Recept lactosevrij roomijs van kokosroom

Recept lactosevrij roomijs van kokosroom Lactosevrij en melkvrij roomijs zonder geraffineerde suikers? Met slechts twee ingrediënten en gemakkelijk zelf te maken? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het kan wel. Met kokosroom en honing heb je in een tel roomijs gemaakt. Kwestie van roeren, invriezen en wachten. Zowel kokos als honing zitten vol goede bouwstoffen en hebben een milde smaak. Verschillende variaties op het basisrecept zijn goed mogelijk. Naar wens kun je het ijs ook glutenvrij houden en vrij van geraffineerde suikers.

Wat is kokosroom?

Kokosnoot zit vol antioxidanten en voedingsstoffen. Het bevordert de spijsvertering en helpt het immuunsysteem te verbeteren. Door gemalen kokos te weken in warm water ontstaat na filtering kokosmelk. Door de kokosmelk te laten staan, drijft de kokosroom – coconut cream – vanzelf naar boven. De room wordt van de kokosmelk afgeschept en verkocht als kokosroom. Het vocht dat men overhoudt is een magere kokosmelk, die gebruikt kan worden in koude en warme recepten, zoals een smoothie of een curry. In plaats van een blikje coconut cream kun je ook een blikje kokosmelk een nachtje koud zetten in bijvoorbeeld de koelkast. Hoe hoger het percentage kokosextract op een blikje kokosmelk, hoe meer room er in zit.

Wat is honing?

Honing is een zoete en vloeibare substantie die door honingbijen wordt omgezet uit nectar. Honing is een natuurlijk antibioticum en is goed voor de spijsvertering en de weerstand. Kies waar mogelijk voor biologische, rauwe honing. Zo profiteer je optimaal van de goede eigenschappen en de vitamines en mineralen die er in zitten.

Basisrecept lactosevrij roomijs van kokosroom

Met kokosroom en honing als basis kun je eindeloos variëren. Het basisrecept is snel klaar. Eenvoudiger zelf ijs maken kan bijna niet. De magere kokosmelk onderin het blikje wordt niet gebruikt bij dit roomijs. Je kunt de melk echter bij van alles gebruiken. Zet de kokosmelk dus tot nader gebruik in een afgesloten beker weg. In de koelkast is de kokosmelk een paar dagen houdbaar. In de diepvries een aantal weken. Lekker in een smoothie of een roerbakgerecht.

Ingrediënten

(Nagerecht voor 2 tot 4 personen)
  • 1 blikje (400 ml) coconut cream of kokosroom
  • 2 eetlepels (rauwe) honing

Bereiding

(2 minuten en ca. 60 minuten vriezen)
Een blikje kokosroom bestaat uit een laag kokosroom met onderin een laag magere kokosmelk. Tijdens het bewaren drijven de roomdeeltjes namelijk omhoog. Voor dit roomijs mag de kokosroom dik zijn. Schud het blikje kokosroom dus niet. Open het blikje. De kokosroom is de dikke, witte massa bovenop het laagje kokosmelk. Schep de kokosroom weg. De magere kokosmelk onderin het blikje wordt niet in dit recept gebruikt. Roer de honing door de kokosroom. Zet het mengsel in een afgesloten bakje in de diepvries. Haal het ijs een paar minuten voor gebruik uit de diepvries. Vorm bolletjes met een ijstang of snijd het ijs in blokjes. Lekker met fruit of bij een stuk taart.

Variatietips

Variatietips op het basisrecept zijn oneindig. Met kokosroom kun je alle kanten op. Of je nu voor een verantwoorde ijscoupe kiest of voor een luxe traktatie. Doe bronwater met bubbels en vers ijs bij je fruitcoupe en geniet van een sorbetijs. Of combineer je ijscoupe met chocolade en noten, chocoladesaus en een koffielikeur. Mogelijkheden genoeg!
  • Voor een extra tropisch tintje roer je ca. 75 gram fijngesneden ananas door de honing en kokosroom. Ananas geeft een frisse smaak aan het ijs. Vries het daarna in.
  • Lekker zoet en tropisch smaakt 75 gram in stukjes gesneden mango of perzik door het mengsel met honing en kokosroom. Invriezen en genieten.
  • Met stukjes aardbeien, bosbessen of frambozen maak je fris roomijs.
  • Met gedroogd fruit zoals gedroogde cranberries, geef je een stevig accent aan het ijs.
  • Notenijs heb je in een handomdraai door nootjes fijn te hakken, zoals walnoten en hazelnoot, en dit door de kokosroom te roeren. Het ijs wordt extra lekker met een scheut koffie of koffielikeur. Daarna invriezen en smullen maar!
  • Stukjes amandelen, rum en rozijnen door de kokosroom, alvorens in te vriezen, zijn een machtige traktatie.
  • Stukjes chocolade met of zonder likeur toveren het ijs om tot een luxe nagerecht. Zeker als je verschillende smaken chocolade combineert.
© 2016 - 2024 Vera04, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf ijs maken, sorbetijs receptZelf ijs maken, sorbetijs receptWanneer het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een heerlijke bol sorbetijs, lekker verfrissend en zoet. Zelf gema…
Rijst over? Bak (suikervrije) rijstekoekjes!Rijst over? Bak (suikervrije) rijstekoekjes!Rijstekoeken, veel mensen denken dan aan die knapperige witte koeken die je met of zonder beleg kunt eten. Dit recept ga…
Recept Surinaams-Hindoestaanse vermicellipap en rijstepapRecept Surinaams-Hindoestaanse vermicellipap en rijstepapDeze toetjes of tussendoortjes zijn uit India komen overwaaien en verzachten elke kruidige maaltijd. De sewai (sawai) is…
Zelf ijs maken, roomijs receptenZelf ijs maken, roomijs receptenNiks is lekkerder dan zelf gemaakt roomijs. Je kan lekker variëren met verschillende smaken en structuren. Van vanille r…

Rotirecept met aardappelen, kipfilet en sperziebonenRotirecept met aardappelen, kipfilet en sperziebonenEen gerecht met aardappelen, sperziebonen en kipfilet in een currysaus dat gemakkelijk zelf te maken is. Met niet al te…
Glutenvrije hüttenkäsepannenkoek: twee receptenGlutenvrije hüttenkäsepannenkoek: twee receptenGenieten van pannenkoeken zonder gluten kan! Zelfs genieten van een koolhydraatarme pannenkoek kan. Met de juiste gronds…
Bronnen en referenties
  • http://eatlocalgrown.com/article/13381-blueberry-bliss-bars.html?t=dax
  • http://www.celebes.ph/coconut_cream.html
  • http://missnatural.nl/superfood-kokos-symbol-of-paradise/
  • http://www.culy.nl/inspiratie/hoe-wordt-kokosmelk-gemaakt-en-wat-het-verschil-met-kokosroom/
  • https://www.eetpaleo.nl/faq/alles-over-kokos/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Honing
Vera04 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.