Blauwaderkaas, nog niet bekend genoeg

Blauwaderkaas, nog niet bekend genoeg In Nederland zie je nog te weinig mensen die bekend zijn met en genieten van de blauwaderkaas. Je hebt pittige en mildere varianten, dus voor ieder wat wils. Enkele voorbeelden hoe blauwaderkaas te gebruiken in de keuken. Lekker bij de borrel of in het pastagerecht.

Toast met blauwaderkaas en noten

Ingrediënten

  • 100 gram Blauwaderkaas (pittige of milde variant)
  • 125 gram verse noten (bijvoorbeeld walnoten, cashewnoten of hazelnoten)
  • acacia honing
  • volkoren toast

Bereiding

Zet een bakje acacia honing klaar en laat de verse noten er een nacht in staan. Serveer de gekozen blauwaderkaas op een volkoren toastje en doe er een schepje gemarineerde noten overheen.

Kipfilet met blauwaderkaas

Ingrediënten

  • 300 gram tagliatelle (bij voorkeur groene)
  • 2 grote kipfilets
  • 125 gram blauwaderkaas
  • 8 plakken ontbijtspek
  • bakje champignon schenksaus
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • olijfolie
  • peper

Bereiding

Kook de tagliatelle gaar en snij tegelijkertijd de blauwaderkaas in 4 gelijke plakjes. Snij nu de kipfilets in de lengte open en vul deze met de kaas. Sprenkel over de buitenkant de peper (klop het er goed tegenaan) en wikkel de kipfilets elk in 2 plakken ontbijtspek.
Doe olijfolie in de pan en bak de kipfilets zo’n 12minuten op halfhoog vuur. Verdeel halverwege de baktijd de tomaatjes rond de kipfilets en bak ze mee (velletjes moeten open gaan).
Verwarm intussen de champignonsaus enkele minuten in de magnetron (let op verpakking hoe lang). Giet de tagliatelle af en verdeel de pasta over de borden. Leg de kipfilets erbij en schenk de champignonsaus over de kipfilets en pasta en leg er wat tomaatjes bij.

Spekjes met spruiten en blauwaderkaas

Ingrediënten

  • pasta
  • bechamelsaus
  • 250 gram spruiten
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • knoflookroomkaas
  • blauwaderkaas
  • 1 dl room
  • basilicum (vers of uit de vriezer)
  • bouillon blokje
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Fruit de kleingemaakt uien en knoflook in wat olijfolie en voeg vervolgens de schoongemaakte prei toe. Laat het geheel even staan.
In de tussentijd de spruitjes schoonmaken en zo’n 5 minuten koken. Daarna meteen bij de pan met prei, knoflook en ui doen en laat dit op een laag pitje sudderen.
Bak tegelijkertijd de spekjes en zet de pan op het vuur voor de pasta.
Voeg bij de bechamelsaus een blokje bouillon, de roomkaas en de blauwaderkaas en laat het wat dikker worden (roer blijven roeren en als de saus iets te dik wordt wat room toevoegen).

Als de saus op smaak is kunnen de spruiten en de spekjes erbij en roer je het goed door. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe en je gerecht is gereed om te serveren. Eerst de pasta en dat de gevulde saus er over.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat je als zwangere juist wel en niet mag etenWat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeur…
Borrelhapjes - met kaasKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Doe eens iets anders met kipOntdek de lekkerste kipvariaties die eenvoudig te bereiden zijn, maar vooral erg smakelijk! Gebakken, gerookt, bij pasta…
Vier eenpansgerechten met pastaVier eenpansgerechten met pastaWe kennen het allemaal wel. Je hebt duizend-en-een dingen te doen en koken schiet er nog wel eens bij in. Deze vier rece…

Maisgerechten, weer eens iets andersMaisgerechten, weer eens iets andersDe een vindt maïs lekker en de ander vindt het helemaal niets. Smaak, het blijft een zeer persoonlijke kwestie. Maar mis…
EenpansgerechtenEenpansgerechtenBij eenpansgerechten denkt men vaak aan de student die maar wat bij elkaar gooit. Niets is minder waar, er is meer dan v…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.