Boeuf Bourguignon maken doe je zo

Boeuf Bourguignon maken doe je zo "De vreugde stroomde als de wijn, van heuvel tot heuvel", zo beschreef de Franse dichter de Lamartin in de negentiende eeuw het Bourgondische leven. Nog steeds is het een veelgehoorde spreuk in de Bourgogne. Wijn is dan ook een belangrijk onderdeel bij het nuttigen van de maaltijd. Naast het drinken van wijn wordt de drank ook vaak verwerkt in gerechten. Een bekend gerecht uit de Franse keuken is boeuf Bourguignon. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een typisch gerecht uit de Bourgogne. Het gerecht is eenvoudig te maken en rijk van smaak.

De Bourgogne, genieten van het Bourgondische leven

De Bourgogne is een streek in Midden-Frankrijk. De uitspraak "ik ben een echte Bourgondiër" klinkt je vast niet onbekend in de oren. De Bourgogne was in de middeleeuwen onderdeel van het machtige hertogdom Bourgondië. Vroeger strekte het Bourgondische hertogdom zich zelfs uit tot Noord-Nederland. Het centrum van de Bougogne is Dijon. Deze stad is bekend vanwege zijn mosterd. De mosterd, scherp en pittig van smaak wordt bereid met zwarte mosterdzaadjes en het zure sap van onrijpe druiven. De Bourgogne is natuurlijk ook bekend vanwege zijn witte en rode wijnen en smaakvolle gerechten waarvan een befaamd gerecht de boeuf Bourguignon is. Het is een stoofpot van rundvlees gestoofd in rode wijn, die voedzaam en rijk van smaak is.

Terug in de tijd, het ontstaan van boeuf Bourguignon

Een kenmerk van gerechten uit de Bourgondische keuken is dat de bereidingstijd vaak lang is. Ga je boeuf Bourguignon bereiden, neem hier dan ruimschoots de tijd voor. Veel gerechten uit de Bourgogne vinden hun oorsprong in de middeleeuwen bij de arme boerenbevolking van de streek. Deze mensen hadden vaak geen geld voor mals vlees en waren aangewezen op taaie stooflappen en ander goedkoop vlees. Zij zochten dus naar manieren om het vlees zo zacht en sappig mogelijk te maken. Een product dat in overvloed voorhanden was en vaak zelf verbouwd werd door deze families was wijn. Vlees lang stoven was de manier om taai vlees zacht en sappig te maken. Doe je dat in rode wijn dan krijg je ook nog eens een heerlijke smaak. Zo verwierf boeuf Bourguignon langzaam zijn plaats op de menukaart van restaurants die zich richten op de Franse keuken.

Wat heb je nodig?

Allereerst, een grote portie geduld. Neem ongeveer vijf uur de tijd om dit gerecht te bereiden. Een uur gebruik je om alle groente te snijden en andere voorbereidingen te treffen. Drie uur heb je nodig om het gerecht gaar te stoven en een uur om af te ronden.

Ingrediënten:

  • 500 ml rode Bourgogne wijn (Languedoc-Roussillon kan ook prima)
  • 500 gram rib of stooflappen
  • 6 grote aardappels
  • 150 gram spekjes
  • 2 uien
  • 150 gram champignons
  • 250 gram wortels
  • 250 gram wortels
  • 4 tenen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • Verse basilicum
  • Verse rozemarijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 blikje tomatenpuree of tomatenpulp
  • Olijfolie
  • Peper en zout

