Pasta Arrabiata

Pasta Arrabiata Pasta arrabiata of all'arrabbiata is een heerlijke, goedkope, gezonde en snel te maken pasta. Sugo all'arrabbiata is een pittige tomatensaus waar verschillende versies van te maken zijn. Je kan eenvoudig variëren met de saus om het net even een ander accent te geven. Een goede basissaus is een must en hoeft niet duur te zijn. Als je de ingrediënten scherp inkoopt, kun je de pasta al voor 1 euro per persoon op tafel zetten.

Arrabiata of sugo all'arrabbiata

De naam arrabbiata wordt in het Italiaans met dubbel 'b' geschreven. In het Nederlands zijn verschillende schrijfwijzen (enkel of dubbel 'b') te onderscheiden. De betekenis blijft hetzelfde: arrabbiata betekent letterlijk 'boos'. Deze naamgeving is waarschijnlijk ingegeven doordat de saus nogal pittig is. Hoe pittig de saus daadwerkelijk wordt is echter afhankelijk van de kok.

De basissaus: ingrediënten

Om een lekkere, licht pittige basissaus te maken voor de Pasta Arrabiata heb je de volgende ingrediënten nodig (4 personen):
  • 2 blikken gepelde tomaten.
  • 4 rode pepers.
  • 1 kleine ui.
  • 3 teentjes knoflook.
  • Olijfolie
  • Peper en zout.

Bereiding basissaus

Als eerste snipper je de ui. Het liefst zo klein mogelijk. Doe daarna hetzelfde met de knoflook. Neem nu een grote wok en doe hier een flinke scheut olijfolie in. Zet de wok met de olijfolie vervolgens op een laag vuur.

Voeg nu de gesnipperde ui en knoflook toe. De knoflook kun je overigens ook (boven de olijfolie) persen als dat handiger is. Let op dat de knoflook met druk eruit komt en de olie daardoor kan opspatten. Je kan in plaats van gewone olijfolie ook gebruik maken van vooraf geprepareerde olie met knoflook. Voeg nu de rode peper toe. Mocht je de toevoeging ansjovis willen gebruiken kan dat ook op dit moment.

Pepers toevoegen

De rode pepers kun je op 2 manieren toevoegen: óf je prikt een aantal gaatjes in de pepers (bijvoorbeeld met een vork) en legt ze in de olie bij de knoflook en de ui, óf je snijdt de pepers in halve rondjes. Bij deze laatste optie kun je je handen eerst 'wassen' met olijfolie om vervolgens de pepers te snijden. Snij de peper open en verwijder de pitjes en zaadlijsten. Hoe meer zaad(lijsten) je verwijdert, hoe milder de saus wordt. Hier zit namelijk capsaïcine in, wat de saus pittig maakt. Je kan een aantal zaden of zaadlijsten laten zitten om de saus pittiger te maken. De olijfolie aan je handen voorkomt dat de capsaïcine aan je vingers blijft plakken. Als dit laatste gebeurt en je komt per ongeluk met een vinger in je oog dan geeft dat een enorm branderig gevoel. Een andere optie is, mits voorhanden, dat je handschoenen gebruikt. Wat niet is aan te raden is negeren. Mocht je dat toch doen zorg er dan voor dat je met je vingers ogen (of andere gevoelige lichaamsdelen) vermijdt. Het kan zijn dat de capsaïcine enkele dagen aan je handen blijft plakken voordat het weg is.

De basissaus afronden

Als de peper is toegevoegd kun je de olie met de ui, knoflook en peper even rustig laten fruiten. Neem hier de tijd voor - een minuut of 10. Als de knoflook donker wordt staat het vuur te hoog of is het te lang aan het fruiten. Het perfecte moment is vlak voor het bruiner worden van de knoflook. Voeg tenslotte de blikken gepelde tomaten toe en prak deze kapot met een lepel. Je kan hier overigens ook verse tomaten voor nemen maar bliktomaten zijn even zo voedzaam, erg lekker en een stuk goedkoper. Bovendien zijn bewerkte tomaten erg gezond. Voeg tot slot wat zout en peper naar smaak toe aan de saus. Zet het vuur ietsje hoger zodat de saus tegen de kook aan zit en laat dit een kleine 10 minuten zo staan met af en toe roeren.

Pasta

Een veelgebruikte pastasoort voor arrabiata is penne. Andere soorten passen ook erg goed bij deze saus, zoals linguine, spaghetti of macaroni. Je kan naar eigen smaak een pasta uitkiezen en deze, na de kooktijd die op de verpakking is aangegeven, toevoegen bij de basissaus. Voor 4 personen kun je een kleine 400 gram pasta gebruiken.

Als de pasta gereed is en bij de saus is toegevoegd kun je het geheel een paar minuten in de wok laten koken. Mocht de saus erg dun zijn kun je nog een blikje tomatenpuree toevoegen of de saus een tijdje in laten koken. Je kan op het laatst nog eens zout en peper toevoegen om de smaak te optimaliseren.

Variaties

Er zijn verschillende variaties mogelijk op de basissaus. Deze zijn ook gecombineerd te gebruiken. Elk van de variaties zorgt voor een hele typische smaak. Het is per ingrediënt verschillend wanneer deze wordt toegevoegd.

Ansjovis

Als toevoeging kun je bij het fruiten van de ui, knoflook en peper ook ansjovis toevoegen. Vis is een gezonde toevoeging en onderdeel van de bekende Schijf van Vijf. Ansjovis in blik is bovendien goedkoop. Voor het recept van 4 personen volstaat 1 blikje van 46 gram ansjovisfilets in olijfolie. Je kan desgewenst meer of minder ansjovis toevoegen, dat is afhankelijk van je smaak en je budget. Zorg dat de ansjovis met de knoflook, ui en peper in de olie fruit. Dit geeft meteen een handige graadmeter voor wanneer het fruiten voldoende is: de ansjovisjes fruiten kapot. Op het moment dat de ansjovisjes kapot zijn weet je dat de volgende fase in het kookproces is aangebroken.

