Stamppotjes voor de gure dagen

Stamppotjes voor de gure dagen Als de dagen korter worden en de regen of sneeuw tevoorschijn komt en de buitentemperatuur aanleiding geeft om de kachel aan te doen dan is het ook weer tijd voor wat steviger eten. De stamppotjes komen weer tevoorschijn in deze ambiance en het variëren met stamppotjes is eindeloos. Enkele lekkere stamppotjes staan hier opgesomd en waar desgewenst gevarieerd mee kan worden. Ieder zijn/haar recept!

Oorsprong stamppot

De stamppot is van alle tijden, maar is met name in Nederland en België (Vlaanderen om precies te zijn) een bekend gerecht. De stamppot is in de loop der jaren meer internationaal geworden door toevoeging van allerlei ingrediënten (bijvoorbeeld het kuiltje jus wat soms vervangen is door een pittig sausje uit Italië of het Verre Oosten), maar de basis is nog steeds de samenvoeging van verschillende soorten groenten in combinatie met aardappelen. Stampen met de grote stamper al dan niet met toevoeging van een vochtige of vette substantie.

Op onderstaande recepten kan natuurlijk altijd gevarieerd worden. Ieder mens heeft immers een andere smaak. Enkele suggesties zijn bij de betreffende recepten (per recept) meegegeven. Suggesties die het gerecht net even een andere draai kan geven. Probeer eens wat uit...

Boerenkool met kaas stamppot

Ingrediënten

 • 800 gram boerenkool
 • 1 winterpeen
 • 400 gram belegen kaas
 • 1 kilo aardappels (beetje kruimig)
 • 100 gram cashewnoten en pecannoten
 • 1 theelepel sambal
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 50 gram smeerkaas
 • peper en zout
 • olijfolie

Bereiding

Schil de aardappelen, maak ze in kleine stukjes en kook ze in de pan met een beetje zout erbij. Doe vrijwel direct de boerenkool erbij en laat het geheel 20 tot 25 minuten koken. Maak de peen schoon, maak er stukjes van en wok deze met wat sojasaus in zon 12 minuten.
De boerenkool en aardappelen afgieten, vervolgens stampen en de smeerkaas, peen, sambal en wat peper en zout naar smaak toevoegen. Als de stamppot klaar is, de kaas in blokjes snijden en samen met de noten verdelen over de stamppot.

Suggesties

Door de sambal te vervangen door bijvoorbeeld iets zoetere Thaise saus/smaakmaker, geef je het gerecht een iets andere smaak. Door de belegen kaas door oude kaas te vervangen, krijgt het gerecht een pittiger en vollere smaak. Brokkel de oude kaas, voor een mooier effect.

Spruitenstamppotje

Ingrediënten

 • 500 gram spruitjes
 • 2 groene appels
 • 2 eetlepels boter
 • 1 kilo aardappelen
 • 150 gram gerookte spekreepjes
 • 100 ml halfvolle melk
 • 50 gram blanke hazelnoten
 • peper en zout

Bereiding

Aardappels schillen en in grote stukken verdelen. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Doe nu de aardappelen in een pan met water en daar de spruitjes bovenop en laat het geheel zon 20 tot 25 minuten koken.
Bak intussen de het spek uit en schil de appels. Met een appelboor haal je het klokhuis eruit en vervolgens maak je schijven van de appels. De appelschijven kunnen na de spekjes gebakken worden.

De hazelnoten een beetje grof hakken en rooster deze even. Daarna kan de pan met aardappelen en spruiten afgegoten worden. Het kookvocht heb je nog nodig, dus niet weggooien.
Meng nu de boter en de melk door het aardappel-spruiten-mengsel, zet de pan terug op het vuur, totdat de melk warm is. Stamp nu het mengsel en kijk of je er wat kookvocht aan toe wilt voegen (het kan anders te droog worden). Beetje peper en zout erbij en daarna de uitgebakken spekjes en de gebakken appelschijven erbij doen.

Suggesties

Als je de uitgebakken spekjes vervangt door rul gebakken rundergehakt, aangemaakt met wat verse peper en zout, geef je het spruitenstamppotje een heel andere smaak. De hazelnoten zijn ook te vervangen door bijvoorbeeld pecannoten of walnoten. Cashewnoten is overigens ook een optie, dat maakt het geheel net iets voller.

Pittige spinazie stamppot

Ingrediënten

 • 1 kilo aardappelen
 • 700 gram spinazie
 • 100 ml halfvolle melk
 • 200 gram hamreepjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 70 gram pijnboompitjes
 • olijfolie
 • sojasaus
 • verse peper en zout

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook deze binnen 20 tot 25 minuten gaan en kook daarna de spinazie apart. Bak voorzichtig de hamreepjes in een beetje olie en was sojasaus en rooster daarna de pijnboompitten in het pannetje en laat deze afkoelen. Snijd knoflook fijn en verwarm de melk met knoflook erbij. Als de aardappelen zijn afgegoten de olijfolie toevoegen.

Stamp tot een puree en doe de spinazie er vervolgens doorheen. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout naar smaak. Schenk de melk er nu bij en roer goed door. Verdeel de hamreepjes en de pijnboompitten over de puree en schep het geheel goed door.

Suggesties

Bij spinazie zijn de hamreepjes lekker, maar je kunt er een andere smaak aan geven door de hamreepjes te vervangen door kip die even in een sojasaus marinade gelegen heeft. Pijnboompitjes hebben een nadrukkelijke smaak en deze kunnen ook vervangen worden door kleingemaakte hazelnoten.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest populaire gerechtenDe meest populaire gerechtenNederland is een multicultureel land en dat is ook terug te zien in ons eetgedrag. We eten niet meer elke dag Hollandse…
Lekkere gerechten die snel klaar zijnLekkere gerechten die snel klaar zijnGerechten die gemakkelijk en snel klaar te maken zijn, en die toch erg lekker zijn, dat wil iedereen wel! Het is leuk om…
Stamppotten: Recepten voor een verrassende maaltijdStamppotten: Recepten voor een verrassende maaltijdStampotten zijn niet alleen zeer smaakvol om te eten maar ook zeer gemakkelijk om te bereiden. In veel gevallen heb je m…
Het hele jaar eten uit de natuurHet hele jaar eten uit de natuurPraktische voorbeelden van eten uit de natuur per seizoen en naar gebruik. Het hele jaar eten en drinken uit de natuur i…

Koolhydraatarm ontbijtenTijdens een koolhydraatarm dieet worden de koolhydraten zoveel mogelijk uit het voedingspatroon geschrapt. Koolhydraten…
Karamelsensatie: Twee recepten met karamelKaramelsensatie: Twee recepten met karamelKaramel zie je veel terug verschillende zoete lekkernijen. Veel snoepgoed bevat bijvoorbeeld karamel, maar ook veel koek…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.