Wat kan je allemaal nog doen met oud brood?

Wat kan je allemaal nog doen met oud brood? Oud brood, je kan het weggooien of aan de eendjes voeren, maar oud brood, mits niet beschimmeld, kan je nog op heel veel manieren gebruiken. Per dag worden er in Nederland ongeveer vierhonderdduizend hele broden weggegooid. Een schrikbarend hoog aantal. Wat kan je zelf met oud brood doen en zodoende voedselverspilling tegengaan?

Wentelteefjes

Meng ongeveer 250 ml melk met één ei , kluts dit goed door elkaar. Haal boterham voor boterham even snel door het mengsel. Beide kanten moeten bevochtigd zijn, maar de boterham moet niet door en door nat zijn, want dan valt hij uit elkaar. Bak de boterham op in een koekenpan met wat boter. Draai de boterham om, zodat hij aan beide kanten gebakken wordt. Bestrooi de boterham daarna met suiker en kaneelpoeder.

Croutons

Besmeer een boterham aan beide kanten met olijfolie en strooi er wat knoflookpoeder overheen. Snijd daarna de korsten van het brood en het brood in dobbelsteentjes. Zet het brood 45 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden. De croutons zijn in een afgesloten trommel ongeveer twee weken te bewaren.

Het brood verwarmen

Toast, dat wil zeggen brood uit het broodrooster en tosti's kunnen prima gemaakt worden van oud brood. Qua smaak maakt het weinig uit of het brood vers is of wat oudbakken.
  • Een tosti is meestal belegd met ham en kaas, eventueel aangevuld met tomaat, ananas of honing.
  • Een tosti kan ook belegd zijn met salami en kaas, eventueel aangevuld met tomaat, plakjes augurk of ui en ketchup.
  • Een tosti met ontbijtspek, kaas en tomaat.
  • De combinatie brie en ham kom je ook wel eens tegen op een tosti.
  • Wanneer je geen kaas in huis hebt kan je beide boterhammen ook rijkelijk met smeerkaas besmeren voordat je de ham er tussen ligt. Deze tosti moet iets korter in het tosti-ijzer.

Brood en ook stokbrood uit het broodrooster of de oven is erg lekker. Denk bijvoorbeeld eens aan verwarmd stokbrood met hierop wat olijfolie en een evt. een snufje zout en wat knoflook.

Broodpizza

Leg het brood in een koekenpan met boter zonder korsten tegen elkaar aan, zodat heel de koekenpan bedekt is. Hierop kan je verschillende ingrediënten kwijt, denk aan ketchup, ham, salami, ui, paprika, champignons, brie en andere overschotjes. Strooi hierover wat geraspte kaas en laat de broodpizza op een zacht vuurtje garen totdat de kaas gesmolten is.

Gehaktballen

Je kan ook een snee oud brood toevoegen aan je gehaktballen. Doe hiervoor een klein laagje melk in een kom en snijd een stukje oud brood zonder korsten in stukjes. Voeg dit toe aan het gehakt, samen met de zout, nootmuskaat en eventueel de gesnipperde ui. Draai hiervan gehaktballetjes en haal ze nog even door de paneermeel.

De huisdieren

Een hond, konijn, rat, hamster of een cavia kan je ook heel blij maken met een snee oud brood. Liefst leg je het brood eerst een tijdje op een bord zodat het wat uitdroogt. Dit vinden vooral de knaagdieren het lekkerste. Bovendien is uitgedroogd brood ook het gezondst voor knaagdieren.

Natuurlijk is het ook gezellig om samen met de (klein)kinderen de eenden brood te voeren, maar dit is niet zo gezond voor de eenden (weinig voedingswaarde) en slecht voor het milieu. Niet al het brood wordt namelijk opgegeten door de eenden en zo vervuilt het brood het water en activeert dit de bacteriegroei in het water en de algengroei.

Broodtip voor de echte vrek

Wanneer je echt geen broodkruimel verloren wil laten gaan kan je geroosterd brood in de keukenmachine tot kruimels vermalen en dit gebruiken als paneermeel. Je kan er eventueel kruiden aan toevoegen voor een lekker smaakje. In een afgesloten trommeltje blijft dit zeker één maand goed. Paneelmeel kan je gebruiken bovenop een ovenschotel, door de gehaktballen, of voor een krokant korst op de gebakken vis. Voor het krokante korst haal je de vis eerst door de bloem, daarna door losgeklopt ei en als laatste door het broodkruim. Even opbakken en je hebt een heerlijke vis met krokante korst.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen met oud brood?Iedereen kent het probleem wel: er wordt een brood gekocht, maar de korstjes worden niet opgegeten. Vooral met zelfgebak…
Wentelteefjes, maar dan anders: hartig of van suikerbroodWentelteefjes, maar dan anders: hartig of van suikerbroodWentelteefjes waren ooit bedoeld om de kliekjes van vroeger goed te gebruiken. Tegenwoordig is het weer gewoon chique om…
Recepten met oud broodOud brood wordt meestal geroosterd of belandt in de GFT-bak. In dit artikel eenvoudige recepten om oud brood om te tover…
De lekkerste gehaktballenDe lekkerste gehaktballenZo een ouderwetse lekkere gehaktbal gaat er bij bijna iedereen er wel in. Een gehaktbal kan je kant en klaar kopen bij d…

Bereid je groenten maar behoud de voedingsstoffen!Groenten zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen. Al naar gelang de manier waarop groenten worden bereid, kunnen w…
Lekkere combinaties voor in de macaroniLekkere combinaties voor in de macaroniMacaroni is een gerecht wat makkelijk te bereiden is en waarin heel veel restjes en overschotjes uit je koelkast en voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flashfranky, Pixabay
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3381037/2013/01/22/Nederlanders-gooien-dagelijks-tien-miljoen-boterhammen-weg.dhtml
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.