Zelf granola of krokante muesli maken

Zelf granola of krokante muesli maken Granola en muesli zijn tegenwoordig erg geliefd als snel en voedzaam ontbijt. In de jaren zestig werden deze ontbijtgranen populair in de Verenigde Staten en deze manier van ontbijten waaide snel over naar Europa. In de supermarkt is een groot aanbod aan ontbijtgranen, muesli en granola te vinden, maar meestal zitten deze boordevol suiker. Zelf granola maken is niet moeilijk en je kunt zelf kiezen hoeveel suiker je toevoegt. Je kunt het makkelijk bewaren of granolarepen maken die je kunt meenemen als tussendoortje.

Het verschil tussen granola en muesli

Granola en muesli bestaan uit dezelfde ingrediënten: havermout, noten, zaden en gedroogde vruchten. Muesli is een mengeling is van al deze droge ingrediënten, terwijl granola gebakken wordt in de oven. Bij granola worden de havervlokken en noten aan elkaar geplakt met honing en olie en daarna gebakken, zo krijg je kleine clusters die lekker krokant zijn. Granola bevat dus meer suiker en vet, maar deze zijn van natuurlijke bronnen en dus gezond. Muesli kan ook andere granen bevatten zoals tarwe, gerst, rogge en spelt. De naam cruesli, die ook wordt gegeven aan krokante muesli, is hetzelfde als granola. Het ontbijtgranenmerk Quaker gaf deze naam aan hun assortiment krokante muesli, wat eigenlijk hetzelfde is als granola. Beide benamingen worden door elkaar gebruikt.

Ontwikkeling

Granola werd voor het eerst ontwikkeld op het einde van de negentiende eeuw, door de Amerikaan Dr. James Caleb Jackson. Jackson serveerde zijn granola in zijn wellnesscentrum. Later zou John Harvey Kellog zijn versie van granola maken die populair werd bij de hippies in de jaren zestig. Muesli werd rond 1900 ontwikkeld, door de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Maximilian Bircher-Benner die het aan zijn patiënten gaf tijdens hun herstelperiode. Hij maakte een papje van geraspte appels, geweekte havervlokken, citroensap, melk en noten. Ook muesli werd in de jaren zestig populair in de Verenigde Staten bij de gezondheidsbewuste hippies.

Hoe gezond is granola

Muesli en granola zijn een goede bron van voedingsvezels, één portie granola zou ongeveer 2,7 gram vezels bevatten, dit is ongeveer evenveel als in een snee volkorenbrood. Een ontbijt met muesli of granola is erg vullend, zodat je de hele ochtend een verzadigd gevoel hebt. Verder bevatten muesli en granola antioxidanten en vitaminen. De noten zijn een goede bron van proteïnen, vitaminen en onverzadigde vetten. Granola die verkocht wordt in de supermarkt zit vaak boordevol suiker, kijk daarom altijd goed op de verpakking of maak je granola zelf.

havervlokken / Bron: Cavydog, Pixabayhavervlokken / Bron: Cavydog, Pixabay

Granolarecept

Ingrediënten

  • 300 gram havervlokken
  • 150 gram noten naar keuze (een mengeling van hazelnoten, amandelnoten, walnoten en cashewnoten)
  • 50 gram pompoenpitten
  • 50 gram sesamzaad
  • 50 gram gemalen kokos of kokosschilfers
  • 75 gram bruine suiker, je kunt meer of minder toevoegen naar eigen smaak
  • 3 eetlepels plantaardige olie (zonnebloemolie of kokosolie)
  • 3 eetlepels honing of een andere natuurlijke zoetstof zoals ahornsiroop
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 100 gram verse of gedroogde vruchten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 °C. Hak de noten en kokosschilfers grof en meng ze met de havervlokken, pompoenpitten, sesamzaad, suiker en kaneel in een grote kom. Voeg de olie en honing toe en meng alles goed. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en verdeel het mengel over de bakplaat. Bak gedurende ongeveer 30 minuten tot de granola goudbruin is, roer na een kwartiertje even om zodat het niet aanbrandt. Laat de granola afkoelen op de bakplaat, het zal hard worden tijdens het afkoelen. Je kunt er dan gedroogde vruchten zoals rozijnen, pruimen, abrikozen of dadels doorheen mengen. Bewaar de granola in een goed afgesloten pot of doos, op deze manier kun je het minstens een week bewaren. Voeg drie eetlepels cacaopoeder toe aan het mengsel voor een granola met chocoladesmaak.

