10 lekkere slaatjes
Slaatjes passen bij alle gerechten en je kan ze bij elke maaltijd eten. In dit artikel 10 van mijn favoriete slaatjes. Deze zijn eigen recepten of familierecepten.
Slaatjes
Slaatjes worden meestal als bijgerecht gegeten bij vis of vlees. Ze zijn echter ook heerlijk met een stukje brood 's middags en sommige zelfs 's morgens of als vieruurtje. De meeste mensen nemen als basis kropsla met mayonaise of vinaigrette. Je kan echter groenten (zowel warme als koude) bijna eindeloos combineren. Slaatjes zijn ook een ideale manier om restjes warme groenten van de vorige maaltijd op te werken.
Vinaigrettes kan je kant-en-klaar kopen, maar je kan ze ook zelf maken. Meestal wordt een vinaigrette gemaakt met olie, azijn, zout en eventueel mosterd en kruiden. Je kan er ook yoghurt of citroensap in doen afhankelijk van je voorkeur. In plaats van vinaigrette kan je ook mayonaise of een lichte yoghurtsaus (yoghurt met een aantal delen mayonaise en kruiden) gebruiken.
1. "Slaatje simple"
De meest gegeten en eenvoudigste slaatje is kropsla in combinatie met andere groenten.
- Was de sla grondig en dep de blaadjes droog met een handdoek (of droog ze in een slazwierder).
- Pluk de blaadjes in kleine stukjes of snij ze in fijne stukken (geplukte blaadjes zien er smakelijker uit omdat ze minder gekneusd zijn).
- Was en snij een tomaat in kleine stukken.
- Voeg vinaigrette of saus toe.
- Meng de groenten en serveer onmiddellijk.
Tip:
In een winkel vind je veel groenten onder de naam sla. Naast de gewone kropsla heb je onder andere krulsla, eikenbladsla, rucola, ijsbergsla, romeinse sla en veldsla. De smaak en textuur van de slasoorten is verschillend. Een slaatje met 2 of meerdere slasoorten geeft een verrassend resultaat. Je kan het combineren met tomaten of als basis gebruiken voor andere slaatjes. Een saus met een milde smaak of een zachte vinaigrette is ideaal om de smaken tot hun recht te laten komen.
2. Rode kool op zijn Turks
Rode kool wordt in het Westen vaak gekookt gegeten. In Turkije maakt men er vaak een fris slaatje van dat je los op brood kan eten of bij diverse gerechten. Het past ook perfect bij andere slaatjes.
- Snij een vierde van een rode kool en spoel het af onder lopend water.
- Snij de rode kool in dunne repen.
- Schil en rasp een dikke wortel bij de rode kool.
- Meng een halve theelepel zout met een scheutje olie en azijn (of citroensap).
- Voeg de vinaigrette bij de groenten.
- Goed mengen en serveren.
Tip
- Je kan de rode kool ook raspen. Zo krijg je een andere smaak.
- Ook lekker met mayonaise of een yoghurtsaus (1 deel mayonaise met 3 delen yoghurt mengen).
- Witte kool of rapen kunnen ook in dit slaatje.
3. Zomersla
In de zomer is er ontzettend veel keus aan bladgroenten. Diverse bladgroenten in combinatie met andere groenten met een lichtzure saus of vinaigrette past goed bij de zomer. Hieronder een aantal lekkere combinaties:
- Kropsla, rucola, peterselie, ajuin (fijne snippers of halve maantjes), tomaat en radijsjes.
- Krulsla, ijsbladsla, verse dille of verse basilicum, tomaat.
- Kropsla, rode kool, wortelen, witte kool, verse basilicum of peterselie.
- Kropsla, spinazie, eikenbladsla, veldsla, tomaat en verse kruiden zoals peterselie.
4. Slaatje met bulgur
Bulgur is voorgekookte tarwe. Je kan het warm eten of verwerken in slaatjes. Ook couscous is geschikt voor onderstaande bereidingen.
- Kook de bulgur (of couscous) en laat afkoelen.
- Meng het onder gesneden sla met groenten naar keuze.
- Voeg een milde vinaigrette of saus toe.
Tip:
- Stoom of braad een kipfilet. Snij het in kleine blokjes (bak het eventueel kort in wat olie om een korstje te krijgen) en voeg het toe aan dit slaatje.
5. Slaatje met aubergine
Aubergines worden veel gegeten in de Zuiderse keuken. Deze groente heeft een sterke smaak. Je kan het rauw in blokjes snijden en zo verwerken in een slaatje, maar gefrituurd smaken ze veel beter en zijn ze ook makkelijker te verteren. Je kan ze best combineren met groenten met een zachte smaak zoals kropsla. Een saus op basis van yoghurt maakt de scherpe smaak milder.
Aubergines frituur je als volgt:
- Snij het steeltje met aanzet weg.
- Was de aubergine.
- Snij de aubergine in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
- Spoel de aubergines af onder lopend water.
