Recept voor zelfgemaakte Brabantse worstenbroodjes

Recept voor zelfgemaakte Brabantse worstenbroodjes Het Brabantse worstenbroodje is een overheerlijke lekkernij. Het kan dienen als snack, ontbijt- of lunchgerecht, maar een echte Brabander is 's nachts wakker te maken voor dit heerlijke broodje. Dat het broodje populair is in Brabant blijkt wel uit het jaarlijks georganiseerde kampioenschap: Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Het is niet moeilijk om worstenbrood zelf te maken. De smaak komt wel heel precies. De meeste recepten hebben net niet de smaak zoals van tevoren verwacht. Wat is het Brabantse geheim van het worstenbroodje? Waarin zit het geheim van het echte Brabantse worstenbrood? Het is technisch niet lastig om een goed worstenbroodje te maken. Het is vooral de smaak die het verschil maakt. Dit betekent dat het belangrijk is om de juiste kruiden te gebruiken en geduld te hebben. In dit artikel staat een recept dat deze smaak bevat. Dit recept is bedoeld om meerdere broodjes te maken: 25 worstenbroodjes van gemiddeld formaat. Dat maakt dat het een goedkoop recept is. Geschikt voor elk budget. De overtallige worstenbroodjes zijn in te vriezen.

Het deeg

Hier zijn veel verschillende variaties van te vinden, maar met de onderstaande ingrediënten is een lekker deeg te maken:
  • 1 kilo tarwebloem
  • 22 gram zout
  • 250 ml halfvolle of volle melk
  • 250 ml water
  • 65 gram roomboter
  • 14 gram instant gist
  • 5 gram peper
  • 5 gram suiker

Het deeg mengen

Zet een (steel)pannetje op het vuur of de kookplaat met de melk, het water en de roomboter. Warm dit op laag vuur op, zodat de boter smelt en het mengsel lauwwarm wordt. Doe ondertussen de bloem in een ruime kom en mix dit met de suiker, peper en de gist. Het mixen is een belangrijk aspect als het over smaak gaat. De zorgvuldigheid van het mixen van kruiden bepaalt de verdeling van de smaak over de broodjes. Hoe beter de mix, hoe consequenter de smaak. Als het mengsel van melk, water en boter klaar is kan het in de kom bij het bloemmengsel worden gegoten.

Je kan er ook voor kiezen om een kant en klare bakmix voor worstenbroodjes te gebruiken. Dit zal iets sneller zijn in de voorbereiding. In dit geval meng je, net als bij bloem, de kruiden door de droge bakmix en volg je daarna de instructies op het pakje. Vaak hoef je alleen water toe te voegen. Ook hier geldt: hoe beter de kruiden gemengd worden met de bakmix, hoe beter de smaak later zal zijn.

Het deeg kneden

Als het bloemmengsel compleet is kan het kneden beginnen. Dit kan in de kom als deze ruim genoeg is of op een vrijgemaakt stuk keukenblad dat met wat bloem is bestrooid. Door kneden ontvouwt het gluten zodat het brood goed kan rijzen. En van rijzen wordt het brood luchtig. Daarnaast wordt het deeg door het kneden een elastische massa die te vormen is met de hand of in een bakvorm. Als het deeg plakt zoals de plakrand van het bekende gele notitieblaadje dan is het deeg klaar. Dit is ook te merken doordat de handen weer schoon worden gekneed.

Het deeg perfectioneren

Dek nu het deeg af en zet het in de koelkast. Houd er rekening mee dat het deeg nog gaat rijzen. Er moet hier voldoende ruimte voor zijn in kom of schaal. Laat dit deeg nu een paar dagen (minimaal 1, maximaal 5) in de koelkast staan om de smaken goed in het deeg te laten trekken. Het zorgvuldig mixen en een paar dagen wachten maken het verschil. De smaak zal optimaal zijn.

De worst

Het andere, minstens zo belangrijke deel van het Brabantse worstenbroodje is de worst. Ook hier zijn vele varianten van, maar net als bij het deeg zit in dit recept de echte Brabantse smaak verborgen. Een belangrijk onderdeel is het gehakt. Dit beïnvloedt de smaak voor een belangrijk gedeelte. De slager die de hele keten kent van zijn product verkoopt vaak goed vlees. Goed gehakt is vaak ongeveer 2 euro duurder dan gehakt uit bijvoorbeeld de supermarkt. Het levert een veel betere smaak en kost met 25 broodjes slechts 8 cent meer per broodje. Er zit overigens ook een praktisch voordeel aan: het gehakt van een goede slager is meestal minder vochtig. Daardoor is de kans kleiner dat het gehakt het broodje minder knapperig maakt door het vocht. De ingrediënten voor de worst zijn:
  • 1000 gram half om half gehakt
  • 5 gram zout
  • 5 gram peper
  • 2 gram kerrypoeder
  • 3 gram nootmuskaat
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1,5 eetlepel Worcestershire saus
  • 1 eetlepel paneermeel of gekruimeld oud brood
  • 4 eieren

Het gehakt mengen

Haal het gehakt een half uur voor gebruik uit de koelkast, zodat het een beetje op temperatuur kan komen. Dat is bij het mengen minder koud aan de vingers. Voeg alle genoemde kruiden toe en meng dit zorgvuldig door het gehakt. Ook hier geldt, net als bij het deeg, dat zorgvuldig mengen belangrijk is. Voeg vervolgens de eieren, de mosterd, de Worcestershire saus en het paneermeel toe. Meng het gehaktmengsel nogmaals goed door elkaar.

