Pesto van Oost-Indische kers en oude komijnekaas

Pesto van Oost-Indische kers en oude komijnekaas Oost-Indische kers is één van die planten in de tuin, waar je alle kanten mee op kunt. Het is een bodembedekker, luizen vinden hem lekkerder dan alle andere planten waar je ze niet op wilt hebben (en zo worden je andere planten niet bezocht door luizen), hij is uitbundig en bloeit de hele zomer door met mooie vaak oranje bloemen. Oost-Indische kers is op allerlei manieren eetbaar en rijk aan vitamine C. Met recht een plant in je tuin, die je niet wil missen. De naam is een tikje misleidend. Oost-Indische kers komt oorspronkelijk namelijk uit Midden-Amerika. Waar Oost-Indische kers naar smaakt? De smaak wordt omschreven als peperig en heeft gelijkenis met radijsjes.

Inhoudsopgave


Waar komt Oost-Indische kers vandaan?

Oost-Indische kers komt uit Midden-Amerika. Raar maar waar. Hoe de plant dan toch de naam Oost-Indische kers gekregen heeft is een raadsel. De Latijnse naam voor Oost-Indische kers is Tropaeolum majus. Het Griekse 'tropaion' betekent trofee. Voor de uitleg hiervan wordt beurtelings verwezen naar het blad (dat een beetje zou lijken op een schild) en naar de bloem (die weer een beetje zou lijken op een bebloede helm).

Op welke manieren is Oost-Indische kers eetbaar?

De blaadjes (vooral de malsere kleine) kunnen in de sla. In een kruidenboter met verschillende kruiden (bijvoorbeeld bieslook, knoflookbieslook, rozemarijn, knoflook) zijn de blaadjes ook op hun plek. De bloemen zijn eetbaar en kun je voor het effect op je kruidenboter leggen. Of op je pesto of je kopje soep. De zaden kunnen als kappertjes worden ingemaakt.

Pesto van Oost-Indische kers

“Alles is te pestificeren” wordt wel eens gesteld. Met de Oost-Indische kers en de oude komijnekaas ontstaat in ieder geval een pesto die voor herhaling vatbaar is.

Ingrediënten pesto met Oost-Indische kers

 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • theelepel grof zeezout
 • twee handen malse bladeren van de Oost-Indische kers
 • hand cashewnoten
 • olijfolie
 • twee handen geraspte oude komijnekaas

Bereidingswijze pesto met Oost-Indische kers

Voor het maken van de pesto zet je alvast de benodigdheden klaar: een snijplank, een snijmesje, een smalle maatbeker en een staafmixer. Snij het teentje knoflook fijn. Vul de maatbeker met de bladeren van de Oost-Indische kers, de theelepel zeezout, de cashewnoten en het teentje knoflook. Doe er alvast een scheutje olijfolie bij.

Gebruik de staafmixer om een gladde massa te maken. Voeg zo nodig olijfolie toe om het smeuïg te maken. Voeg een handje geraspte kaas toe en mix nog eens kort. Roer het laatste handje kaas er met een vork rustig doorheen, dat geeft een fijne structuur.

Lekker bij?

Een kop soep met een cracker met pesto. Of - bij een soep met pompoenachtige structuur - een lepeltje op de soep voor een smaakaccent. Of op een carpaccio van tomaat met nog wat olijfolie er over gesprenkeld en wat rucola.

Varianten

Van Oost-Indische kers kun je de hele zomer rond pesto maken. Je kunt variëren met de ingrediënten om steeds een andere smaak te krijgen. Zo kun je in plaats van cashewnoten walnoten gebruiken, een notenmix of gepelde zonnebloempitten. En in plaats van de oude komijnekaas kun je Parmezaanse kaas gebruiken (of Grana Padana, die is iets minder prijzig) of een jonge kaas. Je kunt ook de helft van de Oost-Indische kers vervangen met brandnetel, ook een hele gezonde groente. Enkele seconden in kokend water, dan in ijskoud water en de brandnetels zijn klaar voor de pesto. Of met zevenblad, het bekende woekerende onkruid dat hele tuinen overneemt en het beste gewoon op het menu gezet kan worden. In dit geval in de pesto gedraaid, maar het zevenblad kan ook in de salade of in de soep. Doe je meteen recht aan het Engelse spreekwoord: "If you can't beat it, eat it". Oftewel: als alle andere bestrijdingsmethoden falen, eet je het gewoon op.

Pesto met Oost-Indische kers en brandnetel

Ingrediënten pesto met Oost-Indische kers en brandnetel

 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • theelepel grof zeezout
 • één hand malse bladeren van de Oost-Indische kers
 • één handschoen malse bladeren van brandnetel
 • hand walnoten
 • olijfolie
 • twee handen geraspte grana padana

Bereidingswijze pesto met Oost-Indische kers en brandnetel

Voor het maken van de pesto zet je alvast de benodigdheden klaar: een snijplank, een snijmesje, een smalle maatbeker en een staafmixer. Snij het teentje knoflook fijn. Dompel de brandnetels enkele seconden in kokend water en leg het daarna in ijskoud water. Vul de maatbeker met de bladeren van de Oost-Indische kers en de uitgelekte brandnetel, de theelepel zeezout, de walnoten en het teentje knoflook. Doe er alvast een scheutje olijfolie bij.

