Zelf een veganistische vervanging voor snoepgoed maken

Zelf een veganistische vervanging voor snoepgoed maken Snoepen wordt algemeen gezien als ongezond. Vaak ontbreekt het in snoep zoals candybars of koekjes aan juist die dingen die je nodig hebt. De samenstelling is bovendien nogal eens van dien aard dat er onnodige toevoegingen in zitten. Hoe leuk zou het dus zijn als je één super eenvoudig, veganistisch en gezonder recept zou hebben, waaraan je allerlei ingrediënten kunt toevoegen om verschillende smaken snoepgoed na te bootsen? Zoals marsepein en chocoladetruffels, of speculaas-, gember- en amandelkoekjes?

Betere keuze

Natuurlijk heb je snoep niet nódig in je leven. Het is en blijft altijd een betere keuze om wat rauwkost, een stukje fruit of een handje noten te gebruiken als tussendoortje. Onbewerkt voedsel, waarvan je in één oogopslag ziet wat het is. Dat gezegd hebbende, zou je best af en toe, net als je vriendinnen wellicht, voor wat extra feestelijkheid of een klein geniet-momentje, het echte snoep-gevoel willen creëren. Af en toe snoepen is niet per se ongezond, maar je verwent jezelf nog meer als het voelt alsof je snoep eet, terwijl de inhoud zo slecht nog niet is. Een mogelijkheid om dat te doen, is heel eenvoudig zelf te maken en gebaseerd op diverse recepten voor een gezondere versie van cookiedough. Dus stort je tijdens al je vrije uurtjes maar lekker op wat kokkerellen in je gezellige keuken, experimenteer met het recept en oordeel zelf of het iets toevoegt aan je (feest-)menu. Nog één waarschuwing vooraf: laat je niet misleiden of afschrikken door de hoofdingrediënten. De smaak of structuur ervan vind je namelijk niet terug in het eindresultaat … En ook met dit snoep geldt: overdaad schaadt.

Bron: Katetsib, PixabayBron: Katetsib, Pixabay

Koekjesdeeg

Dit veganistische snoepgoed is gebaseerd op een recept voor cookiedough. Van koekjesdeeg wordt gezegd, net als van grootmoeders cakebeslag, dat je het vooral niet rauw moet eten. Vanwege de rauwe eieren, de gist, de rauwe bloem of de grote hoeveelheid boter, met alle risico’s van dien. Er bestaan allerhande recepten om 'eetbaar' rauw koekjesdeeg op een minder ongezonde manier te bereiden, meestal aangeduid met de Engelse naam cookiedough. Sommige zijn ingewikkeld, andere bevatten ingrediënten die je speciaal moet aanschaffen waarna ze doelloos in je keukenkastje blijven staan. Een volledig plantaardige variant maak je echter heel eenvoudig met vrij reguliere, onbewerkte en pure ingrediënten.

Een aangepast recept dat als basis kan dienen voor diverse smaken dat past in een veganistisch, lactosevrij, glutenvrij en koolhydraatarm dieet, dat je op weg kan helpen naar je eigen unieke creaties. Het is niet volledig suikervrij, want er is agavestroop toegevoegd voor de smeuïgheid, maar het bevat geen toegevoegde geraffineerde suikers of andere bewerkte producten. Ook zout zit er niet in. Het is volledig plantaardig en bevat bovendien gezonde bouwstenen, zoals eiwitten en vezels. Om je een indruk te geven: vergeleken met ongeveer 50 gram van de cacao-variant van deze cookiedough, bevat een candybar van de bekende snoepfabrikanten (van 50 gram) zo'n anderhalf keer zoveel koolhydraten, vet en calorieën, terwijl er tien keer zoveel zout in zit en veel minder eiwit en vezels. Een chocoladetruffel bevat ongeveer evenveel koolhydraten, maar wel vijf keer zoveel verzadigd vet, bijna twee keer zoveel calorieën minder eiwitten en de helft aan vezels.

Wat heb je nodig?

Een keukenweegschaal, een keukenmachine, foodprocessor of eenvoudige blender, een vergiet, een schoteltje, een kommetje, een lepel en een theelepel.

