Franse sperziebonenschotel en een Provencaalse eierschotel
De Franse sperziebonenschotel is een leuke variatie op twee oer Hollandse zaken de sperzieboon en de gehaktbal, de Provencaalse eierschotel is een eenvoudig te maken gerecht met lekker veel groenten.
De Franse speciebonenschotel
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
- beetje olie
- 150 gram champignons in plakjes
- zout en peper
- 2 sneetjes witbrood zonder korstjes
- beetje melk
- 350 gram gehakt
- geraspte kaas
- 1 ei
- 600 gram sperziebonen
- boter of margarine
- 1 dikke plak ham in reepjes gesneden
- beetje paneermeel
- 1 zakje kaassaus
- flinke lepel mosterd
De bereiding:
Olie verhitten en champignons op hoog vuur even bakken en met zout en peper bestrooien. Brood in een beetje melk weken, uitknijpen en mengen met gehakt, kaas, ei, zout en peper. Van dit mengsel kleine gehaktballetjes draaien. De balletjes in wat olie in een paar minuutjes bruin bakken. Ondertussen de sperziebonen in water met zout koken, afgieten en er een beetje boter door roeren, De oven voorverwarmen op 200 graden. De sperciebonen, gehaktballetjes en de ham mengen en in een ovenschaal scheppen. De kaassaus volgens de bereidingswijze op het zakje maken en er extra een flinke lepel mosterd door roeren. Nu de saus over de sperziebonen en gehaktballetjes gieten. Paneermeel over de ovenschotel strooien en wat kleine blokjes boter erover verdelen. Gerecht in het midden van de oven gratineren en serveren met stokbrood of een lekker grof boerenbrood.
De Provencaalse eierschotel
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
- beetje olie
- 1 gesnipperde ui
- kleine courgette in blokjes gesneden
- 200 gram champignons in plakjes
- 4 ontvelde en in blokjes gesneden tomaten
- knoflook, basilicum
- 4 eieren
- zout, peper en een beetje thijm
De bereiding:
Olie in de koekepan verwarmen en de gesnipperde ui 5 minuutjes zachtjes bakken dan de overige ingrediënten, met uitzondering van de basilicum, toevoegen en ongeveer 20 minuten zachtjes laten smoren. Probeer zoveel mogelijk vocht te laten verdampen. Dan het mengsel over doen in een ovenschaal. Maak er 4 kuiltjes in en breek in ieder kuiltje een ei. Laat de eieren in de voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 8 minuutjes stollen. Bestrooien met fijngesneden basilicum en serveren met stokbrood.