Glutenvrij brood
Veel mensen kunnen vanwege een allergie of intolerantie niet tegen gluten of tarwe. Op deze pagina vindt u een recept om lekker en eenvoudig glutenvrij brood te bakken. Er worden ook een aantal variaties gegeven, zodat het zeker niet eentonig wordt. Glutenvrij brood is nog nooit zo gevarieerd geweest! Aanvullend vindt u ook wat uitleg over wat minder gekende ingrediënten.
Boekweitbrood:
Ingrediënten:
- 25 gr verse gist of 1 1/4 zakje gedroogde gist
- 3,5 dl lauw water
- 2 el suiker
- 400 gr boekweitmeel
- 3 tl zout
- Eventueel 2 tl xanthaangom
- extra boekweitmeel voor het werkblad
- beetje extra water om te bestrjken
Bereiding:
- Neem 5 el water af en los hier de gist en de suiker in op.
- Meng het boekweitmeel en het zout en eventueel de xanthaangomen maak een kuiltje in het midden. Giet hier de gistoplossing in en roer hier beetje bij beetje wat meel door.
- Voeg de rest van het water toe en meng het goed met het meel.
- Bestuif het werkblad met extra boekweitmeel en kneed het deeg hierop 10 minuten goed door.
- Dek het af met een vochtige doek en laat het een goed half uur rijzen op een warme plaats.
- Kneed het deeg kort goed door en vorm het brood op een ingevette bakplaat of in een ingevette broodvorm.
- Dek het opnieuw af met de vochtige doek en laat nogmaals 45 minuten rijzen op een warme plaats.
- Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 4 en bak het brood 50 minuten in het midden van de oven.
- Bestrijk het met water en bak nog 5 minuten af.
- Laat het brood afkoelen.
Variaties:
Maïsbrood:
Vervang 200 gr boekweitmeel door 200 gr maïsmeel of 200 gr rijstmeel.
Kruidenbrood:
Voeg 3 eetlepels fijngehakte groene kruiden toe aan het deeg zoals bieslook, peterselie, kervel,...
Kruidkoek:
Voeg 1 tl kaneel, 1/4 tl gemalen kruidnagel, 3 tl koekkruiden en 75 gr gewassen en geweekte rozijnen toe aan het deeg.
Maanzaad of sesamzaad brood:
Bestrijk het brood vóór het bakken met water en bestrooi het met maanzaad en/of sesamzaad, of meng deze door het deeg.
Zoet melkbrood:
Gebruik melk of een melkvervanger in plaats van water en voeg 3 el suiker toe aan het deeg, en indien gewenst krenten en/of rozijnen.
Stokbrood:
Maak van het deeg 2 gelijke rollen en maak er een paar schuine inkervingen in, de baktijd duurt nu maar 20 à 25 minuten.
Vruchtenbrood:
Voeg na het eerste rijzen stukjes fruit toe zoals appeltjes, pruimen, abrikozen,...
Kleine broodjes:
Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en maak er bolletjes van of doe ze in cakevormpjes. Bak ze gedurende 20 minuten. Combineren met een bovenstaande variatie kan.
Diverse vormen:
Maak eens een andere vorm: een krans, vlecht, figuur, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat kinderen steeds opnieuw enthousiast zijn over brood. Baktijden kunnen dan variëren tussen 20 en 50 minuten, naargelang de dikte van de vorm.
Smakelijk!
Extra info over bepaalde ingrediënten:
Boekweitmeel:
Dit is geen graan, maar een soort gemalen zaadgewas. Het is rijk aan magnesium, ijzer, vitamines B en voedingsvezels. Het is een goede glutenvrije vervanger voor tarwe. Het heeft wel iets minder goede bindende eigenschappen dan tarwe.
Xanthaangom
Is een gom die veel gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in voedsel om een hogere viscositeit te krijgen.
Naast het gebruik als dikmiddel wordt het ook gebruikt als stabilisator, emulgator en als vervanger van gluten. Het zorgt ervoor dat glutenvrij brood minder droog en brokkelig is. In België kun je xanthaangom bestellen in sommige apotheken. In Nederland is het gemakkelijker verkrijgbaar. Volg de instructies op de verpakking.
Melkvervanger:
Sommige mensen zijn allergisch voor koemelk, waardoor een melkvervanger noodzakelijk is. Mogelijkheden zijn: sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, enzovoort. Kies naar eigen wens een melkvervanger. Voor een kokosbrood kan ook kokosmelk gebruikt worden. Dan kan een handvol kokospoeder toegevoegd worden aan het deeg voor een nog uitgesprokener kokossmaak.
Rijstmeel:
Dit meel gemaakt van rijst zorgt ervoor dat het brood lichter is van structuur, en het is licht verteerbaar. Ideaal voor kinderen.