Vriendschapskoek Herman

De basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op gezette tijden roeren) en toevoegingen groeit Herman (ook wel bekend als Pleun) in 10 dagen zo snel dat er gemakkelijk 5 porties van te maken zijn, waarvan er vier worden uitgedeeld aan vrienden en vriendinnen. De vijfde portie wordt gebruikt om Herman af te kunnen bakken.

Geschiedenis Herman

Het is een Deense gewoonte, toen er nog geen koelkasten waren zorgde men op deze manier ervoor steeds brood te kunnen maken. Door enzymen in het deeg kan het niet bederven, er vindt ook weinig gisting plaats.

Basisverzorging voor Herman

  • Herman nooit in de koelkast zetten, hij houdt van warmte
  • Hij wil kunnen ademen, dus afdekken met een schone (thee)doek is genoeg
  • Wil graag kunnen groeien, dus houdt van een ruime kom
  • En hem op non-actief zetten: gewoon invriezen

Hoe start je Herman op

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • 225 gram bloem
  • glazen schaal
  • houten lepel

Bereiding

  • Los de suiker op in een half kopje van het warme water
  • Strooi de gist erbij en laat dit 10 minuten staan
  • Roer de rest van het water en het bloem erbij
  • Klop dit met de houten lepel tot een mooi glad beslag
  • Dek het af met een vochtige theedoek
  • Laat alles dit alles rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag

Hoe verzorg je Herman

Herman is met een goede verzorging na ruim 10 dagen volgroeid.
  • Dag 1: Je krijgt Herman (of je hebt hem opgestart) doe hem in een ruime schaal
  • Dag 2: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 3: Roer herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 4: Herman heeft honger, geef hem 2 dl melk, 150 gram bloem en 200 gram suiker
  • Dag 5: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 6: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 7: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 8: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem hetzelfde als dag 4. Nu verdeel je Herman in vijf gelijke delen en geef je er vier weg, samen met een kopie van dit recept. Deel één hou je zelf
  • Dag 10: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag:
    • 1,5 dl olie
    • 250 gram suiker
    • 350 gram bloem
    • 3 eieren
    • 1 lepel zout
    • 100 gram gehakte noten (naar smaak) en/of rozijnen
    • 100 gram gehakte chocolade (puur is het stevigst)
    • 2 eetlepels bakpoeder
    • 2 geraspte appels
    • 2 eetlepels kaneel

Bak de koek op 170° C ongeveer 1 uur en 15 minuten (afhankelijk van de oven). Vul de bakvorm niet meer dan de helft, anders komt de cake tijdens het bakken over de rand heen.

Of op dag 10 recept 2 gebruiken

  • 75 ml olie
  • 75 gram gesmolten boter
  • 4 eieren
  • 250 gram bloem
  • 1 soeplepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 2,5 appels in stukjes
  • 50 gram amandelpoeder
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 100 gram rozijnen
  • 200 gram witte suiker

Eet smakelijk met Herman
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuurdesem zelf maken en zuurdesembrood bakken + variatiesIn dit artikel vindt u het recept om zelf zuurdesem te maken, en hoe u deze zuurdesem kunt gebruiken om zelf brood zonde…
De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…
Herman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman doet denken aan een kettingbrief. Het gaat echter niet om een brief maar om een portie deeg die je krijgt van een…
Wat is zuurdesem?Zuurdesembrood is welbeschouwd een wondermiddel. Slechts twee ingrediënten: water en meel kan een zeer lekker smakende b…

Recepten met gedroogde paddenstoelenRecepten met gedroogde paddenstoelenGedroogde paddenstoelen, je ziet ze steeds vaker, gewoon in de supermarkt... Maar wat moet je er mee? In dit artikel vol…
Romeinse gerechtenDoor de eeuwen heen waren de Romeinen gek op koken en dat zijn ze nog steeds. De echte Italiaanse vrouw staat, vooral in…
Reacties

Jacquelien, 03-11-2013
Recept 1 uitgeprobeerd. Mijn god wat was die lekker. Vandaag recept 2. Nu in de oven ben benieuwd. (en ja weinig vrienden hihi… ik deel Herman met niemand ;) ) Reactie infoteur, 04-11-2013
Geweldig Jacquelien, geniet!

Rene, 06-05-2013
Een vraagje
ik heb er zelfreizendbakmeel in gedaan ipv bloem. Weet iemand of dat kwaad kan?
Graag hoor ik Reactie infoteur, 07-05-2013
Geen ervaring mee, hopelijk smaakte die prima
groetjes
Storm

Saar, 31-05-2010
Herman is weer gevoed! Dat is dan al weer de 6e keer… elke keer probeer ik een ander recept te verzinnen Bv, met walnoot, rozijnen, chocolade, appel, tutti fruttie in kleine stukjes er door, de laatse heb ik blanco gebakken zonder toevoegingen in een tulband, heb daar een heerlijk sausje bij gemaakt, melk beetje suiker kaneel en met bloem binden de saus er warm overheen en smullen maar. Reactie infoteur, 07-06-2010
Hartstikke goed Saar,
groetjes
Storm

Sandra, 06-04-2010
Dus welbeschouwd kan je gewoon, na het krijgen van het deeg (als je geen zin hebt om het te vermeederen en te roeren en weg te geven) gewoon beginnen bij dag 9 en dan geen ingredienten meer toevoegen, waarna je de volgende dag, dag 10 op het recept, je cake afbakt. (voor jou dus dag 2) Dan heb je je cake de andere dag al klaar. Reactie infoteur, 07-04-2010
Bedankt Sandra,
met vriendelijke groet
Storm

Michèle En Karlijn, 14-09-2008
Herman vinden wij echt suuuuuper lekker! we gaan hem vandaag waarschijnlijk maken xx michèle en karlijn:-) Reactie infoteur, 15-09-2008
Leuk en geniet ervan!

Kaatje, 14-05-2008
Ik heb ook een Herman in huis, gekregen van een collega. Een aantal vraagjes: dag 10 valt voor mij op vrijdag, maar ik wil eigenlijk zondag gaan bakken zodat ik Herman kan mee nemen naar het werk, kan dit? Ik ken Herman van ong 15 jaar geleden, volgens mij bakten mijn moeder Herman toen ik een cakevorm maar weet het niet zeker, mijn collega is er dus van overtuigd dat het in een taartvorm moet, maar ik heb sterk mijn twijfels. Volgens mij is het namelijk een soort van brood of niet? (oja mijn collega heeft haar deel niet gebakken ivm tijdgebrek, dus ze krijgt Herman van mij weer terug hihii) Reactie infoteur, 14-05-2008
Hoi kaatje,
na dag tien moet herman gebakken worden, niet langer wachten, mag ook in cakevorm. succes
succes
Albert

Inger, 13-05-2008
Ik had ergens gelezen dat je hem met een houten of plastic lepel moet roeren, moet dat echt? Mag het ook met een ijzere? En kan een kerstboom vorm wel? Reactie infoteur, 13-05-2008
Met een houten lepel schijnt echte vriendschap op te leveren en te behouden, maar ja of dat echt zo is weet ik ook niet. Dus het mag met elke willekeurige lepel. ja kerstboom kan ook. groet Storm

Alie Top, 13-03-2008
Ik vind het heel vreemd dat er in het ene recept staat 2 eetlepels kaneel en in het andere 1 theelepel, dit is wel een groot verschil. Is dit een tikfout? Reactie infoteur, 14-03-2008
Hallo Alie,

Nee hoor geen typefout, het zijn gewoon twee verschillende recepten.

Succes
Storm

Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.