Drie recepten voor een chocoladerol

Een chocolade, kokos of brownierol. Lekker voor bij de koffie of bij de thee: een plakje van de zelf gemaakte chocoladerol. Eenvoudig zelf te maken en ook leuk om met je kinderen samen te doen. Trakteer je vrienden en familie op deze lekkernij...

Chocoladerol met aardbeien

Dit heb je nodig voor 6 personen
  • 150 gram pure chocolade
  • 2 eetl. water
  • 6 eieren
  • 175 gram basterdsuiker
  • 3 eetl. bloem
  • 1 eetl. cacaopoeder

Voor de vulling

  • 3 dl. slagroom
  • 75 gram aardbeien, in plakjes

Voor de garnering

  • poedersuiker
  • chocoladeblaadjes (zie beschrijving in de special*
  • verse aardbeien

En zo ga je te werk:

  1. Neem een diepe bakplaat (38 x 25) en bekleed deze met bakpapier. Doe het water bij de chocolade en laat dit al roerend smelten.
  2. Voeg de eieren en de suiker samen in een kom en klop deze een minuut of 10. Wanneer het mengsel licht en schuimig is, kan de gesmolten chocolade in een dun straaltje bij het mengsel worden gegoten. Ondertussen door blijven kloppen. Daarna de bloem en de cacaopoeder boven het mengsel zeven en er met een spatel voorzichtig door heen scheppen.
  3. Schenk het mengsel in de bakplaat en strijk de bovenkant glad met een lepel.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de cake circa 12 minuten tot deze gaar is. Pak wat bakpapier en strooi hier poedersuiker op. Leg de (iets afgekoelde) cake hierop en haal het oude bakpapier eraf. Rol de cake met het nieuwe bakpapier op. Dek de opgerolde cake af met een vochtige theedoek en laat de cake afkoelen.
  5. Klop de slagroom stevig op maar niet te stijf (anders smeert het niet meer lekker uit). Rol de cake uit en verdeel de stukjes fruit (aardbeien in dit geval). Strijk met een spatel driekwart van het mengsel over het fruit en de cake. Rol het geheel weer op en bestrooi de cake met wat poedersuiker.
  6. Leg de cake op een schaal en versier de cake met de overige slagroom en garneer deze met chocolade blaadjes.

Chocolade-kokosrol

Dit heb je nodig voor 8 personen

  • 3 eieren
  • 75 gram basterdsuiker
  • 5,5 eetl. zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetl. santen, opgelost in een eetl.water
  • 25 gram kokosrasp
  • 6 eetl. frambozenjam

Voor de chocoladelaag

  • 200 gram pure chocolade
  • 70 gram boter
  • 2 eetl. rietsuikerstroop

Frambozencoulis

  • 225 gram verse of ontdooide diepvries frambozen
  • 2 eetl water
  • 4 eetl. poedersuiker

En zo ga je te werk:
  1. Neem een diepe bakplaat van 23 x 30 cm. En vet deze in plus doe er bakpapier in. Klop de eieren met de basterdsuiker 10 minuten. Net zo lang tot het mengsel licht en schuimig is.
  2. Zeef het zelfrijzend bakmeel en schep dit met een metalen lepel door het mengsel. Roer er voorzichtig de opgeloste santen en kokos door. Giet het mengsel in de bakvorm. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de cake 10 tot 12 minuten. De cake moet veerkrachtig aanvoelen.
  3. Strooi wat basterdsuiker op een vel bakpapier. Leg dit op een vochtige theedoek. Keer de cake om en leg dit op het nieuwe bakpapier. Trek het andere er voorzichtig af. Bestrijk het gebak met de jam. Rol de cake vanaf de korte kant op met behulp van de theedoek. Zorg dat de naad beneden uitkomt en laat de cake afkoelen.
  4. Laat de chocolade en boter al roerend smelten. Meng de stroop erdoor en laat het 5 minuten afkoelen. Smeer het warme chocolademengsel over de rol en laat het stollen.
  5. Pureer voor de coulis het fruit met suiker en water met de staafmixer. Haal de pitjes eruit door de puree te zeven. Voor het opdienen de rol in plakken snijden, de frambozencoulis eromheen gieten en leg er voor de garnering een paar frambozen bij.

Brownierol

Dit heb je nodig voor 8 personen
  • 150 gram pure chocolade in stukken
  • 3 eetl. water
  • 175 gram basterdsuiker
  • 5 eieren, gesplitst
  • 25 gram rozijnen, gehakt
  • 25 gram pecannoten, gehakt
  • snufje zout
  • 3 dl. Lobbig geklopte slagroom
  • poedersuiker

En zo ga je te werk:
  1. Vet een diepe bakvorm van 30 x 20 cm in en bekleed deze met bakpapier. Vet het bakpapier ook in!
  2. Verwarm de chocolade op een laag vuur en meng het water erbij. Wanneer de chocolade net gesmolten is laat je deze afkoelen.
  3. Doe de suiker en de eierdooiers in een kom en klop deze 2 – 3 minuten. Gebruik hiervoor de mixer. Wanneer het mengsel dik en licht is, is deze gereed.
  4. Schep de rozijnen en pecannoten door het mengsel en voeg daar roerend het chocolademengsel bij.
  5. Klop in een andere kom de eiwitten met wat zout stijf. Meng een kwart van dit en schep dat door chocolademengsel. Doe daarna de rest door het mengsel. Werk licht en snel om het geheel luchtig te houden.
  6. Doe het deeg in de bakvorm en verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de cake in ongeveer 25 minuten klaar. De cake is dan gerezen en stevig. Laat de cake even rusten. Bedek de cake daarna met wat bakpapier en een vochtige doek om de cake helemaal af te laten koelen.
  7. Leg een stuk bakpapier neer en bestrooi dit met poedersuiker. Draai de cake om en leg deze op het nieuwe papier, haal het oude bakpaier er voorzichtig af.
  8. Verdeel de slagroom over de cake en strijk deze glad. Rol de kant vanaf de korte kant op. Gebruik het bakpapier hiervoor. Snijd de uiteinden recht af. Laat de rol voor gebruik even in de koelkast staan. Voor serveren wat bestrooien met poedersuiker.
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heerlijke (chocolade) brownie voor bij de theeHeerlijke (chocolade) brownie voor bij de theeVooropgesteld dat je de caloriemeter even buiten beschouwing moeten laten, zijn brownies zo nu en dan heerlijk bij een k…
Recept voor witte browniesBrownies zijn populaire lekkernij die doorgaans wordt gemaakt met melkchocolade of pure chocolade. De witte brownie is e…
Brownies: een gegarandeerd succesBrownies: een gegarandeerd succesVind jij het ook fijn als mensen zeggen: “wow! Lekker! Hoe heb je dat gemaakt?” Dan moet je zeker onderstaand recept uit…
Chocolade receptenEen lekkere en leuke manier om je vrije dag door te komen? Geen probleem, hier is de oplossing. Het maken van een chocol…

Turkse gerechten: pohçaIn dit artikel het recept voor eenvoudige pohça en achtergrondinformatie over deze lekkere gevulde broodjes.
Recepten met garnalenRecepten met garnalenDe een vindt ze smerig en de ander smult er enorm van: garnalen. Enkele recepten waar de garnaal nadrukkelijk in verwerk…
Hoptunaa (55 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.