Taarten bakken met boekweitmeel: twee recepten

Taarten bakken met boekweitmeel: twee recepten Taarten bakken met boekweitmeel? Waarom niet. Gebak en cakejes krijgen namelijk een fijne structuur met boekweit. Bovendien is boekweitzaad glutenvrij en notenvrij en dus een goede optie bij allerhande voedselintoleranties en voedselallergieën. Uiteraard is variëren met meelsoorten wijs, zodat je niet teveel van hetzelfde binnenkrijgt.

Taarten bakken kan op verschillende manieren

In dit artikel heeft elk recept een andere bereidingswijze. De uitkomsten zijn totaal verschillend. De banaanboekweittaart is zacht van smaak en stevig van structuur. Het bevat geen toegevoegde suikers en past daardoor goed in een gezonde leefstijl. Alle ingrediënten worden al snel bij elkaar gevoegd. De bereiding is daardoor simpel. Een deel van de ingrediënten bij de chocoladeboekweittaart wordt au-bain-marie verwarmd. Deze chocoladetaart is een machtige, smeuïge taart. Het smelt in de mond. Toch is deze taart redelijk verantwoord voor een chocoladetaart door de combinatie van eieren, minder koolhydraten en gezonde vetten.

Herkomst boekweit

Boekweit is een eenjarig plantje uit de duizendknoopfamilie en komt oorspronkelijk uit Azië. Het eetbare zaad bevat veel mineralen en kan verwerkt worden tot boekweitmeel. Het is geen graan, zoals tarwe, gerst, rogge en spelt dat wel zijn. Maar omdat het meel geschikt is om te bakken, valt boekweit wel onder de ‘pseudogranen’. Boekweitmeel is een goede vervanger van bijvoorbeeld tarwemeel in taarten, brood en koekjes. Boekweit bevat geen gluten en is daardoor een goed alternatief voor mensen die glutenintolerant zijn, coeliakie hebben of bewust glutenvrij willen eten. Bovendien is boekweit ook geschikt bij een pinda- of notenallergie.

Recept banaanboekweittaart

Deze taart op basis van boekweit en banaan staat snel in de oven. Door rijpe – liefst overrijpe – bananen te gebruiken, is extra suiker toevoegen niet nodig. Deze taart is een goede vervanger van de normale, calorierijke taarten en past goed bij een gezonde leefstijl. Zeker als je minder geraffineerde suikers en gluten gebruikt, is deze taart een aanrader. Een plakje bananentaart kan ook een boterham vervangen of het koekje bij de koffie. Het frisse glazuur is niet nodig, maar combineert goed met de kruiden en banaan. Een warm vruchtensausje of tropisch fruit past goed bij deze taart.

Ingrediënten

Voor de taart
  • 4 kleine (over)rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 175 ml gesmolten ghee of kokosolie
  • 150 gram boekweitmeel (eventueel gezeefd)
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden

Voor het roomkaasglazuur (optioneel)
  • 100 gram roomkaas of mon chou
  • 30 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiden (5 min plus 50 minuten oventijd)

Verwarm de oven voor op 175⁰C. Schil de bananen en prak ze fijn. Mix de eieren door de bananen tot het opgenomen is. Voeg de gesmolten ghee of olie toe en meng tot een smeuïge massa. Lang kloppen is niet nodig. Vouw het meel en de kruiden door het mengsel tot een glad beslag. Stort het beslag in een vorm en bak in het midden van de voorverwarmde oven in circa 50 minuten gaar. Prik met een satéstokje in de taart. Komt de prikker er schoon uit, dan is de taart klaar. Roer de roomkaas met het citroensap en eventueel de poedersuiker tot een gladde emulsie. Bestrijk de taart en serveer.

