Kaas in allerlei gerechten verwerkt

Kaas in allerlei gerechten verwerkt Kaas is niet meer uit onze keuken weg te denken en er zijn dan ook erg veel gerechten gebaseerd op uiteenlopende soorten kaas. Is het niet op de boterham, dan toch zeker als hartig hapje of verwerkt in de soep. Hierbij enkele van de gerechten met verschillende kaassoorten opgetekend.

Kaassoufflé

Ingrediënten

  • 2 1/2 dl warme halfvolle melk
  • 175 gram Camembert
  • 5 eieren (4 dooiers en 5 eiwitten)
  • 3 eetlepels boter
  • 4 eetlepels bloem
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding

Smelt de boter in de pan en meng de bloem er doorheen, roer dit zo’n 4 minuten door.
Voeg de boter en bloem samen met de melk en maak er een gladde saus van. Laat dit geheel 1 tot 1 1/2 minuut koken. Maak de kaas klein en voeg deze al roerend door de melk, bloem en boter (even van het vuur halen). Voeg nu de 4 dooiers er doorheen en breng het op smaak met wat nootmuskaat, peper en zout.
Tegelijkertijd de eiwitten stijfkloppen en voeg dit al roerend door het mengsel.

Nu het gehele mengsel in de ovenvormpjes doen en netjes glad maken. Bak ze in de oven zo’n 20 minuten.

Boerenkaassoep

Ingrediënten

  • 100 gram geraspte boerenkaas
  • 2 preien
  • 8 dl kippenbouillon
  • 3 dl slagroom
  • 20 gram margarine
  • 1 eetlepel mosterd (fijn)
  • 1 eetlepel mosterd (grof)
  • peper en zout

Bereiding

Bak de prei enkele minuten (prei moet niet kleuren) en voeg de fijne mosterd toe. Laat dit geheel een 3-tal minuten staan. Roer nu de bouillon er door en laat dit 20 tot 25 minuten koken. Pureer aansluitend de soep, voeg de slagroom toe en laat het geheel opnieuw koken. Aan de kook de kaas er aan toevoegen, zodat het geheel smelt. Vlak voor het serveren de grove mosterd en peper en zout naar smaak toevoegen.

Geitenkaas galettes

Ingrediënten

  • 250 gram geitenkaas
  • 4 eieren
  • 100 gram boekweitmeel
  • 25 gram margarine
  • 2 dl halfvolle meld
  • peterselie
  • peper en zout

Bereiding

Voeg alle ingrediënten bij elkaar en maak er een enigszins papperig beslag van. Laat het geheel 1 tot 1 1/2 uur staan en bak het beslag daarna in een hapjespan in dikke galettes.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camembert, de koning onder de kazenCamembert, de koning onder de kazenCharles de Gaulle zei al dat, “men geen land kan regeren dat een aanbod van 365 verschillende soorten kaas heeft”. Winst…
Tapas hapjes met kaasTapas hapjes met kaasTapas word ook in Nederland steeds meer bekend. Hier vind je makkelijke recepten voor tapas met kaas. Ook erg leuk en le…
Kaasplateau, een hartig nagerechtKaasplateau, een hartig nagerechtEen kaasplateau of kaasplank doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, moster…
Wat je als zwangere juist wel en niet mag etenWat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeur…

Gezonde borrelhapjesGezonde borrelhapjesBorrelhapjes heeft de naam vet en ongezond te zijn. Toch zijn er meer als voldoende lekkere, gezonde borrelhapjes te koo…
Gazpacho en Ajo Blanco - Spaanse koude soepDe koude Spaanse soep Gazpacho werd oorspronkelijk klaargemaakt door alle ingrediënten in een vijzel met een stamper fij…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.