Spekjes

Een andere variatie is die van uitgebakken spekjes. Advies is om niet én ansjovis én uitgebakken spekjes te gebruiken in één pasta, omdat de smaken nogal op elkaar lijken. Beide ingrediënten zijn erg zout. Spek is uiteraard varkensvlees en wordt in de uitgebakken variant ook wel 'kaantjes' genoemd. Het is te maken van in blokjes gesneden bacon, ontbijtspek of, de luxere en duurdere variant van gerookte pancetta.

Voor 4 personen is 150 gram spek voldoende. Je snijdt het spek in blokjes. Vervolgens zet je een koekenpan op hoog vuur met boter. Als de boter is gesmolten en de belletjes weg zijn voeg je het vlees toe. Als je ziet dat het vlees niet meer kleiner wordt en er knapperig uit ziet kun je de spekjes uit het vet halen. Een handige manier hiervoor is om het in een vergiet als het ware af te gieten. De uitgebakken spekjes voeg je op het allerlaatste moment toe aan de pasta. Dit geeft een mooie krokante en smaakvolle afwisseling in de saus. Je kan er ook voor kiezen om de spekjes in de salade te doen en als bijgerecht bij de pasta te eten.

Rum

Een minder gebruikelijke en erg lekkere toevoeging aan de pasta arrabiata is rum. Er zijn ook recepten te vinden op internet met wodka. Afhankelijk van je smaak (of wat je thuis al hebt staan) kies je iets uit. Je wordt er overigens niet dronken van aangezien de alcohol uit de rum kookt. Alleen de smaak blijft over. Voor het recept van 4 personen neem je 2 borrelglaasjes rum. Het moment van toevoegen is als de gepelde tomaten zijn toegevoegd. Laat de saus nu een tijdje samen koken tegen het kookpunt aan. Na de 10 minuten zoals omschreven bij het basisrecept zet je het vuur hoog zodat de saus begint te koken. Als de saus kookt voeg je de borrels toe. De alcohol verdampt door het koken dus adem de damp niet in! Laat het geheel een minuut of 5 koken en roer het ondertussen goed door. Zet vervolgens het vuur lager en voeg de pasta toe. De variatie met rum past goed bij de ansjovis of de uitgebakken spekjes.

Bijgerechten

Het doel van het recept is om snel een goedkope, gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten. Als het gaat om de side dishes kan dat doel worden gediend. Het hoeft niet veel tijd en geld te kosten om wat lekkere bijgerechten te maken.

Rucolasalade

Om een snelle, voedzame en lekkere salade te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan rucola en olijfolie. Doe de rucola in een schaal (ongeveer per persoon een hand) en voeg een beetje olijfolie toe. Meng dit vervolgens door elkaar. Je kan hier peper, zout en een theelepel oregano toevoegen om het net even wat meer smaak te geven. Ook kun je er voor kiezen om een ander gekruide olijfolie te gebruiken, zoals hier te vinden is.

Parmezaanse kaas

Een andere lekkere toevoeging is geraspte Parmezaanse kaas. Als kaas kun je hiervoor Parmigiano Reggiano nemen. Pecorino is een vergelijkbare variant. Parmezaanse kaas is niet persé een goedkope optie. Je kan nagaan of er bij de supermarkt een aanbieding is om de prijs wat te verlagen. Daarnaast gebruik je waarschijnlijk niet alle Parmezaanse kaas in één keer en kun je het voor meerdere gerechten gebruiken. Een goedkopere variant is een bolletje mozzarella van koemelk. Deze kun je in blokjes snijden en bij de rucolasalade toevoegen. Je kan het ook in een apart schaaltje doen.

Eet smakelijk!
© 2015 - 2025 Maurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelle, maar heerlijke pastasausSnelle, maar heerlijke pastasausU heeft trek in pasta, maar geen zin om uren in de keuken te staan voor een heerlijke saus en geen trek in een simpele k…
Macaroni en pasta, snel en voordelig!Wanneer je weinig tijd hebt maar wel een goede maaltijd op tafel wil zetten is macaroni of pasta een goede optie! Deze v…
Pasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten zijn vrij simpel om te koken. De pasta moet alleen in kokend water worden geplaatst en kan worden bereid…
Makkelijk en snel, studentengerechten met pastaMakkelijk en snel, studentengerechten met pastaPasta is niet alleen makkelijk klaar te maken, maar ook nog eens erg lekker en niet duur. Het ideale gerecht voor een st…

Olijfolie kruidenOlijfolie kruidenOlijfolie. Niet meer weg te denken in de Nederlandse keuken. Dit terwijl de olijfolie al sinds millennia uit het Middell…
Recept voor zelfgemaakte Brabantse worstenbroodjesRecept voor zelfgemaakte Brabantse worstenbroodjesHet Brabantse worstenbroodje is een overheerlijke lekkernij. Het kan dienen als snack, ontbijt- of lunchgerecht, maar ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tiotio, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Arrabbiata_sauce
  • http://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/spaanse-peper-specerij-met-pit
  • http://www.tomatennet.nl/tomaat/nieuws/verse-groenten-even-gezond-als-uit-blik/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/55967-lycopeen-tegen-rimpels-eet-tomatenpuree.html
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vis.aspx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaantjes
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pancetta
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Parmezaanse_kaas
Maurelius (32 artikelen)
Laatste update: 03-08-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.