Recept chocoladeboekweittaart

Voor een chocoladetaart is deze taart een vriendelijke variant door de vele eieren, goede vetten en pure chocolade. De pure chocolade mag zo puur mogelijk zijn. De rietsuiker kun je eventueel vervangen door andere zoetmiddelen, zoals honing of kokosbloesemsuiker. Deze chocoladetaart past goed bij vers fruit, zoals aardbeien, frambozen en aalbessen. Ook als onderdeel van een grand dessert misstaat een puntje van deze chocoladetaart niet. Na het afkoelen kun je de taart nog verder afwerken met bijvoorbeeld een witte chocoladecoating, of een laag pure chocoladeglazuur. De taart heeft dat echter niet nodig.

Ingrediënten

  • 300 gram pure chocolade
  • 200 gram kokosolie of ghee
  • 150 gram rietsuiker
  • 4 grote eieren
  • 100 gram boekweitmeel

Bereiden (10 minuten en 45 minuten oventijd)

Verwarm de oven voor op 175 ⁰C. Pak twee goed in elkaar passende pannen. Breek de chocolade in grove stukken en doe dat samen met de boter of olie in de kleinste pan. Vul de grotere pan met een laagje water. Plaats nu de kleine pan met de chocola en olie in de grote pan. De bodem van de kleine pan moet deels in het water van de grote pan hangen. Verwarm de inhoud au-bain-marie. Roer regelmatig tot de chocolade en boter samen een gladde massa vormen. Laat de inhoud ongeveer 5 minuten afkoelen. Stort de massa vervolgens in een ruime kom. Doe de suiker erbij. Breek de eieren en klop ze stuk voor stuk door de massa tot alles opgenomen is. Vouw vervolgens het meel door het mengsel tot een egale emulsie. Stort het beslag in een bakvorm en bak de taart ongeveer 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Deze chocoladetaart mag van binnen nog vochtig zijn. Het smaakt gloeiend heet al hemels. Wachten is dus niet nodig!

Bereidingstip

Gebruik gezonde vetten als je toch bezig bent met verantwoord eten, zoals ghee of kokosolie. Beide vetten kennen veel gezondheidsvoordelen. Ghee is geklaarde boter en is caseïne- en lactosevrij. Kokosolie bevat een hoog gehalte aan middellange ketenvetzuren. Zowel ghee als kokosolie behouden bij hoge temperaturen de structuur. Ze zijn daardoor een beter alternatief op de meeste oliën en vetten.
© 2016 - 2024 Vera04, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maiscakerecepten zonder geraffineerde suikersMaiscakerecepten zonder geraffineerde suikersVerschillende meelsoorten zijn goed verkrijgbaar. Toch leggen de meeste mensen iets op basis van tarwemeel in het winkel…
Flensjes en appelbeignets bakken met boekweitFlensjes en appelbeignets bakken met boekweitBoekweitmeel werd een tijd in Nederland als ouderwets gezien. De voedingsindustrie richt zich echter steeds meer op mens…
Pepernoten zelf klaarmaken, met en zonder glutenPepernoten zelf klaarmaken, met en zonder glutenHet sinterklaasfeest is onverbrekelijk verbonden met peper- en kruidnootjes. Je kan ze soms zelfs al in de zomer in de w…
Glutenvrij broodVeel mensen kunnen vanwege een allergie of intolerantie niet tegen gluten of tarwe. Op deze pagina vindt u een recept om…

Zelf granola of krokante muesli makenZelf granola of krokante muesli makenGranola en muesli zijn tegenwoordig erg geliefd als snel en voedzaam ontbijt. In de jaren zestig werden deze ontbijtgran…
Snel op energie met linzen: twee receptenSnel op energie met linzen: twee receptenMet linzen kun je veel. Deze peulvruchten komen in meerdere kleuren en vormen voor. Alle soorten linzen passen goed in s…
Bronnen en referenties
  • http://www.paleo.nl/boekweit-quinoa-paleo/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekweit
  • http://www.glutenvrij.nl/media/documenten/ncvfolder-dieetinformatie-2014.pdf
  • https://gezondetips.nl/geklaarde-boter-is-ghee-gezond
  • http://www.kokos-olie.nl/
Vera04 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.