Blauwaderkaas, nog niet bekend genoeg

Blauwaderkaas, nog niet bekend genoegIn Nederland zie je nog te weinig mensen die bekend zijn met en genieten van de blauwaderkaas. Je hebt pittige en mildere varianten, dus voor ieder wat wils. Enkele voorbeelden hoe blauwaderkaas te gebruiken in de keuken. Lekker bij de borrel of in het pastagerecht.

Toast met blauwaderkaas en noten

Ingrediënten
  • 100 gram Blauwaderkaas (pittige of milde variant)
  • 125 gram verse noten (bijvoorbeeld walnoten, cashewnoten of hazelnoten)
  • acacia honing
  • volkoren toast

Bereiding
Zet een bakje acacia honing klaar en laat de verse noten er een nacht in staan. Serveer de gekozen blauwaderkaas op een volkoren toastje en doe er een schepje gemarineerde noten overheen.

Kipfilet met blauwaderkaas

Ingrediënten
  • 300 gram tagliatelle (bij voorkeur groene)
  • 2 grote kipfilets
  • 125 gram blauwaderkaas
  • 8 plakken ontbijtspek
  • bakje champignon schenksaus
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • olijfolie
  • peper

Bereiding
Kook de tagliatelle gaar en snij tegelijkertijd de blauwaderkaas in 4 gelijke plakjes. Snij nu de kipfilets in de lengte open en vul deze met de kaas. Sprenkel over de buitenkant de peper (klop het er goed tegenaan) en wikkel de kipfilets elk in 2 plakken ontbijtspek.
Doe olijfolie in de pan en bak de kipfilets zo’n 12minuten op halfhoog vuur. Verdeel halverwege de baktijd de tomaatjes rond de kipfilets en bak ze mee (velletjes moeten open gaan).
Verwarm intussen de champignonsaus enkele minuten in de magnetron (let op verpakking hoe lang). Giet de tagliatelle af en verdeel de pasta over de borden. Leg de kipfilets erbij en schenk de champignonsaus over de kipfilets en pasta en leg er wat tomaatjes bij.

Spekjes met spruiten en blauwaderkaas

Ingrediënten
  • pasta
  • bechamelsaus
  • 250 gram spruiten
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • knoflookroomkaas
  • blauwaderkaas
  • 1 dl room
  • basilicum (vers of uit de vriezer)
  • bouillon blokje
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding
Fruit de kleingemaakt uien en knoflook in wat olijfolie en voeg vervolgens de schoongemaakte prei toe. Laat het geheel even staan.
In de tussentijd de spruitjes schoonmaken en zo’n 5 minuten koken. Daarna meteen bij de pan met prei, knoflook en ui doen en laat dit op een laag pitje sudderen.
Bak tegelijkertijd de spekjes en zet de pan op het vuur voor de pasta.
Voeg bij de bechamelsaus een blokje bouillon, de roomkaas en de blauwaderkaas en laat het wat dikker worden (roer blijven roeren en als de saus iets te dik wordt wat room toevoegen).

Als de saus op smaak is kunnen de spruiten en de spekjes erbij en roer je het goed door. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe en je gerecht is gereed om te serveren. Eerst de pasta en dat de gevulde saus er over.
© 2008 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.