Shish Taouk, stukjes kip in marinade

Dit is een van de meest geliefde gerechten in het Midden-Oosten, in alle restaurants te bestellen. Het gerecht is echter ook heel eenvoudig thuis te bereiden. Hier volgen een aantal bereidingswijzen.
Shish Taouk is een gerecht gebaseerd op kipfilet, het kan echter op vele verschillende manier worden klaar gemaakt, met verschillende kruidenmengsels. De stukjes kip kunnen aan spiesjes worden geregen en op de barbecue worden bereid. Het is ook mogelijk om de kip in een ovenschaal te doen, met het kruidenmengsel en wat olie en water en ze in de oven gaar te laten worden.

Ingrediënten

De basis is 1 kg kipfilet, in dobbelsteentjes gesneden van zo'n 2 cm.

Shish Taouk op basis van kerrie

  • 1tl gemberpoeder
  • 1tl witte peper
  • halve tl kardemom (eventueel)
  • zout
  • 6 el yoghurt (dit zorgt er voor dat de kip niet taai wordt)
  • 1 el kerriepoeder

Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg de kip toe. Laat de kip een tijd marineren (liefst een aantal uren, hoe langer, hoe beter de smaak wordt). Rijg de stukjes vervolgens aan spiesjes en ze zijn klaar voor de barbecue. Of doe de stukjes in een ovenschaal en voeg wat olie en water toe en laat de kip in een half uur gaar worden in de oven.

Shish Taouk op basis van koriander

  • 1tl gemberpoeder
  • 1tl witte peper
  • halve tl kardemom (eventueel)
  • zout
  • 6 el yoghurt
  • 1 of 2 el koriander (gedroogd korianderpoeder, geen verse groene blaadjes!)

De bereidingswijze is verder hetzelfde als bij de kip op basis van kerrie.

Shish Taouk op basis van tomatenpuree

Deze versie is de meest traditionele.
  • 1tl gemberpoeder
  • 1tl witte peper
  • halve tl kardemom (eventueel)
  • 1tl paprikapoeder (liefst heet)
  • zout
  • 6 el yoghurt
  • 2 el tomatenpuree

Ook hier is de bereidingswijze precies zoals bij de twee bovenstaande recepten.

Shish Taouk op basis van mosterd

Deze versie is vrij ongewoon voor het Midden-Oosten, maar niettemin ook erg lekker voor liefhebbers van mosterd.
  • 1tl gemberpoeder
  • 1tl witte peper
  • halve tl kardemom (eventueel)
  • zout
  • 6 el yoghurt
  • 3 el mosterd

Ook hier alles mengen en laten marineren. Vervolgens aan spiesjes op de barbecue of in de oven.

Al deze recepten zijn lekker bij de barbecue. Ook met rijst en een verse salade doet Shish Taouk het uitstekend of met frietjes en een salade.

Smakelijk eten!
© 2008 - 2025 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.