Koken op de camping: gierst met vis of ijsbergsla met puree

Koken op de camping: gierst met vis of ijsbergsla met puree Koken op de camping hoeft geen probleem te zijn als je koelkastje en een redelijk aantal gaspitten tot je beschikking hebt. Als je dat allemaal echter niet hebt en ook niet in de gelegenheid bent dagelijks vers in te kopen, dan kan het een flinke uitdaging zijn om dagelijks een maaltijd op tafel (of op de grond) te krijgen. Voor het eerste gerecht dat hier beschreven wordt heb je aan 1 gaspit genoeg, voor het andere gerecht heb je 2 gaspitten nodig.

Gierst

Gierst is een graansoort die van zichzelf niet veel smaak heeft. Het lijkt op couscous, maar het heeft meer voedingswaarde en het vult meer. Als je het gaat koken kun je de hoeveelheid het beste afmeten in een kopje, want je hebt precies 3 keer zoveel water nodig. De kooktijd is 18 minuten. Als dat teveel van je gasvoorraad vraagt, kun je het ook 's morgens aan de kook brengen, het deksel stevig op je pan vastmaken door er bijvoorbeeld een theedoek omheen te knopen, in je slaapzak zetten en 's avonds is het gaar.

Ingrediënten

  • een theekopje gierst (dat lijkt weinig, maar het is ruim voldoende voor twee personen)
  • 3 tomaten
  • 1 citroen
  • 4 of 5 eetlepels olie
  • 1 kleine ui
  • 3 eetlepel Italiaanse kruiden
  • zout
  • peper
  • 1 courgette
  • 2 blikjes sardientjes

Werkwijze

De gierst koken zoals boven beschreven. De tomaten aan blokjes snijden. Gierst, tomatenblokjes, citroensap (en als je een rasp hebt meegenomen ook een beetje citroenrasp), gesnipperde ui en de kruiden door elkaar roeren. Een half uurtje afgedekt in de schaduw laten staan.

Ondertussen de courgette in plakken snijden en in de andere twee eetlepels olie aan twee kanten bakken. Dan de blikjes sardientjes openen en op de gierst leggen, eventueel met een paar plakjes citroen.

Alternatief

Als je geen gierst tot je beschikking hebt, kun je ook couscous gebruiken. Couscous kun je laten wellen in koud water, dus dat scheelt weer in je gasvoorraadje.



IJsbergsla met chorizo en aardappelpuree

Als een een week geen verse inkopen kunt doen, moet je dit gerecht, gezien de verse ingrediënten, aan het begin van die week op het menu zetten. Je hebt voor dit gerecht twee gaspitten nodig.

Ingrediënten

  • aardappelpuree uit een zakje
  • ijsbergsla
  • stukje chorizo
  • rode pesto
  • een paar tomaten
  • olie

Werkwijze

Sla aan smalle reepjes snijden en wassen. Chorizo aan blokjes snijden, tomaten aan blokjes snijden.

Aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing klaarmaken, een paar schepjes rode pesto erdoor roeren zodat de kleur licht roze wordt. De reepjes sla bij de aardappelpuree doen. Even laten pruttelen, af en toe omroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Ondertussen de chorizo een paar minuten zakjes bakken en daarna de blokjes tomaat erbij doen. De tomaat hoeft alleen warm te worden.

Serveren

Als het allemaal lekker warm is, het chorizo-tomaatmengsel op de stamppot scheppen.

Alternatief

Als je geen ijsbergsla kunt inkopen, kun je ook andijvie of prei gebruiken.

Voorbeelden

Dit zijn gewoon een paar voorbeelden van koken op de camping. Met een beetje fantasie kun je zelf ook heel gemakkelijk een paar recepten bedenken die als kenmerk hebben:
  • weinig warmtebronnen nodig
  • korte kooktijd
  • ingrediënten kunnen buiten een koelkast in een warme omgeving bewaard worden
  • ingrediënten zijn liefst lokaal verkrijgbaar

Bewaren

Denk niet te gemakkelijk over het bewaren van de ingrediënten en houd er - met name in warme landen - rekening mee dat je ingrediënten eigenlijk altijd bewaard. Ingrediënten die je normaal gekoeld zou bewaren kun je op een camping waar je geen koelkast hebt beslist niet gebruiken, want de tijd die je nodig hebt om de afstand tussen de winkel en de camping te overbruggen kan al te lang zijn. Gebruik daarom gedroogde producten, zakjes en blikjes. Let er bij de aankoop van fruit op dat het fruit gaaf is en een dichte schil heeft. Zorg dat je verse groenten wast in schoon stromend water.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Couscous, het volksvoedsel van Noord-AfrikaIn grote delen van Noord-Afrika is couscous wat hier in Nederland de aardappelen zijn. Vooral in Marokko en Algerije wor…
Koken op de camping: spinazie met pasta of aardappelpureeKoken op de camping: spinazie met pasta of aardappelpureeSommige mensen vinden het leuk om ver van de bewoonde wereld te kamperen. Ergens achterin een dal, op minstens een half…
Leuk vakantiewerk op een campingLeuk vakantiewerk op een campingOp zoek naar vakantiewerk? Vakantiewerk op een camping kan een leuke uitdaging zijn. Er zijn verschillende banen op camp…
Couscous met chorizo en saus en zomerse couscous saladeEen makkelijk en snel, maar onwijs lekker gerecht, couscous met rode pesto saus, paprika en chorizoworst. En voor de war…

Franse sperziebonenschotel en een Provencaalse eierschotelFranse sperziebonenschotel en een Provencaalse eierschotelDe Franse sperziebonenschotel is een leuke variatie op twee oer Hollandse zaken de sperzieboon en de gehaktbal, de Prove…
Barbecuesaus, lekker zelf makenZodra de zon ook maar even een paar uur achter elkaar flink schijnt, worden de barbecues alweer tevoorschijn gehaald, sc…
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.