Russische salade, of was het nou huzarensalade?
Russische salade, ook wel huzarensalade genoemd, bestaat in vele varianten. In Rusland zijn mensen gek op mayonaise en zo af een toe een lekker vet slaatje, daar is ook helemaal niets mis mee. Er zijn vele landen in de wereld, waar dit gegeten wordt, zoals Turkije, Italië en Spanje, waar dit gerecht ook steeds Russisch slaatje heet. Er zijn allerlei variaties op het thema. Zoals bijvoorbeeld de Spaanse ‘Ensaladilla Rusa’ met tonijn.
Oorsprong van de naam
De oorsprong van de naam huzarensalade is onduidelijk. Er bestaan verhalen dat de naam ooit is ontstaan ‘omdat Huzaren geen vuur mochten maken bij het verkennen van vijandelijk gebied’ tijdens het Oostenrijks-Habsburgse rijk. Anders zou het Turkse leger hen ontdekken. En dus namen ze van te voren gemaakte aardappelsalade mee. Ook zijn er bronnen, die vermelden dat de oorsprong van deze salade ligt bij ene
Lucien Olivier. Een kok, die vanaf 1864 mede-eigenaar van het restaurant Hermitage in Moskou was. Vandaar dat dit slaatje in Rusland dan ook
salade Olivier heet. Ingrediënten in deze salade waren onder andere kalfstong, kaviaar, sla, rivierkreeft, kappertjes en gerookte eend. Heel wat anders dan het huzarenslaatje, zoals wij dat in plastic bakjes in de supermarkt plegen aan te treffen. Er bestaat tevens het verhaal dat de oorsprong van de naam Russische salade (ook wel Russisch ei genoemd) ligt bij Franse koks. Zij zouden alles wat een exotisch tintje moest hebben de term
à la Russe hebben meegegeven.
Huzarensalade
De basisingrediënten van huzarensalade zijn aardappel, (rund)vlees, appel en augurk. Daarbij zie je allerlei varianten, bijvoorbeeld door de toevoeging van (zilver)uitjes, doperwten, gekookte bietjes en/of paprika.
Russische salade
Russische salade is vergelijkbaar met huzarensalade, maar nét even anders. Het verschil is dat bij Russische salade altijd gekookt ei wordt toegevoegd. Met daarop eventueel een beetje kaviaar. Het vlees wordt in de Russische salade vaak vervangen door vis. Dit kan bijvoorbeeld koolvis zijn, tonijn en/of schaaldieren. Feit is, dat het een eenvoudig te bereiden salade is. Rijk aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Russische salade wordt ook wel
vinigret of
vinegret genoemd. Dit komt van het Franse 'vinaigrette', dat letterlijk zuur wijntje betekent.
Recepten
Een basisrecept voor een eenvoudige huzarensalade
- Zeshonderd gram gekookte aardappelen
- Twee wortelen
- Tien augurkjes
- Een appel
- Tweehonderd gram vlees naar keuze
- Vier eetlepels mayonaise
- Een klein scheutje azijn
- Zout en peper naar smaak
Snijd alles in kleine stukjes. Meng de mayonaise erdoor. Voeg de azijn en het zout en de peper toe.
Russische salade, origineel recept
- Tweehonderd gram verschillende soorten gaar vlees: wild, kalfsvlees of rundvlees of gekookte vis (steur, snoek of zalm)
- Twee gekookte of gebakken bieten
- Een eetlepel augurken
- Een grote gezouten komkommer
- Een haring
- Twee hardgekookte eieren
- Vijf gemarineerde melkzwammen
- Een lepel ingemaakte groenten
- Zes gekookte aardappelen in kleine stukjes
- Twee eetlepels kappertjes
- Drie eetlepels zuurkool
- Een halve kop gekookte bonen
- Twintig ontpitte olijven
- Twee eetlepels olijfolie
- Een eetlepel mosterd
- Een derde kop azijn
- Zout en peper naar smaak
- Een toefje peterselie
- Eventueel een theelepel suiker
Snijd dit alles in kleine blokjes, doe de peterselie erbij, zout, peper, azijn, olijfolie, de mosterd, en eventueel de suiker er rustig doorheen scheppen.
Russische salade, moderne variant
- Zeshonderd gram aardappelen
- Twee wortelen
- Tien augurkjes
- Drie eieren
- Ongeveer 10 zwarte olijven zonder pit
- Twee blikjes tonijn
- Een klein blikje doperwtjes
- Een halve paprika
- Een handje sperziebonen (of haricots verts)
- Een eetlepel kappertjes
- Een halve rode ui
- Vier eetlepels mayonaise
- Een theelepel mosterd
- Een klein scheutje azijn
- Zout en peper naar smaak
- Peterselie ter decoratie
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Maak de sperziebonen schoon door de puntjes eraf te snijden. Kook de aardappelen met wat zout in water tot ze gaar zijn (meestal 10 tot 15 minuten). Kook de sperziebonen de laatste 5 minuten mee met de aardappelen. Kook de eieren in water tot ze hard zijn (ongeveer 7 minuten in kokend water, indien je de eieren al direct bij het aan de kook brengen in het water legt). Laat de aardappelen en eieren afkoelen. De eieren eventueel ‘laten schrikken’ door ze met koud water af te spoelen. Dit zorgt ervoor dat ze later makkelijker te pellen zijn. Snijd de wortelen, olijven, paprika, rode ui in stukjes en doe ze in een kom. Snijd de aardappelen in blokjes en de sperziebonen in stukjes. Pel de eieren en snijd ook deze in kleine plakjes. Ook de aardappelen, sperziebonen en eieren gaan nu in de kom. Voeg de tonijn, doperwtjes, mayonaise, mosterd, azijn, zout en peper hieraan toe. Schep alles door elkaar en proef of je tevreden bent. Je kunt nu naar smaak de verhoudingen aanpassen door meer van (een van de) ingrediënten toe te voegen. Koken is proeven, zelfs bij Russische slaatjes.
Tevreden? Garneer de salade met wat peterselie. Eet smakelijk en geniet ervan!