Zoetigheden voor bij de koffie of voor Halloween met pompoen

Zoetigheden voor bij de koffie of voor Halloween met pompoen Herfst. Het pompoenseizoen bij uitstek. Iedereen denkt hierbij eerst aan pompoenensoep en ovenschotels natuurlijk. Maar met pompoen kan je ook zoete hapjes maken. Taartjes en cakejes natuurlijk. Maar ook pompoenbeignets, pompoenpannenkoeken en pompoenenpudding zijn best lekker. Mooi oranje en heerlijk geurend. Handig voor op een Halloweentafel of voor bij de koffie. En daarbij nog lekker ook! Verras je gasten met deze ongewone toetjes op basis van pompoen.

Pompoenen

Van pompoensoep over ovenschotels tot nagerechten

Oranje pompoenen zijn het uithangbord van de herfst en meer in het bijzonder van Halloween. Ze worden gebruikt om uit te hollen en er worden kaarsjes in gezet voor de gezelligheid. Er worden pompoensoep en ovenschotels mee gemaakt. Maar pompoen kan je ook gebruiken om zoete nagerechten mee te maken. Klassiekers als taart en cupcakes natuurlijk. Maar ook minder voor de hand liggende gerechten zoals pannenkoeken, beignets en pudding smaken heerlijk wanneer ze bereid worden met pompoen.

Pompoen: een gezonde groente

Pompoenen bevatten caroteen, de stof die onder andere ook in wortelen zit. Deze caroteen wordt in ons lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor de huid en voor de ogen. Verder bevatten pompoenen ook vitaminen B, C en E. Vitamine C opnemen geeft een boost aan je immuunsysteem. Je zal dus minder snel ziek worden als je geregeld pompoenen eet in de herfst en de winter. Pompoenen bevatten erg veel vezels en hebben slechts weinig calorieën. Eet je pompoen dan heb je minder snel honger. Pompoenen eten kan dus helpen om je gewicht op peil te houden. Ook qua mineralen scoren pompoenen best goed. Naast zink en koper bevatten ze ook kalium, ijzer, magnesium, fosfor, natrium en calcium.

Pompoenen snijden

Pompoenen schillen en snijden kan best zwaar zijn. Nochtans hoef je de harde schil er niet af te halen als je niet wil. Kerf enkele sneetjes in je pompoen of prik er een tiental gaten in. Zet hem dan twee minuten in de microgolfoven. De pompoen wordt zacht als boter. Of je kan de pompoen koken. Na tien minuten is je pompoen ook een pak zachter. Kies daarna voor een groot mes. Je kan de pompoen nu heel makkelijk in stukken snijden. Verwijder de pitten en de draden met een lepel. De pitten hoef je niet weg te smijten. Je kan ze bijhouden om ze nadien te roosteren en bij de aperitief te geven. Of je kan ze laten drogen en ze gebruiken als plantgoed om zelf pompoenen te kweken. Met het pompoenvlees ga je daarna aan de slag om heerlijke pompoentaart, pompoencakejes, pompoenpudding, pompoenpannenkoeken of pompoenbeignets te maken.

Pompoentaart

Ingrediënten

  • 400 gr pompoenvlees
  • 3 eieren
  • 2,5 dl slagroom
  • 150 gr lichte basterdsuiker
  • 4 eetlepels honing
  • 2 koffielepels kaneelpoeder
  • 1 koffielepel gemberpoeder
  • 1 snuifje gemalen kruidnagel
  • 1 snuifje muskaatnoot
  • een rol kruimeldeeg

Bereiding

Schil de pompoen en snijd het vlees in blokjes. Kook de stukjes pompoen tot ze mals zijn. Pureer ze. Voeg er de drie eieren aan toe, de slagroom, de basterdsuiker, de honing, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de kruidnagel en de muskaatnoot. Roer tot je een gladde massa verkrijgt.

Bak de taartbodem voor met een blinde vulling. Haal hem uit de oven en giet er het mengsel in. Bak de taart verder af (+/- 30 minuten). Versier eventueel met vleermuizen of met spinnetjes uit drop voor een Halloweentoets.