Ingrediënten

De ingrediënten heb je vaak al in huis en zo niet, dan kun je ze in heel veel andere recepten gebruiken.
  • Blik (biologische) kikkererwten zonder zout, 240 gram uitlekgewicht
  • 30 gram ongezouten amandelen (ongebrand is gezonder, maar gebrand/geroosterd kan ook)
  • 70 gram havermout (gewoon de goedkoopste is prima, eet je glutenvrij let dan op het keurmerk)
  • 40 gram agavesiroop (ahorn is veel duurder en ook dunner, dus je recept moet iets aangepast worden als je dat gebruikt, agave is bovendien zoeter)
  • 2 eetlepels plantaardige melk (haverdrank, sojadrink original of rijstdrank)
  • Je kunt eventueel nog vanille toevoegen (½ stokje)

De bereiding

Laat de kikkererwten uitlekken (vang het sap op) en spoel ze af. Droog deppen met bijvoorbeeld keukenpapier (geen wc-papier gebruiken, dat gaat verpulveren), meteen zoveel mogelijk schilletjes eraf wrijven (is niet per se nodig en kost héél veel tijd en geduld, maar het deeg wordt er wel gladder van dus het is de moeite waard).

Doe eerst de havermout en amandelen in de keukenmachine en hak dit met korte pulsen tot meel. Lang hakken geeft fijner meel, maar de amandelen worden lekkerder (minder bitter) als je ze niet te lang achter elkaar maalt. Schep het over in een ander kommetje of schaaltje, zodat je de blender nu kunt gebruiken voor het ‘natte’ deel zonder tussendoor te moeten afwassen.

Doe de kikkererwten in de blender met de agavestroop, haverdrink of andere plantaardige melkdrank en de vanille. Deze mix kun je wel lang achter elkaar hakken, maar in het begin een paar keer kort snel achter elkaar pulsen gaat beter. Check af en toe of alle erwten gehakt zijn, druk eventueel even plat met een lepel. Uiteindelijk moet dit een egaal nat mengsel zijn, wel met een beetje stevigheid dus niet vloeibaar.

Meng vervolgens het meel en het erwtenmengsel met de hand door elkaar en kneed er een deeg van. Het voelt veel luchtiger dan echt deeg. Het is heel goed kneedbaar tot een stevige bol. Daarvan kun je kleine klompjes of bolletjes maken, ongeveer zo groot als een truffel of marsepeinen aardappeltje, net wat je mooi of leuk vindt.

Bron: Daria Yakovleva, PixabayBron: Daria Yakovleva, Pixabay

Voeg je favoriete smaak toe

Nu komt het belangrijkste deel: de smaak! Het deeg is namelijk al klaar en kun je zo eten. Maar het zal nog wel te proeven zijn dat het van kikkererwten gemaakt is. Nu kun je gaan variëren met smaakjes die je lekker vindt: chocoladerasp of gehakte stukjes, grof gehakte nootjes, kokosrasp, of speculaaskruiden. Dus net wat je graag lust, als er maar lekker veel smaak aan zit want dan combineert het heerlijk.

Suggestie

Maak vier verschillende smaken. Daarvoor deel je het deeg in vieren. Maak van twee delen kleine bolletjes en dompel die in gesmolten kokosolie (bijvoorbeeld twee eetlepels in een kopje doen en eventjes in de magnetron, of in een pannetje, of au bain marie in een kommetje heet water). Daarna rol je ze door de chocola (bijvoorbeeld cacaopoeder) of door de kokosrasp, die je op een schoteltje gestrooid hebt. De andere delen meng je met speculaaskruiden en kaneel (een kleine theelepel) en daar maak je bolletjes van, met een amandel in het midden. Of je mengt er wat gemberpoeder of gembersnippers doorheen. Zo kun je naar hartenlust zelf nieuwe varianten bedenken!

Tips

  • Je kunt het deeg steviger (kruimeliger) of zachter maken door minder of meer stroop en/of melk toe te voegen.
  • Zoeter maken doe je met meer stroop of vanillesuiker, of desnoods zoetstof.
  • Er gaan wel 30 bolletjes uit één blik erwten, je kunt het meteen eten maar het is lekkerder als het eerst een poosje in de koelkast heeft gestaan.
  • Je kunt het in een afgesloten bakje in de koelkast nog wel een week bewaren.
  • Als de bolletjes klein genoeg zijn, kun je ze door je ijs of beter: nicecream (veganistisch ijs van bevroren fruit) doen.
  • Van het vocht van de kikkererwten (aquafaba) kun je veganistische 'slagroom' maken, heel luchtig en lekker zoet, maar bepaald niet romig en je kunt het ook niet bewaren, dus pas maken als je het wilt gebruiken. Het vocht zelf kun je wél bewaren in een afgesloten bakje.
  • Schrijf gedetailleerd hoe je gevarieerd en geëxperimenteerd hebt, zodat je volgende creatie nóg lekkerder wordt.
  • Maak het feest compleet met nicecream en aquafaba, maak vooral foto’s en deel ze met je meest opschepperige vrienden en vriendinnen …

