Vegetarisch koken: De bereiding van pâté

De meeste mensen denken dat pâté uitsluitend met lever bereid kan worden; niets is minder waar, u kunt een groot aantal andere ingrediënten als uitgangspunt gebruiken. Bij de hier volgende recepten staan de hoeveelheden niet altijd exact vermeld; ik laat u ruimte voor eigen initiatief. Elk van deze pâté’s kan aantrekkelijk worden opgediend, op een schaal met slablaadjes, plakjes tomaat e.d., vergezeld van sneetjes geroosterd wittebrood en boter.
(aangegeven hoeveelheden voor vier personen)

Avocado –pâté

  • Snijd rijpe avocado’s doormidden, verwijder pitten en schil.
  • Hak het vruchtvlees fijn en vermeng het onverwijid met citroensap om verkleuring te voorkomen (per avocado heeft u minstens 1 eetlepel sap nodig).
  • Voeg er een weinig olie en peper en zout naar smaak aan toe.
  • En verder: een knoflookteentje-uit-de-knijper (spaarzaam!) of fijngesneden bieslook; wat fijngehakte, verse dragon; een gelijke hoeveelheid kwark of wat verbrokkelde blauwe kaas. Desgewenst kunt u het mengsel meer samenhang geven met een weinig mayonaise.

Pâté van witte boontjes

  • Zet 100 g witte boontjes 12 uur-lang in ruim water te weken.
  • Breng de peulvruchten vervolgens in hun vocht aan de kook onder toevoeging van: 1-2 fijngehakte uien; 1-2 knoflookteentjes-uit-de-knijper; een toefje verse tuinkruiden of een lepel-vol gedroogde;
  • en verder peper, zout en/of mosterdpoeder naar smaak.
  • Laat de boontjes langzaam gaar worden. Ze zuigen veel kookvocht op, goed opletten dus, anders-koken ze droog.
  • Teveel vocht wordt afgegoten.
  • Wrijf de boontjes door een zeef of prak ze fijn.
  • Roer er fijngehakte peterselie, citroensap en olie doorheen.

Vispâté

  • U kunt van allerlei soorten vis een smakelijke pâté maken, van verse vis of gerookte. Pâté van gerookt visvlees is extra lekker, vooral van gerookte forel of makreel. Het vlees van gerookte forellen of makrelen behoeft niet eerst gekookt te worden. Van verse vissen of andere gerookte vissoorten wel, maar kook niet te lang, want anders gaat er veel van de fijne vissmaak verloren.
  • Wrijf ±250g graatloos visvlees (al dan niet voorgekookt) aan vlokjes en voeg er 1 eetlepel citroensap, een geplet knoflookteentje (naar verkiezing) en 2-3 eetlepels koffieroom aan toe. Breng het mengsel verder op smaak met peper en zout.
  • Voorts kunt u er wat fijngehakte peterselie, bieslook of venkel aan toevoegen. De pâté wordt voller van smaak wanneer u 25-50 g (gesmolten) boter door het vismengsel roert.

Groente-pâté

  • Veel groentesoorten kunnen in gezelschap van uien, knoflook en allerlei kruiderij gaar gekookt worden. Wanneer ze daarna door een zeef gewreven worden of in een elektrische mengbeker worden fijngemaakt ontstaat een mengsel, dat na toevoeging van een scheutje room, een weinig citroensap en fijngehakte tuinkruiden een smakelijk voorgerecht vormt.

Invriezen

Al deze pâtés kunnen 1 maand in de diepvriezer worden bewaard. De knoflooksmaak wordt door een verblijf in de diepvriezer minder geprononceerd.
© 2008 - 2021 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenvrij vegetarisch etenWanneer iemand die vegetarisch eet er achter komt dat diegene ook glutenvrij moet eten, dan kan dit overweldigend lijken…
Hoe kan je je inzetten voor vegetarisme?Door vegetarisch te eten, draag je jouw steentje bij aan het verminderen van dierenleed, milieuvervuiling en een betere…
Tips om vegetarisch te blijven eten op vakantieVoor de meeste vegetariërs is het heel gemakkelijk om zich in Nederland aan hun vegetarische eetgewoonten te houden. Je…
Afvallen met avocadoAvocado is een vrucht die vooral veel gegeten wordt in Midden en Zuid-Amerika. Er wordt vaak gezegd dat avocado een gezo…

Shish Taouk, stukjes kip in marinadeDit is een van de meest geliefde gerechten in het Midden-Oosten, in alle restaurants te bestellen. Het gerecht is echter…
Portugese recepten: KabeljauwPortugese recepten: KabeljauwDe Portugezen zijn gek op kabeljauw (bacalhau), het kan bijna gezien worden als een obsessie. De Portugezen hebben dan o…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!