Zomerse salades: aardappel-, kip- en mozzarellasalade

Zomerse salades: aardappel-, kip- en mozzarellasalade Een salade is altijd lekker voor erbij, maar tijdens de warmer maanden is het vaak een belangrijk onderdeel van het hoofdgerecht. Een frisse, gezonde salade doet het in de zomermaanden altijd goed. Enkele recepten voor heerlijke salades. Serveer de salade met een goed glas gekoelde droge witte wijn (eventueel met een ijsblokje).

Salades

Feitelijk zijn er honderden zomersalades, want de meeste mensen doen er toch vaak iets bij wat ze zelf lekker vinden en dat maakt die salade dan net weer speciaal. Toch zijn er ook zomerse salades die meer universeel zijn en met ingrediënten aangemaakt die behalve gezond ook goed verkrijgbaar zijn. De zomerse salade kenmerkt zich door het gegeven dat het geheel fris smaakt en hoewel een gewone maaltijd, toch licht aanvoelt tijdens de verwerking in maag en darmen. Een zware maaltijd in de warmte, is voor veel mensen net even iets teveel van het goede.

Houdbaarheid

Maak de salades bij voorkeur direct klaar en kijk dus goed naar wat je nodig hebt. De meeste salades zijn na een dag al niet lekker meer. Wat je wel kunt doen is de losse ingrediënten bewaren, dat gaat vaak wel twee dagen mee. Mocht je dan iets bij moeten maken, dan is dat zo gedaan en anders prima voor de volgende dag als bijgerecht.

Drank bij de salade

Bij een salade kan je van alles drinken. Een koel glas water kan al voldoende zijn, maar limonade geeft vaak te veel (zoete) smaak en dat doet de smaak van de salade dan weer teniet. Qua alcoholische drankjes is het droge glas witte wijn het meest neutraal en een koel fris biertje kan ook.

Gekruide aardappelsalade met rivierkreeftjes

De aardappel vult, maar in de zomer moet je niet te veel van die 'vullers' toepassen. Het kan dan al snel té veel van het goede worden. Combineer de aardappel dus met iets lichtere en luchtiger kost.

Ingrediënten

  • 250 gram aardappels
  • 150 gram rivierkreeftjes
  • 100 gram veldsla
  • 2 eetlepels tapenade
  • 2 eetlepels yogonaise
  • 4 eetlepels magere yoghurt
  • 1 kleine rode ui
  • 1 rode paprika
  • Bieslook
  • peper en zout

Bereiding

Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook deze kort in water met wat zout. In de tussentijd kan je de yogonaise, yoghurt en tapenade mengen tot een romige substantie. Was de paprika en deze kan vervolgens in halve ringen gesneden worden. Was nu de rivierkreeftjes en veldsla goed met koud water af. Als je goed met een vork in de aardappel kunt prikken, is het tijd om deze af te gieten.

Maak plakjes van de aardappelen en voeg hier de kleingemaakte rode ui, het yogonaisemengsel, de kleingemaakte paprika en de rivierkreeftjes aan toe. Meng het nu goed tot een geheel. Voeg naar smaak nog wat peper en zout en eventueel een klein beetje bieslook toe en leg het geheel op blaadjes veldsla. Serveer het desgewenst met een stukje stofbrood en je hebt een complete maaltijd.

Kipsalade

Kip is iets wat de meeste mensen wel lusten. Het is redelijk neutraal, tenminste als je er geen scherpte kruiden aan toe gaat voegen. Als je rondom de kip een complete maaltijd wilt maken, dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor. Een frisse salade doet het tijdens de zomermaanden altijd wel goed. Wat heb je hier voor nodig?

Ingrediënten

  • 300 gram gekookte kipfilet
  • 1 hardgekookt ei
  • 1 krop sla
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 1/2 sinaasappel
  • 1/2 citroen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 125 gram zwarte olijven

Bereiding

Kook het ei hard en kook de kip tot deze in reepjes/stukjes uit elkaar te trekken is. Schil de sinaasappelen en vang het sap op. Doe het sinaasappelsap door de olijfolie. Maak de bleekselderij en venkel klein en voeg dit toe. Maak nu een bedje van de slablaadjes (laat deze zoveel mogelijk in takt) en leg hier het mengsel op.

Als de gekookte kip droog gedept is, kunnen er reepjes losgetrokken worden. Snij nu het hard gekookte ei in plakjes en leg deze over de rand van de salade. Halveer wat olijfjes en maak plakjes van de citroen. Leg deze als garnering tussen de plakjes ei. Prima te combineren met een sneetje geroosterd brood met wat kruidenboter.

Mozzarellaschotel

Mozzarella is een smaak die niet iedereen als lekker zal ervaren. Dus als je een salade gaat maken, vergewis je er van dat de gasten mozzarella lusten. Verder kan mozzarella een beetje flauw van smaak zijn, dus kies zorgvuldig je aanvulling. Het lekkerste is de echte buffelmozzarella. Deze is in de speciaalzaak te koop.

Ingrediënten

  • 1 1/2 mozzarella bolletje
  • 2 grote (niet te rijpe) tomaten
  • 1/2 basilicumplantje
  • 1 1/2 eetlepel olijfolie (eventueel met kruiden of truffel)
  • 2 handjes olijven
  • peper en zout

Bereiding

Een absoluut koud gerecht. De buffelmozzarella uit laten lekken en samen met de tomaten in dunne plakjes snijden. Leg ze om en om op een rond bord. Strooi er wat peper en zout naar smaak overheen. Was voorzichtig de blaadjes basilicum en scheur deze in grove stukken. Leg deze meer naar het midden toe en druppel er wat olijfolie met kruiden of truffel overheen en leg er dan de gehalveerde olijven in. Serveer met warm donder bruinbrood.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salades; combinaties en receptenSalades; combinaties en receptenSla is een heerlijk (bij)gerecht. Vooral in de zomer is het verfrissend en natuurlijk erg gezond. Het kan bijna overal b…
Recepten salades met rauwe hamRecepten salades met rauwe hamSalades zijn altijd lekke, maar zeker in de warmere seizoenen worden ze veelvuldig gegeten. Want het is lekker, verfriss…
Gezonde salades met kaasGezonde salades met kaasKaas is een echte smaakmaker, dat is niet nieuw. Kaas kan echter op de meest uiteenlopende manieren gebruikt worden in d…
Dressings met olijfolie: 3 simpele receptenDressings met olijfolie: 3 simpele receptenOlijfolie vormt de basis voor veel overheerlijke dressings. Want een salade smaakt pas echt lekker als hier een goede dr…

AardappelreceptenAardappelreceptenSteeds meer variatie in ons eetpatroon geeft ook meteen aan dat we, vanwege de multiculturele samenleving en het interna…
Recepten voor koude soepenRecepten voor koude soepenIn de zomer zijn we geneigd om minder snel soep te nemen. Het gevoel is dat je je al snel warmer gaat voelen met het nut…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TiBine, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.