Pompoencake

Ingrediënten

  • 250 gr pompoenvlees
  • 90 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 4 eieren
  • 1/2 koffielepel kaneel
  • 1 snuifje gemalen kruidnagel
  • een snuifje muskaatnoot
  • 40 gr fijn gehakte wal- of hazelnoten
  • 275 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eetlepels honing

Bereiding

Schil de pompoen, snij daarna het pompoenvlees in blokjes. Kook tot de blokjes mals zijn. Pureer ze. Zet de oven op 180°C.

Roer de boter en de suiker schuimig op met de mixer. Roer de eieren er een voor een door. Voeg daarna alle andere ingrediënten bij het mengsel, ook het gepurrerde pompoenvlees. Doe het beslag in een beboterde cakevorm. Zet de cakevorm in de oven. Prik geregeld met een vork of een breinaald in de cake. Wanneer deze er droog uit komt, is de cake gaar. Laten afkoelen en opdienen in plakjes.

Pompoenbeignets

Ingrediënten

  • 500 gr gepureerde pompoen
  • 75 gr zelfrijzend bakmeel
  • snuifje zout
  • 2 eieren
  • olie om te bakken
  • bloemsuiker
  • kaneel

Bereiding

Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Verhit de olie in een pan en doe met een lepel drie of vier hoopjes beslag in de pan. Goudbruin laten bakken, omdraaien. Uit de pan halen. Bestrooien met bloemsuiker en kaneel.

Pompoenmuffins

Ingrediënten

  • 250 gr pompoenvlees gepureerd
  • 375 gr bloem
  • 12 gr gist
  • 160 gr bruine suiker
  • 60 gr fijngehakte hazel-of walnoten
  • 250 gr boter
  • 1 ei
  • 1/2 tas sinaasappelsap
  • 5 gr sinaasappelschil
  • een snuifje zout, een snuifje kaneel, een snuifje gember, een snuifje muskaatnoot

Bereiding

Schil de pompoen. Snijd het vlees in blokjes. Kook de pompoen. Pureer. Zet de oven op 200°C.

Meng de bloem, de gist, de suiker, de noten, het ei, het zout en de kruiden. Meng ook de pompoen, de boter, het sinaasappelsap en de schil. Voeg dit bij de droge ingrediënten. Let er op dat ze niet te nat worden. Vul de beboterde muffinvormen met het mengsel. Bak in de oven gedurende 15 à 20 minuten.

Pompoenpannenkoeken

Ingrediënten

  • 1 kilo gepureerde pompoen
  • 1 liter melk
  • 4 eieren
  • 500 gr bloem
  • een snuifje zout
  • 4 lepels honing

Bereiding

Schil de pompoen. Snijd in blokjes. Kook de blokjes mals. Pureer. Meng dit met de andere ingrediënten. Bakken in de pan met een beetje boter zoals een normale pannenkoek.

Pompoenpudding

Ingrediënten

  • 1 kg gepureerde pompoen
  • 1/2 liter melk
  • 2 eetlepels fijne suiker
  • 1 pakje vanillesuiker

Bereiding

Schil de pompoen. Snijd in blokjes. Kook tot de pompoen mals wordt. Vocht afgieten en pureren. Melk en suiker bijvoegen, opnieuw aan de kook brengen. Vanillesuiker toevoegen en nog eens laten doorkoken. In puddingvormpjes of schaaltjes gieten. Laten afkoelen, eventueel versieren en opdienen.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Afvallen met pompoenDe pompoen is een vrucht die je vooral in de herfst en winter tegenkomt. Is de pompoen gezond en kan het helpen om af te…
Welke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentWelke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentIedereen die wel eens op dieet is geweest kent het probleem: de verjaardagsvisite. Je bent nog geen 5 minuten binnen of…
Halloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjesHalloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjesHalloween. Alles kleurt oranje, zwart, wit en paars. Spinnen, spinnenwebben, spoken, zwarte katten, heksen, grafzerken,…
Een simpel kerstdiner voor: vegetariërsAls je met kerst mensen uitnodigd om bij je te komen eten, bestaat er natuurlijk een kans dat je iemand uitnodigd die ve…
Bronnen en referenties
  • www.pompoenrecepten.nl
  • www.coupdepouce.com
  • www.vooroma.nl
  • www.mijnreceptenboek.nl
  • Eigen probeersels
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 24-10-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.