Drie recepten met zevenblad
Heb je een tuin? Dan is de kans groot dat je ook zevenblad hebt. Als dit hardnekkige onkruid, ook wel tuinmansverdriet genoemd, eenmaal opduikt in je tuin, kom je er niet meer van af. Op het internet vind je talloze tips om zevenblad uit je tuin te krijgen, maar ook recepten voor pesto gemaakt van zevenblad, en stamppot. Wat een goed idee! Je kunt van alles maken met zevenblad, het is lekker en gezond, probeer het maar uit. Hierbij 3 recepten: zevenbladquiche, zevenbladomelet, en zevenblad-linzensoep. Per gerecht heb je een vergiet vol goed gewassen zevenblad nodig. Is je eigen tuin leeggeplukt? Geen nood, er is vast wel een buurman, een kennis of familielid die graag van zijn of haar zevenblad af wil. Zevenblad is een goede vervanger van spinazie, waarbij zevenblad ook nog eens een groot voordeel heeft: er komt geen vocht vanaf, zoals bij spinazie.
Zevenbladquiche
Ingrediënten:
- 1 ui
- Een vergiet vol zevenblad
- 1 teen knoflook
- 3 eieren
- Wat melk of room
- Bladerdeeg
- Geraspte kaas
- Peper
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snipper de uit en fruit hem. Hak het zevenblad grof en doe bij de ui. Knijp er de knoflook boven uit en doe er flink wat peper bij. Bak even en laat dan 20 minuten smoren met de deksel op de pan.
Vet een quichevorm in en bekleed deze met bladerdeeg. Kluts de eieren met de melk of de room.
Doe het zevenblad in de vorm. Bedek met geraspte kaas en giet het eimengsel eroverheen. Zet het 30 minuten in de oven.
Omelet met zevenblad
Ingrediënten:
- 4 eieren
- Scheutje melk
- Een vergiet vol zevenblad, grof gesneden of in stukken gescheurd
- Peper en zout
- Olie
- Naar keuze nog toevoegen: gesneden ham, gesneden kipfilet en/of champignons
Kluts de eieren los met de melk. In een hete koekenpan wat olie gieten.
Als de olie heet is het vuur wat lager zette en het eiermengsel in de koekenplan gieten.
Wanneer de eieren beginnen te stollen, het zevenblad, en eventueel de ham, de kipfilet en of de champignons erbij doen.
Na een minuut of 5 de omelet omdraaien, even wachten, en dan nog een keer omdraaien. Bestrooien met peper en zout.
Zevenblad-linzensoep
Ingrediënten:
- 2 uien
- Een vergiet vol zevenblad
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 liter groentebouillon (ik gebruik hiervoor bouillonblokjes)
- 250 gram rode linzen
Snipper en fruit de uien. Knijp er de knoflook boven uit, en voeg de komijnpoeder toe.
Doe het zevenblad erbij met aanhangend water ,en laat al roerend even slinken.
Voeg het bouillon toe en de linzen. Laat pruttelen tot de linzen gaar zijn, dat duurt zo’n 20 minuten.
Pureer en serveer.