Diverse manieren om soep te garneren

Er zijn vele manieren om uw soep of bouillon te garneren, om een extraatje toe te voegen aan uw zelfgemaakte soep. Denk aan kruiden, groenten, maar ook pasta’s, brood of flensjes. En de welbekende soepballetjes. Vind hier diverse manieren voor soepgarnituur met enkele recepten.

Groenten en kruiden

Deze levensmiddelen worden vaak gebruikt voor de eenvoudige garnituur. Aan ieder soep kunt u verse fijngehakte peterselie, kervel of bieslook toevoegen. Voeg ze pas voor het opdienen toe en laat ze niet met de soep meekoken. Kies verse kruiden die samen gaan met de geur en de smaak van de soep. Bijvoorbeeld gesnipperde bieslook past goed in avocadosoep, of venkel en dille in vissoepen, dragon in wortelsoep, tijm in pompoensoep, basilicum bij tomatensoep.

Kropsla, andijvie, prei en zuring vormen een mooie soepgarnituur als ze in hele fijne reepjes gesneden worden. Dit wordt chiffonade genoemd. U kunt ook stevige groenten zoals wortelen, raapjes, enzovoort in dunne reepjes snijden en toevoegen, wat julienne wordt genoemd. Snijd u de groenten in dobbelsteentjes en voegt u ze bij de soep, heet dit brunoise.

Houd rekening met kleurenschakelingen. Tegengestelde kleuren doen het zeer goed. Een grote geblancheerde champignon, gevuld met een beetje fijngehakte peterselie, is een mooie soepgarnering

Eieren

Een garnituur van eieren komt het best tot zijn recht in heldere bouillons/ consommé’s. U kunt een ei pocheren of u kunt eierdraden maken. Dit doet u door een dun beslag te maken van eieren en bloem. Zodra u wat beslag in de soep doet, stolt het tot draden.

Recept gestolde eiervla

Heerlijk als garnituur is de gestolde eiervla. Roer voor 4 personen 2 eieren los met 4 eetlepels melk, een snuifje zout, peper en nootmuskaat. Giet het mengsel in een ingevette boltas en dek het af met een dubbele laag aluminiumfolie. Laat dit in een warmwaterbad op een zacht vuur 30 minuten stollen. Ontvorm, maar kijk eerst of de vla voldoende is opgesteven. Snijd de vla in schijfjes en daarna in ruitjes of blokjes. U kunt natuurlijk ook andere figuurtjes eruit snijden. Die kunt u dan beleggen met fijngehakte groene kruiden, paprikapoeder of kerriepoeder.

Brood

Vele soorten brood, in alle vormen, zijn geschikt als garnering voor de soep. De stukjes brood kunnen geroosterd worden, gebakken of blijven zoals u het gekocht heeft. Maakt u broodkorstjes, snijd dan uit niet meer zo vers brood de dobbelsteentjes. Bak deze knappend bruin in olie of vetstof in een bakpan. Dien de broodgarnituur op in de borden en giet de soep erover. Dien meteen op, zodat de garnituur krokant blijft. U kunt ze ook afzonderlijk bij de soep geven.

Soepballetjes

Balletjes in de soep zijn nog steeds een lekkernij. In de gastronomie worden deze vaak quenelles genoemd. Het hoofdingrediënt kan vlees, vis, gevogelte of wild zijn, maar ook bloem, andere graanproducten en vleesvervangers komen ook in aanmerking. De keuze hangt natuurlijk af van de soort soep.

Vleesballetjes
Het beste gehakt is half rund- half varkensgehakt te mengen of volledig mager varkens- of kalfsgehakt te nemen. Dit gehakt kan op verschillende manieren opgemaakt worden:
  1. Meng 250gram gehakt met 1 sneetje verkruimeld witbrood zonder korst, 1 ei, peper, zout en nootmuskaat
  2. Meng 250 gram gehakt met 125 gram verkruimeld witbrood met korst, 1 ½ ei, peper, zout en nootmuskaat
  3. Meng 250 gram gehakt met 250 gram verkruimeld witbrood met korst, 3 eieren, peper, zout en nootmuskaat
  4. Meng 250 gram gehakt met 2 eetlepels paneermeel, 2 eieren, peper, zout en nootmuskaat

U kunt de gehaktballetjes mengen met fijngesneden groenten, fijngesnipperde kruiden, fijngesnipperd of geperst teentje knoflook etc. Verwerk het opgemaakte gehakt tot kleine balletjes van 1 centimeter diameter. Het is aan te raden bij het vormen een beetje bloem op de handen te strooien of de handen even nat te maken. Laat de balletjes even koken in het water tot ze boven komen drijven of voeg ze de laatste 5 minuten bij de kokende soep toe.

Mergballetjes
Snijd 3 sneetjes brood zonder korst in klein blokjes. Meng dit in een kom samen met 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 2 eieren, zout en peper. Duw met de steel van een houten lepel het merg uit twee mergpijpen. Snijd 100 gram merg in kleine blokjes en schep die door het mengsel. Rol de massa tot een rol van 2 centimeter dik. Verdeel de rol in stukjes van 2 centimeter lengte. Laat ze 10 minuten trekken in zacht kokend licht gezouten water. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken. Voeg ze toe aan de kokende bouillon of soep.

