Italiaans koken: een typisch menu uit Umbrië
De regio Umbrië wordt ook wel eens 'het groene hart van Italië' genoemd omwille van zijn centrale ligging en zijn groene heuvels met bossen, olijfbomen en wijngaarden. Zoals zowat overal in Italië kan je in Umbrië heerlijk eten. In deze regio voel je de bijna legendarische passie van Italianen voor lekkere gerechten, bereid met verse producten uit eigen streek. Eenvoud en jarenlange traditie kenmerken de uitstekende Umbrische keuken.
De Umbrische keuken
Kwaliteitsvolle ingrediënten zijn essentieel voor Italianen. Ze bereiden hun gerechten graag met verse seizoensproducten, het liefst uit eigen streek. Eén van de belangrijkste streekproducten in Umbrië is olijfolie, onontbeerlijk in de Italiaanse keuken. Heel typerend voor het landschap in Umbrië zijn de eindeloze rijen olijfbomen, al eeuwenlang. De olijfolie die er wordt geproduceerd is van uitstekende kwaliteit. Verder is
Umbrië ook gekend om zijn witte en zwarte truffels, vaak verwerkt in pastagerechten. Ook schapenkaas, de
pecorino uit Norcia is een specialiteit van de streek. In Umbrië wordt veel vlees gegeten, het liefst gebraden of gegrild boven een houtvuur, een eeuwenoude traditie. Rond het Lago di Trasimeno wordt ook zoetwatervis uit het meer geserveerd.
Hieronder vind je de recepten voor een volledig menu, helemaal volgens Italiaanse normen, met een
antipasto of aperitiefhapje, een
primo of voorgerecht, een
secondo of hoofdgerecht en een
dolce of dessert.
Antipasto: Bruschette con il pomodoro alla umbra
Dit is een aperitiefhapje uit Perugia en verschilt een beetje met de gekende bruschetta met tomaten, knoflook en basilicum. Kies voor dit hapje goed gerijpte tomaten uit.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 g rijpe tomaten
- een takje tijm
- een paar takjes peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 3 el olijfolie extra vergine
- zout en zwarte peper
- 4 sneetjes brood
Bereiding
- Snijd de knoflook, tijm en peterselie fijn.
- Snijd de tomaten in dunne schijfjes.
- Meng de tomatenschijfjes met de knoflook en de kruiden en giet er de olie bij.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Rooster het brood in de oven en beleg het met het tomatenmengsel.
Primo: minestra di ceci
Deze kikkererwtensoep is heerlijk! Normaal gezien wordt ze zonder geraspte kaas gegeten maar het is erg lekker met wat geraspte pecorino. Deze soep kan ook als maaltijdsoep gebruikt worden voor de lunch. Serveer er dan een stuk knapperig brood bij.
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 g kikkererwten uit blik
- 200 g tomatenblokjes
- 2 wortelen
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- enkele takjes peterselie
- 1 takje rozemarijn
- 1 rood chilipepertje
- 3 el olijfolie extra vergine
- groentebouillon
- 150 g penne of andere korte pasta
Bereiding
- Laat de kikkererwten uitdruipen in een zeef.
- Snijd de selderij en de wortel in niet te kleine stukjes en snipper de ui en de peterselie fijn.
- Haal de zaadjes uit het chilipepertje en hak het fijn.
- Verhit de olie in een ruime pan en laat de ui hierin fruiten.
- Voeg na enkele minuutjes de selderij en de wortel toe en laat zachtjes mee fruiten.
- Doe er dan de kikkererwten, de tomatenblokjes, de rozemarijn en het pepertje bij. Laat een paar minuten stoven.
- Giet er hete bouillon over, zoveel tot alles onder staat, breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
- Zorg ervoor dat de kikkererwten de hele tijd onder water staan. Indien nodig kan je nog wat bouillon toevoegen.
- Ofwel voeg je nu de pasta toe, ofwel mix je eerst ongeveer 1/3 van de soep in de blender tot een puree. Zo krijg je een meer romige soep. Voeg de kikkererwtenpuree terug bij de rest van de soep, doe er dan de penne bij en kook volgens de aangegeven kooktijd.
- Strooi er de gehakte peterselie over en dien warm op.
Secondo: filetti di maiale con capperi alla umbra
Dit hoofdgerecht met varkensvlees is in een wip klaar. Heel eenvoudig en heerlijk met een glaasje
Montefalco Sagrantino, een rode wijn uit de streek.
Ingrediënten voor 4 personen
- 8 lapjes varkensfilet (ongeveer 500 g)
- een half glas rode wijn
- sap van 1 citroen
- 4 el olijfolie extra vergine
- 1 flinke el kappertjes
- zout en peper
Bereiding
- Verwarm de olie in een ruime braadpan en bak de varkenslapjes aan beide kanten bruin.
- Giet de wijn en het citroensap erbij, voeg de kappertjes toe en kruid naar smaak met peper en zout.
- Haal het vlees na een drietal minuten uit de pan en hou het warm.
- Laat het vocht inkoken tot ongeveer 1/3.
- Serveer het vlees met de saus.
Dolce: schiacciata met blauwe druiven
Een schiacciata bestaat zowel hartig als zoet.
Schiacciare betekent letterlijk
verpletteren of
pletten. Dit dessert ziet er uit als een zoete pizza met druiven.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg blauwe druiven
- 1 ei
- 120 g suiker
- 350 g bloem 00 (erg fijn gemalen bloem)
- 1 zakje bakpoeder
- 1,5 dl melk op kamertemperatuur
- olijfolie extra vergine
- een snuifje zout
Bereiding
- Was de druiven en droog ze met keukenpapier.
- Meng het ei met de helft van de suiker en 6 el olie.
- Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem, het bakpoeder, de melk en een snuifje zout toe.
- Meng alles zorgvuldig en doe de helft van de druiven erbij.
- Duw het deeg plat met je handen en leg het in een ingevette ovenschaal.
- Spreid de resterende helft van de duiven erover uit en bestrooi met de rest van de suiker.
- Besprenkel het geheel nog met een beetje olijfolie.
- Bak ongeveer een uur op 180°.
- Serveer koud.
Als afsluiter op dit menu mag een heerlijk kopje Italiaanse espresso natuurlijk niet ontbreken. Buon appetito!