- Dep ze af met keukenrol of een handdoek.
- Strooi er zout op.
- Bak in plantaardige olie tot ze donkerbruin zijn en de randen krokant.
- Laat ze goed uitlekken en verwerk ze in een slaatje of serveer met yoghurt.
Tip:
- Je kan de aubergines ook schillen.
- Als je de pitten verwijdert, is de smaak zachter.
- De aubergines kan je ook vervangen door courgettes (of eventueel combineren als je graag een pittig slaatje hebt). De courgettes kan je ook rauw eten of frituren in schijfjes (zonder zout).
6. Slaatje met aardappelen
Voor deze sla gebruik je best vastkokende aardappelen zoals Nicola of Charlotte. De bloemige soorten vallen snel uiteen en smaken minder sterk.
- Maak een slaatje naar keuze met bladgroenten en groenten en eventueel verse kruiden. Gebruik een saus of vinaigrette met een sterke smaak.
- Kook of stoom aardappelen en snij ze in blokjes.
- Voeg de aardappelen toe aan de sla.
Tip:
Bak de aardappelen in wat olie en kruid ze bij met kippenkruiden. Dit geeft een pittig accent aan een slaatje met een milde saus of vinaigrette.
7. Rode bieten op zijn Turks
Rode bieten zijn zeer lekker en gezond. Deze groente kan je gewoon gekookt eten of verwerken in een slaatje. In Turkije maakt men er een fris slaatje van.
- Was de rode bieten en kook ze in de schil.
- Laat de bieten even afkoelen, schil ze en snij ze in kleine blokjes (ongeveer 1 cm).
- Giet een scheut zonnebloemolie (of maïsolie) op de bieten.
- Voeg een snuifje zout en een flinke scheut citroensap.
- Plet een teentje knoflook en voeg toe aan de bieten.
- Roer alles goed en voeg er water aan toe tot alle bieten onder water staan.
- Dek af en zet in de koelkast.
- Als de bieten koud zijn van binnen, kan je het serveren. Strooi er eventueel wat verse gesnipperde peterselie over.
Tip:
De bieten worden vaak geserveerd met het water als een soort koud soepje. Je kan echter ook de blokjes eruit vissen en mengen met gekookte aardappelen of in een slaatje met kropsla verwerken.
8.Ontbijtslaatje
Dit slaatje wordt in mijn familie als ontbijt gegeten. Mijn grootvader noemde het "zigeunerslaatje" of "zigeunerontbijt" omdat hij het van zigeuners had geleerd. Je kan het maken met alle kaassoorten, maar licht smakende kazen zoals jonge witte kaas (feta-achtig) smaken het beste. Soms wordt het ook gemaakt met zeer jonge kaas dat "kesh" wordt genoemd in Turkije. Het slaatje is ook een favoriet binnen mijn familie omdat het snel klaar is en zeer voedzaam.
- Snij (zoete) tomaten in kleine stukjes. Gebruik bij voorkeur vleestomaten of trostomaten omdat deze een sterkere smaak hebben.
- Strooi er zout op.
- Verkruimel wat witte kaas en strooi deze op de tomaten.
- Giet er zonnebloemolie over en meng goed.
- Serveer met wat (pide)brood.
Tip:
Met wat zaadjes (sesam, zonnebloempitten of pompoenpitten) krijg je een heerlijk slaatje voor 's middags.
Je kan ook stukken (groene) olijven toevoegen voor extra smaak en voedingsstoffen.
9. Eenvoudige tomatensla
Dit gerecht wordt veel gegeten in Turkije. Vaak wordt het geserveerd bij het eten, maar je kan het ook met wat brood eten als een koude maaltijd.
- Snij een tomaat in kleine stukken.
- Schil, was en snij een ajuin in dunne halve maantjes of kleine stukjes.
- Was en snij een komkommer in kleine blokjes of halve maantjes (schil de komkommer eventueel).
- Was en snij een peper (pitten verwijderen!) of paprika in kleine stukjes.
- Meng alle groenten.
- Voeg een scheutje zonnebloemolie, citroensap en zout toe.
- Alles goed mengen en direct serveren.
Tip:
Ook in dit slaatje kan je zaadjes verwerken.
10. Eenvoudige bonensla
Dit slaatje is zeer snel te maken en je hebt er enkel een blikje (prinsessen)bonen, olie, zout en citroensap voor nodig. Dit slaatje past prima bij de meeste gerechten, maar kan ook los gegeten worden samen met wat gekookte rijst.
- Open een blik bonen, giet de inhoud in een vergiet en spoel ze af met koud water.
- Doe de bonen in een kom en giet er een scheutje zonnebloemolie en een scheutje citroensap over en strooi er wat zout op.
- Meng alles goed en serveer.
Tip:
Je kan in dit slaatje ook zout vlees (zoals bijvoorbeeld spek) verwerken.
Laat de bonen even marineren en verwerk ze in een ander slaatje (heerlijk in aardappelsla!)