Kalfsvleesballetjes
Leg ongeveer 200 gram kalfsschnitzel in de diepvriezer. Versnijd het door het koude stevig geworden vlees in heel kleine blokjes. Pureer of mix de blokjes fijn met een beetje zout, peper en 1 ei. Voeg 3 tot 4 eetlepels room toe en 1 of 2 lepels paneermeel. Meng dit goed en maak hier kleine balletjes van. Laat ze 10 minuten trekken in zacht kokend licht gezouten water. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken. Voeg ze toe aan de kokende bouillon of soep.

Visballetjes
Dit is een verfijnde delicatesse in een vis- of groentebouillon. U kunt ze maken van verschillende vissoorten.

Balletjes van zalm maakt u als volgt:
Pureer of hak 150 gram ijskoude gefileerde zalm met 2 sjalotjes heel fijn. Roer er 2 eetlepels half opgeklopte room door en plaats het mengsel gedurende 1 uur in de koelkast. Breng het daarna op smaak met 1 koffielepel fijngehakte dille, een snuifje zout en wat zoete paprika. Het geheel moet smeuïg worden en vormbaar. Draai hazelnootgrote balletjes. Laat ze 10 minuten trekken in zacht kokend licht gezouten water en laat ze uitlekken. Voeg ze toe aan de kokende bouillon.

Griesmeelballetjes
Griesmeel kan worden vervangen door boekweit, gierst, maïsmeel of grof gemalen tarwe. Roer 2 eetlepels zachte boter met 1 ei, 7 of 8 eetlepels griesmeel, snuifje zout en nootmuskaat. Is het mengsel te droog, giet er een scheutje melk bij. Laat het mengsel een half uur rusten in de koelkast. Vorm met behulp van 2 koffielepeltjes kleine balletjes. Laat ze gedurende 10 minuten trekken in zacht kokende bouillon. Maak eerst een proefballetje. Blijft het balletje niet in de vorm of valt het uiteen, kunt u nog wat griesmeel toevoegen.

Pasta’s

Deegwaren zijn er in vele kleuren en vormen. Ze kunnen een mooie soepgarnituur vormen. Voeg ze 10 tot 15 minuten vóór het opdienen bij de kokende soep. Voor vermicelli gaat u als volgt te werk: Strooi 30 gram per persoon in licht gezouten water, waaraan een klein beetje olie is toegevoegd. Laat het in 3 tot 5 minuten gaar worden. Giet het in een zeef en spoel af onder de hete kraan. Laat het uitlekken en voeg de vermicelli toe aan de hete bouillon of soep.

Pasteitjes

De meest bekende zijn de halvemaanvormige bladerdeegvormpjes. Zij vormen een afzonderlijke begeleiding van de soep.

Soepstengels

Deze kunt u kant en klaar in de winkels kopen. Zelf kunt u ze ook maken van briochedeeg zonder suiker. Van het deeg vormt u dan lange dunne worstjes die u aan de uiteinden een bepaalde vorm kan geven. Ze worden gebakken in de oven.

Flensjes

Bak flinterdunne flensjes. Voeg aan het deeg eventueel fijngehakte peterselie of andere verse kruiden toe. Laat de gebakken flensjes afkoelen en snijd ze in hele fijne reepjes. Leg ze in de voorverwarmde borden en giet de bouillon of consommé erover.

Deksel van bladerdeeg

Hiervoor dient u de soep op in ovenvaste soepkommen. Rol het bladerdeeg dun uit. Leg een groot rondje over de rand van de soepkom. Druk het goed aan. Plaats de kommen in de oven en laat het bladerdeeg bakken. Serveer het meteen op.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oosterse tomatensoepOosterse tomatensoepMet soep kunt u zoveel doen. Er zijn verschillende soorten soep en soep is altijd erg lekker en makkelijk te bereiden. T…
Soep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepSoep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepElke soep heeft een basis van bouillon. Die kan men trekken van rundvlees, van beentjes, van wild of gevogelte, van vis…
Warme borrelhapjes: saucijzenbroodjes en variantenDe saucijzenbroodjes als borrelhapje doen het altijd goed. Handig vooraf klaar te maken en met hooguit de magnetron of o…
Soepen en crémes voor de magnetronSoepen kunnen in de magnetron in ongelooflijk korte tijd worden gekookt, opgewarmd en ontdooid. Zelfgemaakte soepen op b…

Peperkoekhuisje Recept - Decoratie bij kerst, Sint of feestPeperkoekhuisje Recept - Decoratie bij kerst, Sint of feestPeperkoekhuisje, -geveltje of andere feestfiguren voor een feestelijk gelegenheid bakken. Het recept en voorbeeld om dez…
Basisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepBasisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepEen doorgestoken soep is een soep dat gemixt is. Pureesoepen zijn gepureerde soepen. Lees hier welke bestanddelen deze s…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.