Bron: Free Photos, PixabayBron: Free Photos, Pixabay

Nicecream

  • 2 bananen (zo rijp mogelijk, dan zijn ze zoeter en romiger)
  • 100 gram diepvries fruit. Blauwe bessen doen het bijvoorbeeld heel goed (vers fruit kan uiteraard ook, dit moet je dan net als de banaan verder bereiden)
  • 50 ml. kokosmelk. De rest bewaren in een afgesloten bakje of invriezen in ijsklontjesbakje
  • eventueel. 1 theelepel vanillepoeder (zoetstof kan ook)

Bereiding

Snijd de bananen (en eventueel ander vers fruit, als je dit gebruikt) in stukjes en leg ze in een bakje in de vriezer (eventueel met wat citroensap besprenkelen) voor minimaal 3-5 uur. Pureer alle ingrediënten tot een romige mousse in de keukenmachine of blender. Doe dit best lang, eerst kort pulsen en dan steeds iets langer. Daarna nog een uurtje in de vriezer zetten (eventueel iets korter, hangt af van hoe zacht je het wilt eten).

Als je niet alles opeet kun je het gewoon in de vriezer bewaren, maar wordt het dus wel steeds harder.

Bron: JillWellington, PixabayBron: JillWellington, Pixabay

Aquafaba 'slagroom'

  • De helft van de aquafaba van 1 blik kikkererwten (+/- 240 gram uitlekgewicht)
  • sap van ½ citroen (ongeveer 1 eetlepel, meer kan ook, naar smaak), vers is lekker, uit een flesje kan ook
  • 1-2 theelepel. vanillepoeder (of meer, naar smaak)
  • 2-3 theelepel kokosolie (meer maakt het vetter, dus 'romiger')
  • 2 eetlepel basterdsuiker (of poedersuiker als je dat in huis hebt) of bijvoorbeeld 1 eetlepel zoetstof voor een suikervrije variant

Bereiding

Aquafaba tot foam kloppen met mixer, alle andere ingrediënten erbij en verder kloppen. Dat is alles, nu is het klaar! Je hebt nu een superluchtig, maar niet heel romig schuim.
© 2020 - 2024 Chelsea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om thuis veganistisch te kokenBij de overstap op een veganistisch dieet zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Thuis veganistisch…
Tips om veganistisch uit eten te gaanVeganistisch uit eten gaan klinkt vaak lastiger dan het is. Het veganisme is nog echt in opkomst en daarom zie je in de…
Wat eten veganisten?Wat eten veganisten?Een veganistisch dieet kan worden gezien als een streng vegetarisch dieet, waarin behalve vlees en vis ook geen eieren,…
Kun je koekjesdeeg veilig eten?Kun je koekjesdeeg veilig eten?Veel mensen zijn er gek op: koekjesdeeg. Niet omdat er zulke lekkere koekjes van worden gemaakt, maar omdat je zo uitgeb…

Gezonder eten: basisvoorraad en receptenGezonder eten: basisvoorraad en receptenGezond eten wil niet zeggen dat je op een oude droge boterham moet kauwen, met een glas smaakloos water erbij. Integende…
Snel aan de slag met lekkere gezonde voedingSnel aan de slag met lekkere gezonde voedingVeranderingen in een mensenleven kosten tijd. Of je ze nu zelf hebt gekozen of dat ze je overkomen, het valt niet mee om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
  • https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/dashboard/eetmeter/
  • https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-havermout-gezond.aspx
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx
  • https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/welke-noten-zijn-goed-om-te-eten-.aspx
  • https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/voedingscentrum-duidt-de-gezondheidseffecten-van-vezels.aspx
  • Afbeelding bron 1: Katetsib, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Daria Yakovleva, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Free Photos, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: JillWellington, Pixabay
Chelsea (44 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.