Herman de vriendschapscake: het verbindende element van eten
Herman doet denken aan een kettingbrief. Het gaat echter niet om een brief maar om een portie deeg die je krijgt van een vriend of vriendin. Herman wordt ook wel vriendschapscake of vriendschapsbrood genoemd. Als je het deeg goed verzorgd, kun je na tien dagen een mooie cake of brood uit de oven halen. Wat is de herkomst van Herman of vriendschapsbrood? Wat heb je nodig om Herman goed te verzorgen en hoe smaakt Herman?
Inhoud artikel
Omschrijving van Herman: vriendschapscake of vriendschapsbrood
Je kunt Herman zelf starten, maar meestal zal je geïnteresseerd raken in het deeg als je een potje of trommel met inhoud van een vriend of vriendin krijgt. Herman zal tien dagen gebruik maken van de keuken. Het gaat om een
deeg met zuurdesem, dit laat een speciale geur achter in de ruimte. Je mag Herman
niet in de koelkast bewaren en het deeg mag niet stoppen met borrelen. Na
tien dagen kun je een heerlijk gerecht maken van het deeg.
Het ontstaan van Herman, vriendschapsbrood
- Hoe Herman aan zijn naam is gekomen, is niet bekend. Vriendschapsbrood wordt ook wel Amish Friendship Bread genoemd. Er zijn mensen die zeggen dat het vriendschapsbrood van de religieuze sekte Amish komt, maar volgens anderen heeft Herman zijn oorsprong in Zweden, ook Duitsland wordt genoemd.
- De naam vriendschapsbrood is wel te verklaren: het startdeeg groeit en voordat je het deeg gaat gebruiken om af te bakken, kun je een extra portie weggeven aan een vriend of vriendin. Je kunt natuurlijk ook een heel brood weggeven.
De verzorging van Herman
Meestal ontvang je bij het bakje Herman een lijst met instructies, hoe je om moet gaan met het deeg gedurende tien dagen. De instructies kunnen wat wisselen heb ik gemerkt tijdens mijn speurtocht op internet, maar zelf heb ik mij gehouden aan hoe de voorgangers van mijn deeg het gedaan hebben.
Herman op zijn eerste dag /
Bron: Foto infoteur
- Dag 1: Dit is de dag dat je Herman hebt ontvangen, doe Herman in een ruime kom en dek deze af met een theedoek.
- Dag 2: Roer Herman een paar keer per dag door, gebruik een houten lepel.
- Dag 3: Roer Herman een paar keer per dag door, gebruik een houten lepel.
- Dag 4: Herman moet gevoed worden met 125 gram bloem, 200 gram suiker en 200 ml melk.
- Dag 5: Roer Herman een paar keer per dag door, gebruik een houten lepel.
- Dag 6: Roer Herman een paar keer per dag door, gebruik een houten lepel.
- Dag 7: Roer Herman een paar keer per dag door, gebruik een houten lepel.
- Dag 8: Roer Herman een paar keer per dag door, gebruik een houten lepel.
- Dag 9: Herman moet gevoed worden met 125 gram bloem, 200 gram suiker en 200 ml melk. Daarna verdeel je Herman in vier porties, drie porties geef je door aan vrienden, één portie Herman houd je zelf.
Dag 10: de laatste dag van Herman
Op deze dag voed je Herman voor de laatste keer en geeft hem:
- 50 ml olie
- 3 eieren
- 250 gram bloem
- 200 gram suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 200 gram noten en/of rozijnen
- 1 grote appel in stukjes gesneden
Bron: Foto infoteur
Het bakken van Herman
- Het deeg goed door elkaar mengen.
- Een cakeblik invetten en besprenkelen met kristalsuiker.
- Het deeg in het bakblik doen.
- Herman in de oven zetten op 170 graden Celsius en in 90 minuten gaar bakken.
- Daarna is Herman klaar om gegeten te worden.
Mijn Herman
Ik ontving mijn portie Herman en schrok een beetje van het ‘treurige’ hoopje deeg. Maar op internet las ik allerlei verhalen over de vriendschapscake en besloot Herman tien dagen goed te verzorgen. In het begin rook mijn keuken naar gist, maar dit zwakte snel af. Herman stond op een mooi plekje zodat ik hem niet kon vergeten. Het is niet veel werk, maar je moet er wel even aan denken dat je regelmatig moet roeren en op bepaalde dagen iets moet toevoegen aan het mengsel. Het viel mij op dat er behoorlijk wat suiker in Herman gaat, op dag tien heb ik wat minder gedaan dan op mijn papier stond aangegeven. Je kunt het deeg in een cakevorm doen, maar zelf heb ik gekozen voor muffinbakjes. Niet iedereen in het gezin houdt van rozijnen, dus bakjes met en bakjes zonder rozijnen. Wij zijn zeer enthousiast over de smaak van Herman en hopen dat onze vrienden ook goed zorgen voor het deeg wat wij hen gegeven hebben.
‘Weetjes’
- Bewaar het startdeeg niet in iets wat gemaakt is van metaal en ook voor het roeren mag je geen metaal gebruiken. Daar kan het deeg absoluut niet tegen.
- Bewaar het deeg op kamertemperatuur, sluit de kom of bak niet volledig af. Je mag er wel een theedoek overheen leggen.
- Maak je geen zorgen als er klontjes ontstaan, door het gisten verdwijnen die vanzelf weer.
- Een boek/verhaal over vriendschapsbrood: Friendship Bread (2011), geschreven door Darien Gee. Het is een ontroerend verhaal over leven en verlies, vriendschap, familie en over het verbindend element van voedsel. Darien Gee (schreef eerder onder de naam Mia King) zette voor het boek een online community op. Website: Friendshipbreadkitchen.com.
Reacties
Rita Pool, 05-11-2019
Het gekke is dat toen ik er kennis mee maakte, en dat was in de jaren 80 dat ik het deeg in de koelkast moest bewaren. Als ik was vergeten om het om te roeren dan was het gerezen tot de rand. Dus wat daar voor rijsmiddel inzat weet ik nog steeds niet, maar ik heb het beduimelde recept nog steeds. En ik heb daar heel veel heerlijke broodjes van gemaakt en velen met mij. Groet Rita.
Reactie infoteur, 05-11-2019
Dank voor uw reactie! Wat leuk die mooie herinneringen. Met vriendelijke groet,
Lenie Hamers, 02-03-2018
Als ik niet aan een begin kan komen dus het niet van iemand krijg. Wat zijn dan de ingrediënten om te starten?
Reactie infoteur, 02-03-2018
U kunt het volgende recept gebruiken: http://www.smulweb.nl/recepten/1353923/Herman-vriendschapskoek. Veel plezier met Herman!