De bereiding van de boeuf Bourgignon-saus

Snij het vlees in blokjes van ongeveer twee bij twee centimeter. Snipper de uien en snij de champignons in partjes. Pers hierna de vijf knoflooktenen. Dit lijkt veel maar de knoflook is belangrijk voor de smaak. Doe de uien en de knoflook bij elkaar in een bak. Verhit olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Met de olijfolie hoef je niet voorzichtig te zijn. Bak het vlees aan tot het goudbruin van kleur is, voeg de helft van de spekblokjes, de uien en de knoflook toe. Voeg ook peper en zout toe naar smaak. Doe nu een eetlepel bloem erbij en schep alles een paar keer om. Laat het geheel vijf minuten aanbakken en blijf het af en toe omscheppen. Nu gaat alles in een grote braadpan en voeg de rode wijn toe. Los een bouillonblokje op in 500 milliliter warm water. Doe nu de bouillon bij de wijn en doe ook de laurierblaadjes, de basilicum en de rozemarijn in de pan. Open het blikje tomatenpuree en doe het in de pan. Doe de deksel op de pan en laat het geheel een uur sudderen op laag vuur.

Champignons en spekjes bereiden

Nu de boeuf Bourguignon staat te sudderen is er tijd om de champignons en spekjes te bereiden. Snij de champignons in partjes. Verhit weer wat olijfolie in de koekenpan en voeg de spekjes en de champignons toe. Laat ze ongeveer 7 minuten bakken op laag vuur. Als de champignons en de spekjes mooi bruin zijn, haal je ze uit de pan en houd ze apart. Voeg na afloop van het uur stoven de champignons en de spekjes toe aan de boeuf Bouguignon en laat het geheel nog een uur tot anderhalf stoven.

De garnituur maken

Het is nu tijd om de garnituur te maken. Deze bestaat uit een mix van aardappels en wortelen. Schil als eerst de aardappels en maak ze schoon indien je dit nog niet gedaan had. Rasp de wortels en snijd ze doormidden en een keer door de lengte. Kook de aardappels gaar. Voeg aan het water zout toe en een theelepel kurkuma. Doe wederom olijfolie in een pan en voeg de wortelen toe. Doe wat zout en peper op de wortelen en bak ze enkele minuten op hoog vuur. Voeg nu ongeveer 300 milliliter water toe aan de koekenpan met de wortelen. Laat nu de wortelen ongeveer tien minuten op zacht vuur doorkoken en doe een deksel op de pan. Kijk na afloop van deze tien minuten of de wortelen goed gaar zijn door er met een vork in te prikken. Dit moet makkelijk gaan. Als de wortelen en de aardappels gaar zijn voeg je ze bij elkaar. Doe ze voordat de boeuf Bourguignon klaar is een kwartier in de oven.

Na ongeveer twee en half uur stoven is de boeuf Bourguignon klaar. De saus is dik en gebonden. Het vlees is mals. Doe de aardappels en wortelen eerst op een bord en schenk de boeuf Bourguignon ernaast. Bestrooi met een beetje verse peterselie om het geheel af te maken en het gerecht is klaar om geserveerd te worden. Eet smakelijk!
© 2016 - 2024 Omnia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Bourgondische keuken: van pot au feu tot coq au vinBourgondische keuken: van pot au feu tot coq au vinDe Bourgogne is de streek van de Bresse kip en de Charolais-koe. Daar kan je al wat lekkers mee maken: een pot au feu en…
Fietsen in de BourgogneFietsen in de BourgogneVeel mensen fietsen graag in hun vrije tijd. Daar hebben de Fransen op ingespeeld door in de Bourgogne een netwerk van v…

Veelzijdig roerei met vis, vlees of vegetarischVeelzijdig roerei met vis, vlees of vegetarischHet ei en specifiek het roerei is eigenlijk niet meer uit de keuken weg te denken. Er zijn zoveel mogelijkheden om gerec…
Pastasalade voor in de herfst of winterPastasalade is in Nederland een ingeburgerd recept. Vaak wordt salade en pastasalade met de lente of zomer geassocieerd.…
Bronnen en referenties
  • http://chefmicheldumas.com/en/boeuf-bourguignon/
  • http://www.frankrijkvakantieland.nl/regio/04_bourgogne/04_bourgogne.htm
Omnia (8 artikelen)
Laatste update: 25-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.