Typisch Brabantse gerechten
Wel bekend in Nederland maar ook direct over onze landsgrens, weten we maar al te goed dat Brabanders Bourgondiërs van de lage landen zijn. Hier horen natuurlijk ook heerlijke gerechten bij! Landgenoten boven de rivieren zijn vaak niet bekend met de "Brabantse keuken" maar het is zeker de moeite waard om deze te ontdekken!
Lunchgerecht: Worstenbroodjes
Wel bekend over heel Nederland, de worstenbroodjes. Helaas zijn ze boven de rivieren sporadisch verkrijgbaar daarom is het des te leuker om ze zelf te maken! Ze smaken ook nog eens verrukkelijk! De worstenbroodjes zijn in 2014 bekend geworden door Roy Donders, echter at hij voornamelijk de variant met spek. De worstenbroodjes worden traditioneel gegeten na de mis op kerstavond bij het "kerstontbijt". Vroeger waren de Brabanders een volk met weinig geld en middelen. De saucijzenbroodjes waren bekend maar het bladerdeeg was duur. Ter vervanging werd er witbrood deeg gebruikt, welke een stuk goedkoper was. Zo is het worstenbroodje geboren!
Ingrediënten (voor 5 tot 6 stuks)
- 250 gram bloem
- 6 gram zout
- 70 gram boter
- 10 gram basterdsuiker
- 13 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
- 125 gram melk
- 450 gram half-om-half gehakt
- 1 beschuit
- 0,5 ei
- zout
- vers gemalen peper
- nootmuskaat
- 1 geklopt ei
Bereiding
Verwarm alvast de oven voor op 200 graden. Dit scheelt weer wacht-tijd wanneer dit alvorens wordt gedaan.
Brooddeeg
Maak een bergje van de bloem op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Strooi hierna de 6 gram zout uit over de bloem. Verwarm de melk lauw warm en giet dit in het gemaakte kuiltje. Gooi de boter, het suiker en gist erbij en kneed het langzaam met je handen tot dat het een papperig geheel wordt. Wanneer dit is gebeurd strooi nog wat bloem bij het geheel zodat het egaal maar stevig deeg wordt. Kneed het hierna nog enkele minuten door zodat het zich goed mengt. Wanneer je klaar bent met het kneden, maak balletjes van ongeveer 95 gram en leg ze op een plaat met folie erover heen. Laat het ongeveer een kwartier tot 20 minuten rusten in een warme ruimte (hoe langer het deeg kan rijzen hoe luchtiger het wordt)
Vulling
Meng het gehakt met het halve ei en de gemalen beschuit. Voeg smaak toe door het zout, peper en nootmuskaat toe te voegen. Voor ieder is dit zijn eigen smaak. Voeg dus de hoeveelheid toe naar eigen interpretatie. Na het mengen rol van het gemengde gehakt worstjes van van ongeveer 90 gram. (Er kunnen ook gesneden sjalotjes worden toegevoegd)
Samenstellen van brood en gehakt
Pak de deegballetjes er weer bij en rol de balletjes met een deegroller uit tot ovaaltjes. Leg na het uitrollen de worstjes erin en bestrijk met het geklutste ei de randen zodat dit plakt. Vouw de randen om tot een mooi broodje en leg het broodje op het rooster of de plaat met de naden naar beneden voor een mooier gezicht en laat dit dan nog ongeveer 50 minuten rijzen voor een luchtiger gerecht. (
Let op! Leg altijd eerst bakpapier op het rooster of de plaat voor je de broodjes erop legt!)
Afbakken
Na het rijzen en voor het afbakken, bestrijk de broodjes met de overblijfselen van het geklutste ei voor een glanzend uiterlijk en leg ze vervolgens in de oven. Na 30 minuten kan je genieten van heerlijke vers gemaakte worstenbroodjes!
Tip!: Worstenbroodjes kunnen ook worden ingevroren. Laat ze eerst goed afkoelen voor je ze in de vriezer doet. Wanneer je ze wilt eten nadat ze zijn ingevroren, laat de broodjes eerst ontdooien en verwarm dan de oven voor op 180 graden en bak ze voor 5 tot 10 minuten af.
Variatie tip!: Door Roy Donders zijn de worstenbroodjes met spek bekend geworden. Erg smakelijk en geeft net een andere bite aan dit traditionele gerecht. Voordat de broodjes in de oven gaan, leg een reepje katenspek op het broodje.
