Warning: session_start(): open(/data/sites/web/interatenl/tmp/sess_4efb5aba12789037f837bb76f879d036, O_RDWR) failed: File too large (27) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /data/sites/web/interatenl/tmp) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17
Oost-Indische kers: Bloemen in mijn bord: Oost-Indische kers

Bloemen in mijn bord: Oost-Indische kers

Van Oost-Indië is onze uitbundig groeiende Tropaeolum niet. Zijn naam Oost-Indische kers berust op hetzelfde misverstand, als de naam West-Indië voor Zuid-Amerika, want de Oost-Indische kers komt niet uit Oost-Indië, maar integendeel uit Peru.
Maar het blijft een mooi, makkelijke plant met decoratieve en eetbare bloemen in geel, oranje en rood. Het enige vervelende van deze elegante en vrolijke tuinbloem is, dat ook luizen er verzot op zijn. Gelukkig zitten de beestjes meestal bij mekaar op de steel en zijn dus de blaadjes, bloemen en onrijpe groene zaden zonder problemen te plukken.De Oost-Indische kers is een echte gastronomische bloem die zich graag leent voor allerlei gerechten.
Alle delen van deze plant bevatten zeer veel pittig smakende mosterolieglycosiden, die we ook terugvinden in mosterdzaad, kool en mierikswortel, stoffen met een sterk ontsmettende, bacteriedodende en anti-oxydantwerking. Dus pittig en gezond voedsel.

Oost-Indische kerssoep

Trek een heldere lichte bouillon met de gebruikelijke kruiderij: sjalotjes, peterselie, worteltje, selderij, tijm, laurier, peperkorrels en zout of gebruik een goede kant en klaarbouillon
Zeef de bouillon en laat deze wat inkoken. Reken op 1 liter bouillon ca 24 Oost-indische kers-bloemen. Neem de zes mooiste eraf. Hak de rest fijn en roer ze door de bouillon. Schep de bouillon in koppen en laat op elke kop een bloem drijven, eventueel op een zeer jong, teder groen Oost-indisch kers-blaadje.

Oost-Indische kerssla

Leg mooie Oost-indische kersbloemen in een slabak en strooi er wat versgehakte kervel over. Voeg wat zout toe, sprenkel er enkele lepels olijfolie over, citroensap en schep met de vingers, uiterst behoedzaam en voorzichtig om de bloemen niet te kneuzen, de salade enkele malen om. Ook goed te combineren in een komkommersla. Snij dan de komkommers in kleine blokjes of sliertjes ipv die grote schijven.

Oost-Indische kersazijn

Een zeer fijne en geurige azijn krijgt men, door een grote glazen pot losjes te vullen met Oost-indische kers-bloemen. Giet er dan een goede wijn-azijn of ciderazijn op, sluit de pot goed af en laat deze ca 4 weken staan. Giet de azijn eraf in een fles, door een doekje in een trechter. Deze azijn kun je ook maken met de groene zaden van OI-kers.

Gevulde Oost-Indische kers

Neem hiervoor mooie gave pas ontloken bloemen van de Oost-indische kers in verschillende kleuren. Spoel ze voorzichtig af en laat ze goed uitdruipen. Verwerk ze zo vers mogelijk. Maak voor deze bloemen verschillende pikante vullingen. Bijvoorbeeld zachtgeroerde kwark met vers gehakte groene kruiden als peterselie, bieslook, kervel, dragon, pimpernel; zachtgeroerde boter met fijngemaakte ansjovis; zachtgeroerde kwark met kaviaar.
Strijk deze vullingen in de bloemen en leg deze op een schaal op een bedje van mooie groene Oost-indische kersbladeren. En hebt u bernagie in de tuin, leg er dan vooral als versiering enkele van die prachtige, diepblauwe bernagiebloemen bij. Kunt u zich een mooiere schaal voorstellen voor een zomers avondje in de tuin.

Oost-Indische zaadkappertjes

De jonge, nog zachte en groene zaadjes van de Oost-indische kers kunt u inmaken en gebruiken als kappertjes. Verzamel de zaden, ongeveer 1 week, na het uitbloeien van de bloemen. Ze moeten wel wat doorgroeien maar nog niet te hard zijn. Leg ze drie dagen in een kom met koud water, waarin 1 lepel zout per liter water is opgelost, en ververs de pekel twee keer. Neem ze uit de pekel en leg ze in kleine glazen potjes. Breng dan goede azijn aan de kook, waaraan u wat kruiderij toevoegt, wat gesnipperde knoflook, sjalot, foelie, peperkorrels, zout en een ietsje geraspte mie-rikswortel of een snufje gemberpoeder. Laat dit zachtjes even doorkoken, zeef de azijn en laat deze even afkoelen. Giet de azijn dan over de zaden in de potjes en sluit deze goed af.

Oost-indische kersbloemen kunt u gebruiken om alle mogelijke zomersalades te gameren. Druppel aan tafel op de bloemen wat olie en azijn, strooi er wat zout en peper op, en knabbel de sierlijke bloemen uit het vuistje.
In het bijzonder in een vruchtensla is de Oost-indische kers-bloem op zijn plaats, bestrooi de bloemen, met wat heel fijne bloemsuiker, en besprenkel met wat citroensap.
© 2009 - 2025 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Bloemen op 't bord. Greet Büchner. De Driehoek. La cuisine des bois et des champs. Michel Lis et Paul Vincent. Babel 1992. Wild voedsel. Maurice Godefridi. www.herboristen.be