Pittige mangosalade
De combinatie pittig, zoet en zuur komt veel voor in de Aziatische keuken. In Azië zie je veel kleurrijke gerechten, waarbij vaak verse producten worden gebruikt. Daarbij wordt het gebruik van kruiden meestal niet geschuwd. Een voorbeeld van zo’n typisch Aziatisch gerecht is pittige mangosalade. Heerlijk en gezond!
Pittige mangosalade wordt bereid met groene mango’s. Een groene mango is een mango, die nog niet helemaal rijp is. Hij is vaak kleiner dan een rijpe mango. Hij is hard en nog groen van kleur. De groene mango smaakt zurig en een beetje wrang. Behalve voor salade wordt groene mango ook gebruikt voor
curry en
pickles. Je kunt echter ook prima rijpe mango’s gebruiken voor pittige mangosalade. De rijpe mango is zacht, sappig, zoet en oranje van kleur.
Pittige mangosalade kun je geheel veganistisch maken. Door de toevoeging van noten is dit niet alleen een heel lekkere, maar ook nog eens voedzame salade. In de Aziatische keuken worden vaak pinda’s en cashewnoten gebruikt. Cashewnoten zijn rijk aan voedingsstoffen. Ze worden geheel, (grof)gehakt of als pasta gebruikt. Door ze eerst te bakken, krijgen ze extra smaak.
Garnalen worden ook vaak toegevoegd als ingrediënt in pittige mangosalade.
De mango wordt meestal in dunne reepjes gesneden volgens de
julienne snijtechniek. Dit zijn zeer fijn gesneden reepjes of staafjes van 2-3 mm dik en 3-4 cm lang. Julienne gesneden groenten hebben de vorm van een lucifer.
Thaise groene mangosalade (Som Tum Mamuang)
- Twee onrijpe mango’s
- Een teentje knoflook
- Twee eetlepels cashewnoten of pinda’s
- Tien grote gekookte garnalen
- Drie rode chilipepers
- Vier sjalotjes
- Drie eetlepels honing opgelost in vijf eetlepels water
- Drie eetlepels Thaise vissaus
- Een limoen
- Vijf cherrytomaten
- Koriander ter garnering
Snijd de mango’s in dunne reepjes. Snijd de knoflook, chilipepers en sjalotjes in fijne stukjes. Halveer de cherrytomaten. Wikkel de cashewnoten of pinda’s in een schone theedoek. Sla er een paar keer op met een hamer, zodat er grove stukjes ontstaan. Meng alle ingrediënten in een kom. Knijp het sap van de limoen erover uit. Garneer met koriander.
Pittige mangosalade uit Vietnam (veganistische variant)
- Een derde kopje limoensap
- Vier eetlepels (palm)suiker
- Twee theelepels vers geraspte gember
- Een theelepel zout
- Een eetlepel geroosterde sesamolie
- Twee onrijpe mango’s
- Een halve kleine rode ui
- Een klein groen chilipepertje
- Een theelepel geroosterde sesamzaadjes
- Een handvol koriander en/of muntblaadjes
Snijd de mango in reepjes. Spoel de rode ui af met heet water en snijd deze vervolgens in dunne ringen. Snijd de chilipeper in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten in een kom.
Indonesische komkommer/mangosalade
- Een grote geschilde, ontpitte komkommer
- Een halve rode ui
- Een halve geschilde mango
- Een chilipeper
- Een rode paprika
- Drie eetlepels vers gesneden muntblaadjes
- Anderhalve theelepel vers gesneden gember
- Een derde kopje kokosmelk
- Twee theelepels vissaus
- Een eetlepel vers limoensap
- Een theelepeltje gemalen zwarte peper
- Een theelepeltje chili olie
Snijd de komkommer, rode ui en mango in kleine stukjes. Mix alle ingrediënten in een kom. Zet een tot zes uur in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken.