Een simpel kerstdiner voor: vegetariërs
Als je met kerst mensen uitnodigd om bij je te komen eten, bestaat er natuurlijk een kans dat je iemand uitnodigd die vegetarisch is. Je zal dan voor deze persoon iets aparts moeten maken. Dit kan heel lastig zijn als je zelf geen ervaring hebt met vegetarische gerechten. Hieronder vind je een drietal recepten die uitermate geschikt zijn voor vegetariërs, maar niet vegetariërs zullen hier ook van smullen. De 3 recepten zijn totaal verschillend van elkaar.
Hartige taart met prei, paprika, appel en cashewnoten
Een hartige taart is niet alleen heel makkelijk om te maken, het is ook nog eens heerlijk om te eten. Ook niet vegetarische mensen zullen deze hartige taart waarderen.
Benodigdheden voor 4 personen
- 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries);
- 3 preien
- 1 gele paprika
- 1 appel (goudreinette)
- 150 gr. ongezouten cashewnoten
- 50 gr. boter
- 4 eieren
- 1/8 l. zure room
- 50 gr. geraspte (belegen) kaas
- zout
Het recept
Verwarm de oven voor op 200 graden en een heteluchtoven op 180 graden. Laat de plakjes deeg ontdooien. Was nu de prei en paprik. Snij de prei in ringen en de prei in blokjes. Hak de helft van de cashewnoten fijn en snijd ook de appel in kleine stukjes. Verhit 40 gram boter in een ruime pan. Bak hierin de prei en parika in 10 minuten glazig, zet het vuur niet te hoog en schep regelmatig om. Pureer nu ongeveer 80% het prei-paprika mengsel. Voeg vervolgens de eieren, zure room, de helft van de appel, de fijngehakte cashewnoten en een mespuntje zout aan het prei-paprika mengsel toe.
Vet een springvorm, van ongeveer 22 cm, in met de rest van de boter. Bekleed de vorm met het deeg en prik hier en daar met een vork gaatjes in het deeg. Vul de vorm met het prei-parika mengsel. Leg de rest van de prei, paprika en appel als garnering bovenop het mengsel en strooi de rest van de kaas en noten erover. Bak de taart in het midden van de oven in circa 40 minuten bruin en gaar.
Variatietips
In plaats van 80% te pureren, kan je alles pureren. Ook kan je in plaats van de rest van de prei en paprika boven op het mengsel te leggen door de puree heen mengen. Ook zou je door het pureemengsel een theelepeltje kerriepoeder kunnen doen. Vervang de belegen kaas door een wat pitterige kaas zoals parmenzaanse kaas. Serveer naast de hartige taart lekkere knapperige frietjes. De hartige taart kan zowel warm als koud gegeten worden.
Gevulde avocado
Avocado is eens wat anders als anders. Met dit recept zal je zeker hoge ogen gooien bij je vegetarische vrienden. Het is een makkelijk recept wat zo gemaakt is.
Benodigdheden
- 2 bosuitjes
- 1 ei
- 1/2 rode paprika
- 1 teentje knoflook
- Olie
- 2 stukjes Valess schnitzel
- Sojasaus (naar smaak)
- Versgemalen peper
- 2 avocado's
Het recept
Kook het ei tot hij hard is en snipper de bosuitjes fijn. Snipper ook de knoflook en snijd de paprika in kleine blokjes. Als de eieren afgekoeld zijn pel ze dan en snijd ze, met behulp van een eiersnijder, in kleine blokjes. Snijd het stukje Valess in kleine stukjes en wok of bak deze samen met de paprika en knoflook met een scheutje olie. Doe vervolgenens een scheutje sojasaus bij en strooi een beetje peper over. Bak tot slot nog heel even de bosuitjes mee. Laat dit mensel afkoelen. Halveer nu de avocado's en schep het vruchtvlees eruit, maar laat een klein randje vruchtvlees zitten. Meng de stukjes avocado het ei met het lauwwarme mengsel en vul de halve avocado's hiermee.
Variatietips
Champignons of een tomaatje is ook lekker voor dit recept. Vervang dan wel de ene groente voor de andere of halveer de hoeveelheden, ander hou je namelijk te veel vulling over. Serveer met lekkere kruidige rijst.
Pasta ovenschotel met kerstomaatjes, pesto en mascarpone
Dit recept vult heerlijk is supergezond maar vooral erg lekker. Door de verschillende groene kleuren ziet het ook nog eens vrolijk uit.
Benodigdheden
- 10 kleine kerstomaatjes
- Basilicum
- 50 gram belegen kaas
- Olijfolie
- Mascarpone
- Pesto
- 1 klein potje sperziebonen
- 1 stronk broccolie
- Peper en zout
- Spaghetti of een andere pasta (ongeveer 300 gram)
Verwarm de oven voor op 200 graden en een hetelucht oven op 180 graden. Halveer de tomaatjes, snijd de basilicum in reepjes en rasp de kaas. Vet een bakplaat in met olijfolie en leg de tomaatjes er met de snijkant naar boven op. Bestrooi de tomaatjes met wat zout en peper en sprenkel er nog wat olijfolie overheen. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de tomaatjes 15 minuten. Laat de oven aanstaan. Kook in de tussentijd de broccoli 5 minuten en verwarm de sperziebonen. Giet de groenten af en spoel ze na met lauw water. Kook ondertussen in een andere pan de pasta tot het beetgaar is. Bewaar bij het afgieten een paar eetlepels van het kookvocht. Roer vervolgens in een kom de mascarpone los met de pesto en het bewaarde kookvocht. Meng tot slot het mascarponemengsel met de groenten door de pasta en schep er dan de tomaatjes en de reepjes basilicum voorzichtig doorheen. Schep dit in een met olijfolie ingevette ovenschaal en bestrooi het gerecht met Parmezaanse kaas. Zet tot slot de ovenschaal een kwartiertje in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin van kleur is.
Eet smakelijk!