Het gehakt perfectioneren

Als het gehaktmengsel is voltooid kan dit nog een paar uur terug in de koelkast. Hoe langer het gehakt in de koelkast staat, hoe beter de smaken zijn ingetrokken. Het deeg kan ondertussen uit de koelkast worden gehaald. Het beste is om dit op kamertemperatuur te laten komen.

De Brabantse worstenbroodjes

De worstenbroodjes daadwerkelijk maken is vooral een kwestie van techniek. Een aantal handige dingen om bij de hand te hebben:
  • Bakpapier
  • Keukenweegschaal
  • Deegroller of fles
  • Bakplaat
  • Iets om mee te smeren: een lepel, mes of kwastje
  • 2 eierdooiers

Het verdelen

Haal het deeg uit de koelkast en laat het een paar uur op temperatuur komen. Weeg het deeg af met de keukenweegschaal en deel het door 25; dit is het aantal gram per broodje. Maak 25 bolletjes deeg van dit aantal gram, zodat het deeg mooi verdeeld is over alle broodjes. Doe hetzelfde met het gehakt

Het eimengsel maken

Scheid de eierdooier van het eiwit. Dit is te doen door het ei te tikken en voorzichtig het eiwit eruit te laten lopen. Dit is eenvoudig omdat het eigeel als het ware samenklontert en netjes in de schaal achterblijft. Als dit niet direct gebeurt kan het helpen de dooier van de ene helft van de eierschaal in de andere te laten glijden om nog extra eiwit weg te laten lopen.

Het broodje maken

Pak een afgewogen bolletje gehakt en leg dit op een snijplank of het keukenblad (of een andere schone plaats). Rol het gehakt gelijkmatig heen en weer zodat het een mooi worstje wordt. De handigste techniek hiervoor is op en neer rollen met de handen.

Pak een afgewogen bolletje deeg en leg dit op het bakpapier. Rol het deeg mooi uit in een ovaal zodat het worstje er ruim in past. Leg het worstje in het deeg en vouw het deeg vervolgens dicht. Het is soms makkelijk om wat water te gebruiken bij het dichtsmeren. Dat laat het deeg plakken.

Het broodje perfectioneren

Leg het broodje op een met bakpapier afgedekte bakplaat. Bij een oven met een gemiddelde afmeting passen ongeveer 12 broodjes tegelijkertijd op een bakplaat. De broodjes mogen elkaar niet aanraken. Smeer nu een gelijkmatig dun laagje eimengsel over elk broodje om het een mooie kleur en uitstraling te geven.

Het broodje afbakken

Verwarm de oven voor op 190 graden. Als de ovenschaal vol is en de broodjes besmeerd zijn kan de bakplaat in de oven. Bak de broodjes zo'n 30 minuten. Houd hierbij rekening dat elke oven weer net iets anders bakt dus de baktijden kunnen afwijken. Let tijdens en na het bakken daarom goed op of het brood mooi knapperig wordt en de worst gaar is maar niet droog. Dit kan door een broodje middendoor te snijden en even goed te kijken.

Nu zijn de worstenbroodjes klaar. En een tip: als de worstenbroodjes zijn ingevroren kunnen ze binnen 15 minuten worden opgewarmd in een voorverwarmde oven (180 graden). Als de worstenbroodjes zijn ontdooid kunnen ze in 10 minuten worden opgewarmd in een voorverwarmde oven (180 graden).

Eet smakelijk!
© 2015 - 2024 Maurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WorstenbroodjesU kent ze wel, de worstenbroodjes. Te koop in pakken van vier of zes stuks voor in de oven. Maar waarom zouden we deze b…
Recepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumRecepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumWanneer je actief sport als vrouw is het belangrijk om op je ijzergehalte, calciumgehalte en koolhydraten inname te lett…
Typisch Brabantse gerechtenWel bekend in Nederland maar ook direct over onze landsgrens, weten we maar al te goed dat Brabanders Bourgondiërs van d…
Zelfgemaakte broodjes, goedkoop en lekker voor studenten!Zelfgemaakte broodjes, goedkoop en lekker voor studenten!Broodjes kopen in de supermarkt is altijd erg duur. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Met deze recepten kan je…

Pasta ArrabiataPasta ArrabiataPasta arrabiata of all'arrabbiata is een heerlijke, goedkope, gezonde en snel te maken pasta. Sugo all'arrabbiata is een…
Verfrissende smoothie- en slushreceptenVerfrissende smoothie- en slushreceptenDe smoothie is een koud drankje wat gemaakt wordt van ingrediënten als yoghurt, melk, ijs, groenten en vers fruit. De in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ruud Van Dam, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Brooddeeg
  • http://www.omroepbrabant.nl/?news/225583992/Het+Lekkerste+Brabantse+Worstenbroodje+Heel+Brabant+bakt!.aspx
  • http://www.bakkerswereld.nl/dossiers/artikel/2011/1/tips-voor-de-aanschaf-van-ovens-10118545
Maurelius (32 artikelen)
Laatste update: 07-05-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.