Balkenbrij
Balkenbrij is een oud en traditioneel Brabants gerecht. In vroegere tijden hadden de Brabantse boeren weinig geld en werd elk onderdeel van het varken benut om te eten zodat er geen voedsel verloren ging. Waarom vlees weg gooien, ook al klinkt en ziet het er minder smakelijk uit. Balkenbrij wordt tegenwoordig gezien als een echte Brabantse delicatesse. De meeste supermarkten in het zuiden van het land verkopen het. Balkenbrij wordt vooral gegeten in het najaar of de winter.
Ingrediënten
- 500 gram varkensvlees (hart, poulet, nieren, hart, spek, gehakt)
- 100 gram vet spek
- 2 bouillonblokjes
- 250 gram boekweitmeel
- 75 gram gewelde rozijnen
- 1/4 liter varkensbloed
- 1 liter water
- boter
- gemalen peper
- (15 gram tijm en laurier, smaak naar keuze)
Bereiding
Neem een grote braadpan, doe hier water in en voeg het vlees en de spek samen, eventueel ook de kruiden. Breng dit aan de kook en voeg wat peper naar smaak en bouillon blokjes toe. Laat het 40 minuten sudderen. Haal het vlees uit de bouillon en zorg dat het afkoelt. Wanneer het vlees is afgekoeld snijd het vlees dan in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Verder met de bouillon, haal dit door een zeef zodat de klontjes eruit zijn. Pak 1/3 van de bouillon en voeg hier het boekweitmeel toe en meng het tot een glad geheel. De overige bouillon en het vlees voeg je weer samen in de braadpan en breng het weer aan de kook. Wanneer het aan de kook is gebracht, voeg de rozijnen en het bloed toe. (Let op! Dit hoeft niet, maar is wel het traditionele recept) Nu komt het fysieke gedeelte, het roeren. Roer de bouillon en het vlees en voeg het beslag langzaam toe. Laat na het mengen het geheel nog 15 minuten doorkoken en ook hier, blijven roeren! Om het te kunnen serveren moet de balkenbrij goed stijf zijn. Koel een kom met water en giet hier de balkenbrij in. Laat het afkoelen. Na het afkoelen moet de balkenbrij nog een nachtje opstijven in de koelkast.
Serveren
Na het nachtje opstijven kan je plakken snijden van de balkenbrij. Verhit een koekenpan met boter en leg de plakken hierin. Bak de plakken mooi goud bruin. Je bent klaar om het op te dienen!
Serveer tips!
- Snij de balkenbrij in dunne plakjes voor op (rogge)brood met een beetje mosterd
- Bak het goud bruin als vleesgerecht bij de aardappelen en groenten
- Serveer het als hapje voor bij, wel bekend in Brabant, de borrel! Lekker met mosterd.
Brabants stoofpotje
Stoofpotjes zijn natuurlijk heerlijk Nederlands. Maar de Brabanders hebben ook een eigen stoofpotje gecreëerd. Makkelijk te bereiden en je zal smullen wanneer het klaar is! Lees verder voor het recept.
Ingrediënten (4 tot 5 personen)
- 500 gram runderpoulet in kleine blokjes
- 9 deciliter runderbouillon (2 blokjes)
- 1 eetlepel azijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagel
- 1 kilo aardappelen in kleine blokjes gesneden
- 500 gram wortelen in dunne plakjes gesneden
- 500 gram gesnipperde uien
- 1 venkel in kleine stukjes gesneden
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels maizena (binden met water)
- peper
- zout
- nootmuskaat
Bereiding
Pak een braadpan en doe hier de bouillon en het vlees is. Breng het aan de kook met de azijn, laurierbladeren, kruidnagels en laat het sudderen voor 2 tot 2,5 uur. Wanneer deze tijd verstreken is voeg de wortelen, venkel aardappelen en uien toe en laat het door garen tot de groenten beetgaar zijn. Hierna heb je veel stoofvocht over. Giet dit in een steelpannetje en voeg de met water aangelengde maizena toe en zorg dat het zicht bind want dit wordt de saus voor over de hutspot. Natuurlijk kan het sausje nog op smaak gebracht worden met peper, zout en nootmuskaat. Smelt vervolgens nog het beetje boter onderin de braadpan en hussel het door elkaar om het wat romiger te maken. Je bent nu klaar voor om te eten van de heerlijke Brabantse hutspot!