Recepten voor balkenbrij
Balkenbrij is een typisch Nederlands gerecht. Het komt weg uit het oostelijk en zuidelijk deel van Nederland. Meestal wordt het in het najaar en de winter gegeten. Het bevat slachtafval van het varken, boekweitmeel of tarwebloem en kruiden. Waarschijnlijk is het woord balkenbrij afgeleid van brij van gebalchte. Gebalchte zijn de resten van een geslacht dier. Er bestaan tientallen recepten voor balkenbrij. Hieronder vind je er een aantal.
Algemene serveertips voor balkenbrij
Balkenbrij wordt op veel verschillende manieren gegeten:
- Op brood met roggebrood erop
- Los als tussendoortje of bij een maaltijd met stroop of mosterd
- Met gebakken appeltjes ernaast
- Met appelmoes
- Met rode kool
- Op krentebrood (Brabants)
- Met pruimen ernaast
Balkenbrij kan goed ingevroren worden. Snij de balkenbrij voordat je het invriest al wel vast in plakken.
Balkenbrij recept 1
Ingrediënten:
- 2 kilogram schouderkarbonade
- 2 kilogram mager spek
- 1 kilogram lever
- 1 kilogram boekweitmeel
- peper
- zout
- nootmuskaat
Bereiding:
Laat het vlees samen met de peper, het zout en de nootmuskaat 3 uur sudderen in ruim water. Laat het dan afkoelen. Haal het vlees uit de pan en maak het fijn met een vleesmolen. Dan de bouillon weer aan de kook brengen en het boekweitmeel en beetje bij beetje aan toevoegen. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan! Voeg er zoveel meel aan toe dat de lepel erin omhoog blijft staan. Dan het mengsel in een vorm doen en in de koelkast laten opstijven. Dan in plakken snijden en opbakken.
Balkenbrij recept 2
Ook wel Gelderse balkenbrij genoemd.
Ingrediënten:
- 1½ liter bouillon
- ½ liter bloed
- ½ à 1 kilogram aan spek en vleesresten
- Rommelkruid (zouthout, anijs, kaneelkoppen, gemberpoeder en sandelhout)
- Foelie
- Nootmuskaat
- Laurier
- Tijm
- Zout
- 300 gram boekweitmeel
- Half kopje rozijnen
- Gesnipperde appel
Bereiding:
Doe het vocht, het vlees, de kruiden, de rozijnen en de appel in een pan en laat het even koken. Voeg dan langzaam het boekweitmeel eraan toe. Goed roeren. Schenk het mengsel over in een vorm die in de magnetron kan. Kook het mengsel dan langzaam bij een niet te hoge stand gaar in 20 à 30 minuten. Laat het afkoelen en snij in plakken. Daarna opbakken in de koekepan.
Balkenbrij recept 3
Ingrediënten:
- 3 liter bouillon
- 300 gram wildlever (grof gemalen)
- 400 gram vers spek
- 100 gram vlees van wild
- 20 gram rommelkruid (zouthout, anijs, kaneelkoppen, gemberpoeder en sandelhout)
- 400 gram boekweitmeel
- 20 gram zeezout
Bereiding:
Doe het vlees en de bouillon in een pan en kook het net rosé. Voeg dan de rommelkruiden (fijgestampt) eraan toe. Laat dit 5 minuten weken en intrekken. Voeg beetje bij beetje het boekweitmeel toe.
Laat het afkoelen. Doe het mengsel dan in een ingevette cakevorm en zet het een dag in de koelkast. Dan in plakken snijden en opbakken.