Maaltijdsoep met pompoen en olijfkomkommer
Een heerlijk winterse soep met de najaarsgroenten uit de tuin. Pompoen en olijfkomkommer, in dit geval. Met een Surinaams tintje. Deze vegetarische maaltijdsoep barst van de gezonde ingrediënten, zoals knoflook, ui en gember. Madame-jeanette blinkt uit in vitamine C-gehalte, de aard van het plantje voorkomt dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid er mee binnen krijgt. Van deze goed in te vriezen soep kun je ook een grotere hoeveelheid maken, zodat je de maaltijdsoep ook nog eens kunt eten na een drukke werkdag.
Inhoudsopgave
Pompoenen en olijfkomkommer uit eigen tuin
Pompoenen en olijfkomkommers zijn twee groenten die beide prima in eigen tuin te kweken zijn. Ook als het niet een al te grote achtertuin is. Als de pompoenen rijp zijn is er ook nog een behoorlijke hoeveelheid olijfkomkommers te oogsten. Beide ingrediënten combineren goed en zijn geschikt voor een stevige soep.
Olijfkomkommer
Olijfkomkommers werden door de Inca's al gegeten en schijnen vooral Peru als bakermat te hebben. Wanneer ze de oversteek naar Europa hebben gemaakt is niet duidelijk. Olijfkomkommers doen het in ieder geval prima in Nederland, ook als ze deels in de schaduw staan. Olijfkomkommers bevatten wat calcium, ijzer en fosfor. Verder ook vitaminen B1, B2, B3 en C.
De olijfkomkommer is een flinke klimmer, die in hoog tempo de ene olijfkomkommer na de andere produceert. De plant klimt prima tegen een schutting op, waarbij ze zich vastgrijpt met rankjes en een grote hoogte kan bereiken. De olijfkomkommers doen hun naam eer aan: ze vervangen qua smaak de 'gewone' komkommer. Klein (centimeter of drie) eet je ze in de salade, in zijn geheel of in plakjes. Groot (centimeter of tien) zijn ze gevuld met zaden en meer geschikt voor saus of soep.
Zaad van olijfkomkommers oogsten is een fluitje van een cent. Laat een olijfkomkommer groot worden (ongeveer 10 cm), haal de zaadjes eruit (net kleine stukjes boomschors), leg ze te drogen, bewaar ze droog (bv. in een envelopje) en gebruik ze volgend jaar voor je nieuwe plantjes. Plant ze begin april in een potje bij het raam. Half mei, na ijsheiligen, kunnen ze naar buiten. Halverwege de zomer kun je beginnen met oogsten, halverwege de herfst oogst je de laatste exemplaren.
Pompoen
De pompoen wordt al lang door mensen gegeten. In Mexico in ieder geval al duizenden jaren voor Christus. En in Ecuador al 10.000 jaar voor Christus. Pompoenen zijn pas na 1492 (de ontdekking door Columbus van Amerika) naar Europa gekomen. Pompoenen bevatten veel vitamine C en E, wat vitamine B en verder calcium, magnesium, fosfor en kalium (rauwe pompoen).
Van de pompoenen bestaan vele varianten. Ook rankend. Daardoor kun je ze bijvoorbeeld over een rozenboog, schommel of tuinhuisje leiden. Je kunt handig gebruik maken van de ruimte in je tuin door ook met de pompoenen verticaal te tuinieren.
Zaad van pompoen is niet zo makkelijk te oogsten als dat van de olijfkomkommer. Bij pompoenen vindt er vaak kruisbestuiving tussen verschillende soorten plaats, ook met niet-eetbare sierpompoenen. De nieuwe planten kunnen er dan zomaar heel anders uit zien of zelfs bitter en oneetbaar zijn. Van pompoenen is het dan ook aan te raden elk jaar nieuw zaad te kopen en te gebruiken.
Recept maaltijdsoep met pompoen en olijfkomkommer
Ingrediënten voor de maaltijdsoep (2 personen)
- Scheutje zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 1 eetlepel gember, vers geraspt
- 1 eetlepel kerriepoeder masala
- 0,4 liter groentebouillon
- een pompoen van +/- 600 gram
- 350 gram olijfkomkommer
- Peper (madame-jeanette)
- Zout naar smaak
- Optioneel: crème fraîche
Bereidingswijze van de soep
Snijd de teentjes knoflook fijn, snipper de ui, rasp de gember. Verhit een scheutje zonnebloemolie in de soeppan en laat de knoflook, ui, gember en kerriepoeder masala zachtjes bakken.
Verwijder de steeltjes van de olijfkomkommers, snijd ze doormidden en verwijder de zaadjes. Dat gaat het handigste door ze met je duim eruit te wippen.
Was de pompoen, verwijder de pitten en draden uit de binnenkant met een eetlepel (de pitten kun je bewaren om ze te roosteren: lekker om te snoepen of in een salade te doen). De schil van de pompoen kun je gewoon mee koken: die hoef je dus niet te verwijderen.
Giet de groentebouillon in de soeppan. Voeg de pompoen en olijfkomkommers toe. Breng aan de kook en laat vervolgens een half uurtje doorkoken.
Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer.
Voeg zout toe naar smaak. Mocht je een bouillonblokje met zout gebruikt hebben, proef dan eerst even.
De pan zet je even van het vuur en warm je weer op als je gaat eten. De madame-jeanette leg je direct na pureren gewoon in zijn geheel bovenop. Die geeft een fijne smaak en geur aan de soep. Hoe langer de madame-jeanette op de soep ligt, hoe beter de smaak wordt afgegeven. Deze soep kun je ook een dag van tevoren maken.
Voor de lekkerbekken: deze soep is ook lekker met een lepel crème fraîche.
Dubbele portie
Maak vooral meteen de (drie)dubbele hoeveelheid. Dit soort soepen is goed in te vriezen en er is niets zo fijn als een werkdag afsluiten met het opwarmen van een pan soep. Stokbroodje erbij en klaar.
Variaties
Bij het maken van deze maaltijdsoep is het ook handig om even te kijken wat er nog vergeten in de koelkast ligt. Zo kun je je restant wortels er prima in kwijt. Gewoon gelijk toevoegen met de olijfkomkommers en de pompoen. Om de soep nog gevulder te maken kun je ook rode linzen toevoegen. Die doe je erin nadat de soep gepureerd is. En na een minuut of twintig zijn ze gaar en ze geven een extra bite. Ook lekker en gezond is het toevoegen van gehakte bladeren van palmkool na het pureren.
Voorgerecht
De soep kan uiteraard ook als voorgerecht worden geserveerd of in combinatie met bijvoorbeeld een stukje hartige taart.
Lees verder