Makkelijk en snel mayonaise maken met een staafmixer

Makkelijk en snel mayonaise maken met een staafmixer Vaak is de eerste poging om mayonaise te maken de laatste. Je staat te kloppen met een garde in een kom, waarbij pijnlijk duidelijk wordt dat je nog twee armen te kort komt om het recept goed te kunnen volgen. En het eindresultaat lijkt bij lange na niet op wat je in gedachten hebt. Heb je de moed al opgegeven? Ga dan eens aan de slag met een staafmixer en maak in een handomdraai je eigen makkelijke en snelle mayonaise.

Inhoudsopgave


Geschiedenis mayonaise

Over de ontstaansgeschiedenis van mayonaise doet een verhaal de ronde.

In de Middellandse zee ligt Menorca, een eiland met een strategische ligging waar de Fransen en Britten het gedurende 110 jaar beurtelings voor het zeggen hebben gehad. In de zomer van 1756 veroverden de Fransen Maó, hoofdstad van Menorca, op de Britten. In één van de vele bloederige oorlogen die op Menorca in de loop van de eeuwen is uitgevochten. Deze oorlog staat ook aan de wieg van een culinaire verworvenheid: het wereldbekende sausje mayonaise.

De Franse chef-kok van maarschalk Louis Fernand Armand Du Plessis, hertog van Richelieu, moest een overwinningsmaal bereiden maar had niet de beschikking over de ingrediënten voor de gebruikelijke sausjes. Hij is gaan experimenteren met ei, olijfolie en azijn en draaide de eerste mayonaise in elkaar. De naam werd afgeleid van de Castiliaanse naam voor Maó, Mahón: sauce mahonnaise. Vervolgens veroverde de saus het vasteland, waar de naam verbasterd werd en via sauce mayonnaise uiteindelijk zijn definitieve benaming mayonaise kreeg.

Iedereen kan mayonaise maken

In de meeste recepten van mayonaise wordt gesproken over kloppen met gardes, het langzaam druppelend toevoegen van olie aan de massa tijdens het kloppen, uitkijken voor schiften en eieren op kamertemperatuur. Vergezeld door tips om problemen te voorkomen. De meeste mensen denken dan ook dat het maken van mayonaise hogere wiskunde is. Niets is minder waar. Het is echt makkelijk om mayonaise te maken. En dan heb je mayonaise waarvan je weet wat er in zit. Met een echt goede smaak.

Recept voor milde romige mayonaise

Milde romige mayonaise wordt vaak gebruikt in de Nederlandse keuken.

Ingrediënten basisrecept

 • een theelepel Dijon mosterd
 • een scheutje witte wijn azijn
 • 1 theelepeltje grof zeezout
 • 1 heel ei
 • 1 dooier
 • 225 ml biologische zonnebloemolie
 • eventueel: een halve citroen

Verder nodig: een staafmixer en een maatbeker waar de staafmixer precies in past.

Bereidingswijze

Je vult de maatbeker met alle ingrediënten. De citroen voeg je alleen toe als je van plan ben de mayo iets langer te bewaren (citroen gaat bacterievorming tegen) of als je zin heb in de smaak van citroen: voeg dan wel een scheutje extra olie toe om de mayonaise stevig te maken. De extra dooier zorgt er voor dat de mayonaise nog romiger wordt. Of eieren wel of niet op kamertemperatuur zijn maakt niet uit voor het resultaat.

Je plaatst de staafmixer op de bodem van de maatbeker. Heel rustig trek je de draaiende staafmixer omhoog. Boven aangekomen kun je nog een paar keer op en neer en langs de randen bewegen om de laatste restjes olie door de mayonaise op te laten nemen. Klaar is de mayonaise.

Is de mayonaise nog te dun?

Giet nog 25 ml zonnebloemolie op de mayonaise, plaats de staafmixer weer op de bodem van de maatbeker en trek hem weer draaiend omhoog. Minder olie maakt vloeibare mayonaise, meer olie maakt stevige mayonaise.

De kruidige variant

Je kunt variëren op de milde variant. Bijvoorbeeld door het toevoegen van kruiden, extra mosterd of knoflook.

Ingrediënten kruidige variant

 • twee theelepels Dijon mosterd
 • grote teen knoflook
 • kruiden (lekker zijn bijvoorbeeld rozemarijn, bieslook, knoflookbieslook, tijm en peterselie)
 • een scheutje witte wijn azijn
 • 1 theelepeltje grof zeezout
 • 1 heel ei
 • 1 dooier
 • een citroen
 • 250 ml biologische zonnebloemolie

Bereidingswijze

Alle ingrediënten gaan weer in de maatbeker. Je plaatst de staafmixer op de bodem van de maatbeker. Heel rustig trek je de draaiende staafmixer omhoog. Boven aangekomen kun je nog een paar keer op en neer en langs de randen bewegen. Klaar is de mayonaise.

Kruiden fijngesneden toevoegen

Het is bij de kruidige variant ook mogelijk de kruiden fijn te snijden en toe te voegen als de mayonaise helemaal klaar is. Dan blijft de kleur van de mayonaise lichtgeel en zijn de kruiden goed terug te vinden.

Dressing

De mayonaise kun je ook gebruiken als basis voor een dressing voor in de salade. Hiervoor meng je half mayonaise/half (Griekse) yoghurt, aangevuld met kruiden en een beetje zout.

Knoflooksaus

Voor een lekkere knoflooksaus hak je 4 tenen knoflook fijn. De knoflook meng je met 6 eetlepels mayonaise en 6 eetlepels Griekse yoghurt. Wat fijngehakte peterselie er doorheen. Of wat dille: meteen een mooie basis voor tzatziki.

Houdbaarheid

De houdbaarheid van de mayonaise is maximaal een week. De eerste dag is de mayonaise het lekkerst. Het is dan ook aan te bevelen de mayonaise te maken op de dag van gebruik of te gebruiken voor dressing of knoflooksaus.
© 2017 - 2024 Wida, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mayonaise zonder eiVoor mensen met een voedselallergie voor eieren is hier een recept voor eivrije mayonaise. Lekker om ook eens een "patat…
Heerlijke dipsauzenHeerlijke dipsauzenIs er een feestje, dan zijn deze dipsauzen een aanrader. Serveer de dipsauzen bijvoorbeeld met tortilla chips. Super sne…
De lekkerste salades voor op een broodjeDe lekkerste salades voor op een broodjeJe krijgt onverwacht bezoek en je wilt wat op tafel zetten. Of je hebt zin in een lekker broodje tussen de middag. Wat m…
Zwanger en mayonaiseZwanger en mayonaiseBij sommige vrouwen bestaat er twijfel of ze mayonaise mogen eten tijdens de zwangerschap. Industrieel gemaakte mayonais…

Maaltijdsoep met pompoen en olijfkomkommerMaaltijdsoep met pompoen en olijfkomkommerEen heerlijk winterse soep met de najaarsgroenten uit de tuin. Pompoen en olijfkomkommer, in dit geval. Met een Surinaam…
Pesto van Oost-Indische kers en oude komijnekaasPesto van Oost-Indische kers en oude komijnekaasOost-Indische kers is één van die planten in de tuin, waar je alle kanten mee op kunt. Het is een bodembedekker, luizen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jules, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • https://historiek.net/mayonaise-oorlogssaus/37663/
Wida (4 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.