vleesgerecht dat snel k…
Geitenkaas, ideaal om mee te combinerenGeitenkaas, ideaal om mee te combinerenGeitenkaas is een magere kaassoort die zeer geschikt is om te combineren in allerlei gerechten. Dit kan variëren van een…
Typisch Brabantse gerechtenWel bekend in Nederland maar ook direct over onze landsgrens, weten we maar al te goed dat Brabanders Bourgondiërs van d…
Ontbijt Recepten waar je je bed voor uit komtEen goed ontbijt geeft je extra energie en herstelt je bloedsuikerspiegel. Experts zeggen dat het ontbijt de belangrijks…
Recept voor wentelteeftjes en broederHeerlijke (na) gerechten uit grootmoeders tijd, maar niet uit de tijd, want ook nu nog smaken ze prima.
Bronnen en referenties
  • Foto balkenbrij: http://achterhoekseboeken.nl/culinair.htm

Reageer op het artikel "Recepten voor balkenbrij"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sophie de Jongh-Janssen, 15-08-2011 09:25 #5
Hallo, ik kom uit Gelderland en ook ik zoek de meest Gelderse manier van Balkenbrij maken, inderdaad met rozijnen en vlees en bouillon en met rommelkruid. Wie kan mij helpen? Ik woon in midden Gelderland. Ik heb geen familieleden meer waaraan ik het zou kunnen vragen en deze recepten werden vroeger niet opgeschreven, jammer genoeg. Ik ben bijna 64 jaar dus… hoog tijd om het zelf eens te maken, toch? Maar de traditie blijft, te koop bij de slager (recept geheim) maar zelf maken is toch leuk, blijft leuk! Sophie

Lucette Faber, 18-01-2011 17:22 #4
Hallo, ik heet Lucette Faber en heb juist het recept gelezen - ik ga het uitproberen! Ik mis in recept 2 de fase waarin het bloed wordt toegevoegd. Dat kan niet tijdens het stoven, want bloed stolt boven de 70 of 80 graden (ja, bloedstollend!). Kan je bloed na de eesrte fase toevoegen en het geheel daarna nog in de magnetron voor de garing zetten?

Ger Vankoolwijk, 24-04-2010 14:56 #3
Ria,

In het Maas en Waalse werd door velen voor Gelderse balkenbrij behalve rommelkruid ook anijszaad toegevoegd.Kwestie van 1 twee keer uitproberen of je die smaak herhend van vroeger.
Bindt 1 liter kokende varkensbouillon met 200 gram boekweitmeel, gebruik 10 gram rommelkruid en een klein blaadje laurier voor de smaak, zonodig zout toevoegen. Roer er 100 gram rozijnen en laat een dag opstijven.
De reuzel ( uitbakken van 200 gram vet spek en deovergebleven kaantjes in de brij doen) gebruik je om de plakken plm 1 cm dik brij in te bakken.
Serveren met Geldes roggebrood en zure augurkjes
Veel succes
Ger Vankoolwijk

Sylvia van Hoogstraten, 30-12-2009 13:43 #2
Ria,

Balkenbrij maken is iets persoonlijks, de basis blijft wel gelijk maar de ingredienten verschillen.
Basis is m.i. vlees met peper, zout (kruidnagel, laurier) en evt andere toevoegingen langzaam gaar laten worden.
vlees kort maken en weer in het vocht terug doen en dan rommelkruid (voor rode baleknbrij) nog een paar uur laten trekken.
Daarna met boekweitmeel indikken.
in een vorm verdelen en af laten koelen.
later in plakjes snijden en bakken.

Ria Hansen, 27-12-2009 17:14 #1
Helaas, het staat er niet bij wat ik zoek, ben nog steeds op zoek naar het Gelderse recept zoals mijn moeder het maakte. Met reuzel en rundvet en krenten en rozijnen, boekweitmeel en anijszaad. Ik hoop dat iemand me kan helpen aan dit recept.

Infoteur: Jidaja
Gepubliceerd: 05-10-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 5
Schrijf mee!