Kaas in allerlei gerechten verwerkt
Kaas is niet meer uit onze keuken weg te denken en er zijn dan ook erg veel gerechten gebaseerd op uiteenlopende soorten kaas. Is het niet op de boterham, dan toch zeker als hartig hapje of verwerkt in de soep. Hierbij enkele van de gerechten met verschillende kaassoorten opgetekend.
Kaassoufflé
Ingrediënten
- 2 1/2 dl warme halfvolle melk
- 175 gram Camembert
- 5 eieren (4 dooiers en 5 eiwitten)
- 3 eetlepels boter
- 4 eetlepels bloem
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
Smelt de boter in de pan en meng de bloem er doorheen, roer dit zo’n 4 minuten door.
Voeg de boter en bloem samen met de melk en maak er een gladde saus van. Laat dit geheel 1 tot 1 1/2 minuut koken. Maak de kaas klein en voeg deze al roerend door de melk, bloem en boter (even van het vuur halen). Voeg nu de 4 dooiers er doorheen en breng het op smaak met wat nootmuskaat, peper en zout.
Tegelijkertijd de eiwitten stijfkloppen en voeg dit al roerend door het mengsel.
Nu het gehele mengsel in de ovenvormpjes doen en netjes glad maken. Bak ze in de oven zo’n 20 minuten.
Boerenkaassoep
Ingrediënten
- 100 gram geraspte boerenkaas
- 2 preien
- 8 dl kippenbouillon
- 3 dl slagroom
- 20 gram margarine
- 1 eetlepel mosterd (fijn)
- 1 eetlepel mosterd (grof)
- peper en zout
Bereiding
Bak de prei enkele minuten (prei moet niet kleuren) en voeg de fijne mosterd toe. Laat dit geheel een 3-tal minuten staan. Roer nu de bouillon er door en laat dit 20 tot 25 minuten koken. Pureer aansluitend de soep, voeg de slagroom toe en laat het geheel opnieuw koken. Aan de kook de kaas er aan toevoegen, zodat het geheel smelt. Vlak voor het serveren de grove mosterd en peper en zout naar smaak toevoegen.
Geitenkaas galettes
Ingrediënten
- 250 gram geitenkaas
- 4 eieren
- 100 gram boekweitmeel
- 25 gram margarine
- 2 dl halfvolle meld
- peterselie
- peper en zout
Bereiding
Voeg alle ingrediënten bij elkaar en maak er een enigszins papperig beslag van. Laat het geheel 1 tot 1 1/2 uur staan en bak het beslag daarna in een hapjespan in dikke galettes.