Glutenvrij brood

Veel mensen kunnen vanwege een allergie of intolerantie niet tegen gluten of tarwe. Op deze pagina vindt u een recept om lekker en eenvoudig glutenvrij brood te bakken. Er worden ook een aantal variaties gegeven, zodat het zeker niet eentonig wordt. Glutenvrij brood is nog nooit zo gevarieerd geweest! Aanvullend vindt u ook wat uitleg over wat minder gekende ingrediënten.

Boekweitbrood:

Ingrediënten:

  • 25 gr verse gist of 1 1/4 zakje gedroogde gist
  • 3,5 dl lauw water
  • 2 el suiker
  • 400 gr boekweitmeel
  • 3 tl zout
  • Eventueel 2 tl xanthaangom
  • extra boekweitmeel voor het werkblad
  • beetje extra water om te bestrjken

Bereiding:

  • Neem 5 el water af en los hier de gist en de suiker in op.
  • Meng het boekweitmeel en het zout en eventueel de xanthaangomen maak een kuiltje in het midden. Giet hier de gistoplossing in en roer hier beetje bij beetje wat meel door.
  • Voeg de rest van het water toe en meng het goed met het meel.
  • Bestuif het werkblad met extra boekweitmeel en kneed het deeg hierop 10 minuten goed door.
  • Dek het af met een vochtige doek en laat het een goed half uur rijzen op een warme plaats.
  • Kneed het deeg kort goed door en vorm het brood op een ingevette bakplaat of in een ingevette broodvorm.
  • Dek het opnieuw af met de vochtige doek en laat nogmaals 45 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 4 en bak het brood 50 minuten in het midden van de oven.
  • Bestrijk het met water en bak nog 5 minuten af.
  • Laat het brood afkoelen.

Variaties:

Maïsbrood:

Vervang 200 gr boekweitmeel door 200 gr maïsmeel of 200 gr rijstmeel.

Kruidenbrood:

Voeg 3 eetlepels fijngehakte groene kruiden toe aan het deeg zoals bieslook, peterselie, kervel,...

Kruidkoek:

Voeg 1 tl kaneel, 1/4 tl gemalen kruidnagel, 3 tl koekkruiden en 75 gr gewassen en geweekte rozijnen toe aan het deeg.

Maanzaad of sesamzaad brood:

Bestrijk het brood vóór het bakken met water en bestrooi het met maanzaad en/of sesamzaad, of meng deze door het deeg.

Zoet melkbrood:

Gebruik melk of een melkvervanger in plaats van water en voeg 3 el suiker toe aan het deeg, en indien gewenst krenten en/of rozijnen.

Stokbrood:

Maak van het deeg 2 gelijke rollen en maak er een paar schuine inkervingen in, de baktijd duurt nu maar 20 à 25 minuten.

Vruchtenbrood:

Voeg na het eerste rijzen stukjes fruit toe zoals appeltjes, pruimen, abrikozen,...

Kleine broodjes:

Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en maak er bolletjes van of doe ze in cakevormpjes. Bak ze gedurende 20 minuten. Combineren met een bovenstaande variatie kan.

Diverse vormen:

Maak eens een andere vorm: een krans, vlecht, figuur, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat kinderen steeds opnieuw enthousiast zijn over brood. Baktijden kunnen dan variëren tussen 20 en 50 minuten, naargelang de dikte van de vorm.

Smakelijk!

Extra info over bepaalde ingrediënten:

Boekweitmeel:

Dit is geen graan, maar een soort gemalen zaadgewas. Het is rijk aan magnesium, ijzer, vitamines B en voedingsvezels. Het is een goede glutenvrije vervanger voor tarwe. Het heeft wel iets minder goede bindende eigenschappen dan tarwe.

Xanthaangom

Is een gom die veel gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in voedsel om een hogere viscositeit te krijgen.
Naast het gebruik als dikmiddel wordt het ook gebruikt als stabilisator, emulgator en als vervanger van gluten. Het zorgt ervoor dat glutenvrij brood minder droog en brokkelig is. In België kun je xanthaangom bestellen in sommige apotheken. In Nederland is het gemakkelijker verkrijgbaar. Volg de instructies op de verpakking.

Melkvervanger:

Sommige mensen zijn allergisch voor koemelk, waardoor een melkvervanger noodzakelijk is. Mogelijkheden zijn: sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, enzovoort. Kies naar eigen wens een melkvervanger. Voor een kokosbrood kan ook kokosmelk gebruikt worden. Dan kan een handvol kokospoeder toegevoegd worden aan het deeg voor een nog uitgesprokener kokossmaak.

Rijstmeel:

Dit meel gemaakt van rijst zorgt ervoor dat het brood lichter is van structuur, en het is licht verteerbaar. Ideaal voor kinderen.
© 2008 - 2024 Bron_van_kennis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…
Coeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekCoeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekIn Nederland zijn er zo'n 25.000 mensen met de diagnose coeliakie. De werkelijke prevalentie ligt waarschijnlijk veel ho…
Overzicht glutenvrije broden in de winkel of op het internetOverzicht glutenvrije broden in de winkel of op het internetEr is anno 2020 best veel keuze in glutenvrije producten. In elke supermarkt is er wel een schap te vinden met glutenvri…
Glutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetGlutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetEen allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie.…

Zuurdesem zelf maken en zuurdesembrood bakken + variatiesIn dit artikel vindt u het recept om zelf zuurdesem te maken, en hoe u deze zuurdesem kunt gebruiken om zelf brood zonde…
Recept voor "kaas"saus zonder koemelk, tarwe en sojaDit is een recept voor een kaasachtige saus zonder koemelk, tarwe en soja, en is ook glutenvrij. Koken voor een allergis…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Xanthaangom
Reactie

Jan Wintermans, 03-04-2008
Dag meneer, mevrouw,
We bakken al geruime tijd glutenvrij brood in een kleine broodbakmachine en bakmeel van de Macro. Echter dit brood vinden wij niet echt lekker en daarom zijn wij op zoek naar ander glutenvrij bakmeel voor brood en wellicht meer melen met verschillende recepten. Wellicht kunt u ons over deze mogelijkheden informeren. Reactie infoteur, 06-04-2008
Hallo,
Ga voor veel recepten eens naar deze site:
http://www.coeliakievereniging.nl/
Klik links op "bibliotheek", dan in de nieuwe kolom ernaast op "recepten". Daar vind je vast wel waar je naar zoekt.
De recepten zijn heel gevarieerd, voor elk wat wils.
Voor glutenvrij meel heb je diverse keuzes: maismeel, rijstmeel, boekweitmeel, gierstmeel, en waarschijnlijk nog meer, maar ik heb daar nog niet zoveel ervaring in.
Een mix van enkele soorten melen is het meest geschikt, dan is de smaak van het brood niet te sterk uitgesproken in 1 richting (tenzij je daarvan houdt natuurlijk).
Om minder brokkelig brood te hebben doe je wat xanthaangom en/of guargom bij het meel om een deeg te maken.
Nog veel succes verder.

Groetjes

Bron_van_kennis (9 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.