Gebruik de staafmixer om een gladde massa te maken. Voeg zo nodig olijfolie toe om het smeuïg te maken. Voeg een handje geraspte kaas toe en mix nog eens kort. Roer het laatste handje kaas er met een vork doorheen.

Pesto met Oost-Indische kers en zevenblad

Ingrediënten pesto met Oost-Indische kers en zevenblad

 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • theelepel grof zeezout
 • één hand malse bladeren van de Oost-Indische kers
 • één hand malse bladeren van zevenblad
 • hand pecannoten
 • olijfolie
 • twee handen geraspte oude komijnekaas

Bereidingswijze pesto met Oost-Indische kers en zevenblad

Voor het maken van de pesto zet je alvast de benodigdheden klaar: een snijplank, een snijmesje, een smalle maatbeker en een staafmixer. Snij het teentje knoflook fijn. Vul de maatbeker met de bladeren van de Oost-Indische kers en het zevenblad, de theelepel zeezout, de pecannoten en het teentje knoflook. Doe er alvast een scheutje olijfolie bij.

Gebruik de staafmixer om een gladde massa te maken. Voeg olijfolie toe om het smeuïg te maken. Voeg een handje geraspte kaas toe en mix nog eens kort. Roer het laatste handje kaas er met een vork doorheen.

Voedingswaarden

Oost-Indische kers

In Oost-Indische kers vind je vitamine B, C en E. Ook vind je in de plant de mineralen zwavel, jodium, ijzer, fosfor en kalium.

Brandnetel

Brandnetel bevat ijzer, magnesium, calcium, eiwit, vitamine A, B, C, D en E.

Zevenblad

Zevenblad bevat vitamine A, C en E. Verder bevat zevenblad grote hoeveelheden kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, zink en silicium in het blad.

Medicinale toepassingen

Oost-Indische kers

Van oudsher wordt Oost-Indische kers gebruikt als antibioticum. De plant helpt bij blaasontsteking, infecties van de geslachtsorganen en bij problemen met de luchtwegen. Je kunt de plant rauw eten of met wat blaadjes een kopje thee zetten en daarmee de spijsvertering stimuleren, de vetvertering verbeteren en het hongergevoel onderdrukken.

Brandnetel

Brandnetel reinigt het lichaam en versterkt de spijsvertering. Ook zorgt de plant voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Verder wordt het gebruikt bij jicht, reuma, artritis en haarroos.

Zevenblad

Zevenblad is urineafdrijvend en versterkt de functie van de nieren.

Weetje

De zaden van Oost-Indische Kers zijn best prijzig, vergeleken met andere zaden. Raap vooral de afgevallen zaden van de grond of pluk ze na de bloei van de plant als ze al iets verkleuren. Bewaar ze droog en je kunt ze volgend jaar weer gebruiken voor een nieuwe lichting Oost-Indische kers. Het is een eenjarige plant, wel zaait hij zichzelf uit. De kans is ook aanwezig dat hij volgend jaar gewoon weer terug komt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Wida, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van Oost-Indische kersDe geneeskracht van Oost-Indische kersOost-Indische kers is inheems in de Andes van Peru, Colombia, Bolivia en Ecuador. Het is een klimplant met zeer fel gekl…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Zevenbladpesto – lekkere saus van onkruid uit eigen tuinZevenbladpesto – lekkere saus van onkruid uit eigen tuinZevenblad is een heerlijke groente met een reputatie van onkruid. Het is een woekerende plant, die je tuin aardig vol ka…
Drie recepten met zevenbladHeb je een tuin? Dan is de kans groot dat je ook zevenblad hebt. Als dit hardnekkige onkruid, ook wel tuinmansverdriet g…

Makkelijk en snel mayonaise maken met een staafmixerMakkelijk en snel mayonaise maken met een staafmixerVaak is de eerste poging om mayonaise te maken de laatste. Je staat te kloppen met een garde in een kom, waarbij pijnlij…
Monchoutaart met rozenjam, framboos en witte chocoladeMonchoutaart met rozenjam, framboos en witte chocoladeHet voorjaar is een mooie tijd om de klimrozen in de tuin te ontdoen van een deel van de rozenblaadjes. Deze kun je weer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BDom, Pixabay
 • Permacultuurnederland.org (zevenblad, brandnetel en Oost-Indische kers)
 • http://www.kruidenmassages.nl/Oostindischekers.html (Kruidengeheimen)
 • http://www.kruidenmassages.nl/brandnetel.html
 • http://rauwevoeding.blogspot.nl/2008/03/wilde-eetbare-planten-hoe-eet-je.html (brandnetel)
 • http://leonvanrijswijk.nl/zevenblad-de-verrukkelijke-tuinterrorist/ (zevenblad)
Wida (4 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.