Hoe maak je een lekkere freakshake?
De freakshake is afkomstig uit Australië, maar overgewaaid naar Europa. Het is een milkshake, versierd met slagroom, snoep en koek. Alles wat je lekker vindt mag erop. Een freakshake is dus een ongezond tussendoortje. Het bevat minimaal 1000 calorieën. Je kunt een freakshake zelf maken. Dan begin je met het versieren van een glas met chocolade en sprinkles. Daarna vul je het glas met de milkshake. Bovenop de milkshake komt een flinke toef slagroom. Voor de afwerking kun je bijv. chocolade, saus, spek, donuts, snoep en zoutjes gebruiken.
Wat is een milkshake?
Een milkshake is een mix van verse melk, fruit, vanille-ijs en eventueel een beetje slagroom. Het is een dikke drank die koud wordt geserveerd. Voor het maken van een milkshake heb je een blender of een staafmixer nodig. Na bereiding zet je de milkshake nog even in de koelkast zodat het geheel goed koud wordt.
Een milkshake met yoghurt of yoghurtijs
In een milkshake hoort vanille-ijs, maar dit kun je ook vervangen door magere yoghurt of yoghurtijs. Deze milkshake bevat minder vet en suiker.
Wat is een freakshake?
Een freakshake is een milkshake die is versierd met veel lekkere dingen. De topping bestaat uit slagroom met snoep, op het glas zit chocolade met zoetigheid en soms wordt er ook snoep aan de inhoud toegevoegd. Een freakshake bevat veel calorieën, suikers en vetten. De hoeveelheid calorieën is mede afhankelijk van de gebruikte ingrediënten, maar een gemiddelde freakshake bevat 1000 tot 1500 calorieën. Het is dus een ongezond tussendoortje, maar wel lekker!
Hoe maak je een milkshake?
Benodigdheden
- 75 ml melk
- 250 ml roomijs/vanille-ijs, yoghurt of yoghurtijs
- Wat fruit zoals een banaan, handje rood fruit (bijvoorbeeld aardbeien, bessen, bramen, frambozen) of een sinaasappel
- In plaats van fruit kun je ook chocolade-ijs of een paar lepels Nutella (boterhampasta) nemen
Werkwijze
- Snijd het fruit in kleine stukjes.
- Doe alle ingrediënten in een kom of in de blender.
- Mix het tot een gladde, dikke massa.
- Zet het nog even weg in de koelkast.
Slagroom kloppen
Een freakshake wordt vaak versierd met slagroom uit een spuitbus. De kwaliteit van deze slagroom is minder goed. Verse slagroom is beter. Slagroom uit een spuitbus smelt waardoor je de freakshake snel moet opeten. Daarom kun je beter echte slagroom gebruiken.
- Slagroom moet koud worden geklopt. Zet de kom waar je de slagroom in doet ook even in de koelkast.
- Voeg één tot twee eetlepels suiker toe per 100 ml slagroom.
- Mix de slagroom met een mixer stijf. Klop niet te lang, dan wordt het boter. Blijft de slagroom vloeibaar? Dan is het waarschijnlijk te warm geworden. Zet de kom in de koelkast en probeer het later nog eens.
- De geklopte slagroom blijft enkele uren tot een dag stijf.
- Zet de kom met slagroom in de koelkast totdat je het gaat gebruiken.
Hoe maak je een freakshake?
Het glas versieren
Eerst versier je het glas. Dit doe je met Nutella of chocolade. Smeer met een mes wat Nutella aan de rand van het glas. Versier de rand met spikkels, kleine snoepjes, stukjes suikerspin of zoutjes.
Je kunt het glas ook versieren met chocolade. Neem hiervoor een klein schaaltje, waar je stukjes chocolade in doet. Vul een iets grotere kom met kokend water en zet het schaaltje met chocolade hierin. Roer de chocolade totdat alles is gesmolten. Druk nu de bovenkant van het glas in de chocolade en zet het glas rechtop. Versier de rand meteen, voordat de chocolade is gestold. Zet het glas nog even in de koelkast zodat de rand mooi hard wordt.
De afwerking van een freakshake
Maak de milkshake. Vul het glas met de milkshake. Nu is het tijd voor de afwerking. Spuit een flinke toef slagroom op de milkshake. Hier steek je stukjes chocolade in, oreokoekjes, spekjes, suikerspin, nootjes, donuts en andere lekkernijen. Giet er nog wat aardbeiensaus of chocoladesaus overheen. Strooi als laatste spikkels, gekleurde suiker of hagelslag over het geheel. Steek nog even een vrolijk gekleurd rietje in het glas. Nu is de freakshake klaar.
Ideeën voor verschillende gelegenheden
Je kunt een freakshake aanpassen aan de seizoenen, bijzondere gelegenheden of aan de feestdagen. In de zomerperiode kies je voor vrolijk gekleurde freakshakes. Een milkshake met rood fruit en verschillende gekleurde snoepjes (smarties, spekjes) voor de topping. In het najaar maak je een chocolademilkshake met een topping van slagroom met chocoladesaus, donut, chocoladekoekjes en hagelslag.
Voor bijzondere gelegenheden (zoals een bruiloft) neem je witte chocolade voor de versiering van het glas, een lichte milkshake en voor de afwerking gebruik je zachte, zilveren parels of suikerhartjes (van bijvoorbeeld Dr. Oetker). Een freakshake voor Valentijn moet natuurlijk rood zijn. Een milkshake van rood fruit met een topping van slagroom met roze minimarshmallows, suikerhartjes en aardbeiensaus.
Voor sinterklaas neem je een neutrale milkshake waar je een handje pepernoten in doet. De topping maak je van slagroom met pepernoten, stukken chocoladeletter, schuimpjes en chocoladesaus. Een freakshake voor de kerstdagen bestaat uit een lichte milkshake met een topping van slagroom waar je suikerkransjes in steekt. Werk de topping af met wit chocoladeschaafsel en chocoladesaus. Bij de paasdagen passen lichte, zachte kleuren. Neem een milkshake van rood fruit als basis en maak daarop een topping van slagroom met zachte, gekleurde parels, paaseitjes en gekleurde hagelslag. Werk het af met aardbeiensaus.
De voor- en nadelen van een staafmixer en blender
Een milkshake (freakshake) maak je met behulp van een staafmixer of een blender. Een staafmixer bedien je met de hand. De mesjes in het apparaat kunnen de etenswaren malen, mixen of fijnhakken. Een blender bestaat uit een motorblok met daarop een schenkkan. Onderin de kan zitten mesjes waarmee je kunt mixen en pureren. Voor het maken van een freakshake wordt vaak een blender gebruikt. Een blender kan stevig fruit (zoals appels) beter vermalen. De handige schenkkan kan met een deksel worden afgesloten tijdens het malen.
Staafmixer
- Neemt weinig ruimte in beslag.
- Kan in verschillende kommen en pannen worden gebruikt.
- Is gemakkelijk schoon te maken.
- Meer last van spetteren.
Blender
- Is afsluitbaar, geen spetters.
- Hoef je niet vast te houden, het apparaat doet het werk.
- Neemt veel ruimte in beslag.