Pastasalade voor in de herfst of winter
Pastasalade is in Nederland een ingeburgerd recept. Vaak wordt salade en pastasalade met de lente of zomer geassocieerd. Dit is ook niet vreemd: een typisch Italiaans gerecht zoals pasta doet natuurlijk denken aan het zonnige Italië, met haar warme zomers en prachtige lentes. Voor Nederland geldt echter een ander weertype. Hoe kun je deze lekkernij combineren met een seizoen als de herfst? In deze salade wordt dat gedaan door kastanjechampignons, gorgonzola en volkorenpasta te gebruiken.
Pastasalade
Pasta is een eeuwenoud ingrediënt. Het is in verschillende culturen ontstaan, zonder dat deze het van elkaar wisten. Vanuit die culturen (in den beginnen de Chinese) is het verspreid over de gehele wereld. Vandaag de dag kennen we pasta vooral als typisch Italiaans gerecht. Het werd van oudsher in Italië betiteld als
maccheroni . Guiseppe Garibaldi, een Italiaanse generaal uit de 19e eeuw, dacht zelfs dat het gerecht tot de éénwording van Italië zou gaan zorgen.
Pastasalade is een variatie op het historische gerecht. Normaal gesproken wordt pasta gegeten met een warme saus of met warme ingrediënten. Bij pastasalade is vaak alleen de pasta (of in het geval van dit gerecht nog een ander) ingrediënt warm. De rest is koud, zoals dat bij een gebruikelijke salade het geval is. De combinatie van koud en warm bij pastasalade maakt het prettig om te eten en weer net even wat anders. Het is bovendien snel klaar. Het is echter ook mogelijk om ook de pasta koud te laten worden voor je het door de salade mengt. Bij dit gerecht is het de bedoeling de pasta warm te gebruiken.
Ingrediënten voor in de herfst
Om deze herfst-proof-pastasalade te maken voor twee personen, haal je de volgende ingrediënten in huis:
- Volkorenpasta (100 gram per persoon)
- 250 gram kastanjechampignons
- Teentje knoflook
- 70 gram gorgonzola
- 70 gram serranoham
- 3 tomaten, de lekkerste die je kan vinden.
- 1 lente-ui
- Olijfolie
- Peper en zout
Volkoren en meervoudige koolhydraten
We kiezen in dit gerecht voor volkorenpasta omdat hier meer voedingsstoffen in zit en het bestaat uit complexe of meervoudige koolhydraten. Meervoudige koolhydraten verteren langzamer in je lichaam en zijn zo een constantere bron voor energie. Ze voorzien je lichaam ook voor langere tijd van glucose. Je bloedsuikerspiegel blijft hierdoor meer constant.
Naast de energie en inhoud heeft volkorenpasta ook een vollere smaak. Dit past beter bij een seizoen als de herfst, waarbij de dagen korter worden en kouder zijn. De salade is echter ook in de andere seizoenen uitstekend te eten met volkoren of in de donkere dagen met gewone witte pasta.
Gorgonzola
Voor dit gerecht wordt specifiek gorgonzola aangeraden. Dit type kaas is, naast typisch Italiaans, pittig en mild in een combinatie die goed bij het gerecht past. Als je bijvoorbeeld Deense blauwe kaas neemt dan is die net even wat te pittig om een goede balans te houden.
Voorbereiden
Voordat je aan het koken begint kun je alle ingrediënten voorbereiden en in schaaltjes of bakjes doen. Dit betekent dat je de knoflook in kleine stukjes snijdt of uitknijpt. De champignons maak je schoon met een keukenpapiertje om ze vervolgens in schijfjes te snijden. De tomaten, serranoham en gorgonzola snijd je
carré, oftewel in kleine blokjes. Je kan een flinke scheut olijfolie in een koekenpan doen. Tot slot snij je de lente-ui (of bosui, of salade-ui) in kleine ringetjes en was je deze even goed met water. Vaak moet je dit laatste ingrediënt per bos kopen. Als je niet veel wil weggooien kun je alle uien meteen in ringetjes snijden en wat je te veel hebt invriezen in een bakje in de vriezer.
Bereiden
Als alle ingrediënten zijn voorbereid kun je ruim water met zout in een pan doen en op het vuur of de kookplaat zetten. Hier kun je straks de pasta in koken. Als het water kookt doe je de pasta er in en laat je de pasta zo lang koken als op de verpakking staat. Vaak is dit een minuut of 8 tot 10.
Ondertussen dat het water richting het kookpunt gaat kun je de koekenpan met olijfolie op halfhoog vuur zetten. Doe er na een paar minuten de versnipperde of uitgeperste knoflook in om het te laten fruiten. Zet bij het fruiten het vuur niet te hoog, anders verbrandt de knoflook en houd je een bittere smaak over. Die wil je niet hebben in dit gerecht. Als de knoflook een paar minuten aan het fruiten is kun je de gesneden champignons toevoegen. Bak de champignons in de knoflookolie op dezelfde stand van het vuur of de kookplaat. Zorg voor voldoende olie in de pan, aangezien deze later mee in de salade gaat als vorm van dressing.
Pak, terwijl de pasta aan het koken is, een schaal waar je de hele pastasalade in kan mengen. Doe de kleingesneden tomaat als eerste in deze schaal. Voeg een flinke snuf peper en zout toe en ga vervolgens mengen met de tomaat. Als dit is gebeurd kun je de lente-ui er doorheen mengen. Daarna wacht je tot de pasta is gekookt.
Als de pasta voldoende is gekookt giet je het af en doe je het warm in de saladeschaal waar de tomaat en ui al in zit. Bovenop de pasta doe je de champignons met de knoflookolie waar het in is gebakken. Voeg tot slot de gorgonzola en serranoham toe en meng dit alles goed door elkaar. Je kan naar smaak nog wat peper en zout toevoegen. Je hebt nu in korte tijd een heerlijke en voedzame pastasalade gemaakt die goed past bij de koude herfstdagen.
Variaties: herfst en winter
Het mooie aan pasta en pastasalade is wel dat er ontzettend veel variaties mogelijk zijn. Op deze herfstpasta kun je dan ook eindeloos variëren met andere ingrediënten. Hieronder staan wat voorbeelden waarbij het karakter van de salade in stand blijft.
Alternatieve ingrediënten
Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de kastanjechampignons met een paddenstoelenmelange of cantharellen. Je kan ook de lente-ui vervangen met rode ui, waarbij je nog meer de kleuren van de herfst in je gerecht verwerkt. In plaats van de serranoham kun je bijvoorbeeld ook denken aan gerookte ham van everzwijn of wild zwijn. Het is natuurlijk afhankelijk van je budget, maar met deze aanpassingen maak je de pastasalade zo mogelijk nog net even wat meer typisch voor de herfst en winter.
Walnoten
Een andere manier om de salade op de donkere dagen aan te passen is het gebruik van noten. Vooral walnoten kunnen heel goed bij dit gerecht. Als je dit wil, zorg dan bij het voorbereiden van de ingrediënten dat je 50 gram walnoten in een vijzel kapot en zo klein mogelijk maakt. Als je tevreden bent over de grootte kunnen de walnoten op het allerlaatste moment bij de salade worden toegevoegd. Mocht je notenallergie hebben kun je voor een vergelijkbaar effect ook een handje geraspte Parmezaanse kaas toevoegen.