Tips om te serveren: serveer met melk of natuuryoghurt, je kunt ook verse vruchten, fijngehakte donkere chocolade of nog wat extra honing toevoegen.

Granolarepen

Je kunt ook granolarepen maken, zodat je ze kunt meenemen naar school of naar het werk als gezond tussendoortje. Om repen te kunnen snijden van de granola wordt meer olie en honging gebruikt (4 eetlepels van elk), om ervoor te zorgen dat alles goed aan elkaar blijft kleven. Gebruik een kleinere bakvorm zodat je een laag granola hebt van twee tot drie centimeter en bak op een iets hogere temperatuur (170 °C) tot de granola goudbruin is (30 minuten). Als de granola volledig is afgekoeld kun je met een mes mooie repen snijden. Als extraatje kun je de onderkant van de repen dippen in wat gesmolten chocolade en laten opstijven op een bakpapier.

Quinoa / Bron: Evitaochel, PixabayQuinoa / Bron: Evitaochel, Pixabay

Glutenvrije granola

Sommige mensen zijn glutenintolerant en kunnen geen havermout eten, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen genieten van een ontbijt met granola. Je kunt granola ook glutenvrij maken zonder toegevoegde suiker. Er wordt dan quinoa samen met noten en zaden gebruikt en een eiwit zorgt dat alles aan elkaar kleeft. Quinoa is geen graan maar een goede bron van proteïnen. Het is ook rijk aan vitamine B2, vitamine E, ijzer, koper en magnesium.

Ingrediënten

  • 300 gram quinoa
  • 150 gram noten naar keuze
  • 50 gram pompoenpitten
  • 50 gram sesamzaad
  • 50 gram gemalen kokos of kokosschilfers
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels water
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Een eiwit

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de noten en kokosschilfers grof en meng ze met de quinoa, pompoenpitten, sesamzaad en kaneel in een grote kom. Voeg het water en de honing toe en meng alles goed. Meng tenslotte een eiwit door het mengsel. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en verdeel het mengel over de bakplaat. Bak gedurende ongeveer 20 minuten tot de granola goudbruin is en laat afkoelen. Na het afkoelen kun je de granola mengen met gedroogde vruchten en bewaren in een goed afgesloten pot of doos. Ook de glutenvrije granola is lekker met natuuryoghurt en verse vruchten.
© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is granola gezond?Is granola gezond?Granola lijkt op muesli en cruesli (Cruesli is een merknaam van Quaker, maar het wordt in de volksmond opgevat als synon…
Quaker Cruesli: een krokant granenontbijtQuaker Cruesli: een krokant granenontbijtHet is belangrijk om de dag te beginnen met een goed ontbijt. Een ontbijt brengt de stofwisseling op gang en het geeft j…
Is Cruesli gezond?Is Cruesli gezond?Is de krokante muesli genaamd Cruesli van Quaker eigenlijk wel zo gezond? De krokante muesli staat bij veel mensen beken…
Recepten met quinoa – ontbijtQuinoa is een supermiddel. Het is heel erg gezond en bevat eiwitten, mineralen, ijzers en andere belangrijke voedingssto…

Lekkere airfryerreceptenDe airfryer is een apparaat waar steeds meer mensen gebruik van maken. Het geeft de mogelijkheid om onder andere snacks…
Taarten bakken met boekweitmeel: twee receptenTaarten bakken met boekweitmeel: twee receptenTaarten bakken met boekweitmeel? Waarom niet. Gebak en cakejes krijgen namelijk een fijne structuur met boekweit. Bovend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
  • http://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/muesli-vs-granola
  • http://www.evokefoods.com/granola-vs-muesli/
  • http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/%E2%80%98meusli%E2%80%99-voor-het-ontbijt
  • http://madebyellen.com/gezonde-granola-makkelijk-recept-om-zelf-te-maken/
  • http://www.ladysports.nu/zeist/documenten/Zelfgemaakte%20granola%20van%20quinoa.pdf
  • http://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/het-verschil-tussen-muesli-en-cruesli
  • Afbeelding bron 1: Cavydog, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Evitaochel, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 13-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.