Schwarzwalder Kirschtorte
Deze klassieke taart kreeg ik vaak als klein kind door iemand die zeer bedreven was in het vervaardigen van taarten. Na enige oefening komt mijn taart redelijk in de buurt van perfectie en is het elke keer als ik hem serveer een groot succes. De positieve reacties zorgen ervoor dat ik er elke keer weer de tijd in wil steken om dit kunstwerk van chocolade, kersen en slagroom te maken.
Ingredienten:
Voor het beslag:
- 4 eieren (eiwitten en dooiers gescheiden)
- 125 gram suiker
- 40 gram cacaopoeder
- 40 gram tarwebloem
- 40 gram maizena
- 1 theelepel bakpoeder
Voor de vulling:
- 1 grote pot ontpitte kersen (700 gram)
- 1 kaneelstokje
- 1 1/2 eetlepel maizena
- 6 eetlepels kirsch (te verkrijgen in kleine flesjes bij betere slijterij)
- 6 deciliter slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 75 gram (bittere) chocolade
Bereiding:
De bodem
- De oven voorverwarmen op 200 graden
- Uit bakpapier een circel van 26 centimeter knippen en deze in een even grote springvorm leggen en de zijkanten van de bakvorm invetten.
- De eierdooiers met de helft van de suiker en 4 eetlepels warm water tot een creme kloppen. U kunt dit het beste met de mixer doen en doorkloppen totdat de massa op een stevige vla lijkt
- 3 eiwitten stijfkloopen met de helft van de suiker, u moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat de eiwitten nog bewegen, dan pas zijn ze voldoende stijf. Ook hier is de mixer een uitkomst.
- De stijfgeslagen eiwitten op de eidooiers schappen. De cacao, de bloem, de maizena en het bakpoeder erover zeven en het geheel voorzichtig door elkaar roeren. Bij te hard roeren zal het beslag inzakken.
- Het beslag in de bakvorm doen en deze een paar keer hard op een vlak aanrechtblad rond laten draaien, hierdoor zal het beslag zich goed in de vorm verdelen.
- De taart onder in de oven in circa 30 minuten gaar bakken (te controleren met een sateprikker)
- De taart een paar minuten in de vorm laten afkoelen en deze vervolgens uit de vorm halen, op een rooster leggen en het bakpapier verwijderen.
De vulling:
- De kersen goed laten uitlekken, het sap opvangen en 1/4 liter vocht afmeten, ook het overige vocht bewaren.
- 1/4 liter kersensap met het kaneelstokje in een klein steelpannetje laten opkoken, dan het kaneelstokje verwijderen
- De maizena met wat water gladroeren en aan het kokende kersesap toevoegen. Het sap laten binden, dan de pan van het vuur nemen.
- 16 mooie kersen voor de garnering apart houden, de rest van de kersen door het kersensap roeren en laten afkoelen
De opmaak, het afmaken van de taart:
- De taart met een lang mes overdwars in 3 stukken snijden
- Het onderste stuk op een taartschaal lekken. Bij voorkeur gebruik ik er een (papieren of kartonnen) onderlegger onder zodat de taart nog makkelijk draaibaar is en niet plakt aan de schaal. Deze zijn te verkrijgen op het internet of bij de betere huishoudelijke zaken
- De kirsch vermengen met ongeveer 6 eetlepels kersensap vermengen en hiermee de 3 taartdelen besprenkelen
- De afgekoelde kersencompote verdelen over de onderste taartbodem
- De slagroom met vanillesuiker stijfkloppen. Wat slagroom over de kersen uitsmeren en de het middelste taartdeel hierop leggen.
- De 2e taartbodem ook insmeren met slagroom en afdekken met het 3e taartdeel.
- De taart rondom met slagroom bestrijken. De rest van de slagroom in een slagroomspuit toen om hiermee de taart verder te garneren (bijvoorbeeld 16 rozetten langs de buitenkant waarop u later de achtergehouden kersen legt)
- De chocolade smelden (au bain marie of in de magnetron) en heel dun uitstrijken over een bakblik of een stenen plaat. Na het stollen kunt u hiervan met een pannekoekmes of een flexibele spatel chocolade schrapen waardoor er krullen ontstaan. deze krullen kunt u overigens ook kant en klaar kopen
- De taart verder garneren met chocolade en de kersen
Tip
Deze taart doet het niet alleen goed op verjaardagen en partijen, ook na een etentje kunt u de taart als een heerlijk dessert serveren met koffie.