Zelfgemaakte pizza
Veel mensen kunnen genieten van een lekkere pizza op zijn tijd. Echter, pizzeria's zijn vaak prijzig, en diepvriespizza's zijn klef en ongezond. Gelukkig is het heel makkelijk om zelf een pizza te maken! Leuk om met kinderen te doen en volledige controle over wat er wel en niet in en op de pizza gaat. Perfect aan te passen aan verschillende diëten dus! Een aantal mogelijk varianten zijn pizza's belegd met tonijn, broccoli en kip, ui en spekjes, en fruit.
De bodem
Elke pizza begint met een bodem. Deze valt kant en klaar te kopen in de meeste supermarkten, maar leuker (en gezonder) is natuurlijk om deze zelf te maken!
Ingrediënten voor twee bodems:
- 250 gram bloem
- 3,5 gram gedroogde gist (een half standaard zakje)
- Een afgestreken theelepel suiker
- Een afgestreken theelepel zout
- Een eetlepel olijfolie
- 165 ml lauwwarm water
Sommige gedroogde gisten moeten eerst geactiveerd worden. Dit staat meestal op de verpakking aangegeven. Mocht dit nodig zijn, neem dan een deel van het lauwwarme water (ongeveer een half kopje), voeg daarbij de afgestreken theelepel suiker toe, roer en laat het tien minuten staan. Na tien minuten is de gist geactiveerd en klaar voor gebruik. Indien de verpakking aangeeft dat de gist meteen gebruiksklaar is hoef het niet geactiveerd te worden. Als de verpakking niet aangeeft of de gist wel of niet geactiveerd moet worden, volg dan toch het activatieproces zoals hierboven beschreven.
Na het eventuele activeren van de gist kunnen gist, bloem, water, suiker (wanneer dit niet al bij de gist in zit), olijfolie en water bij elkaar gevoegd worden. Meng dit mengsel goed door elkaar, en voeg het zout toe wanneer de andere ingrediënten goed gemengd zijn. Dit is essentieel, omdat zout gistcellen kapot maakt. Direct contact tussen zout en gist is daarom desastreus. Na het mengen van de ingrediënten kan het zout toegevoegd worden zonder direct alle gistcellen kapot te maken.
Het deeg moet nu gekneed worden tot het soepel is. Dit kan tot een halfuur in beslag nemen, afhankelijk van de expertise (en spierkracht!) van de persoon die kneedt. Wanneer het deeg voldoende gekneed is kan een stukje deeg worden uitgerekt tot er licht door schijnt, zonder dat het scheurt. Wanneer het deeg goed gekneed is moet het, in een kom en bedekt met een natte theedoek, rijzen tot het twee keer zo groot is. Dit duurt ongeveer een uur. Rol de bodem uit tot deze een ronde vorm heeft gekregen en rol de randen iets op.
Beleggen: tonijn
Bij deze eerste variant wordt de pizza belegd met tonijn en kappertjes. De tonijn kan ook vervangen worden door bijvoorbeeld salami.
Ingrediënten voor twee pizza's:
- Tomatensaus of tomatenpuree
- Tonijn
- Maïs
- Kappertjes
- Mozzarella in schijfjes of reepjes
- Italiaanse kruiden (een standaard mix, of oregano, basilicum en tijm)
- Olijfolie
Bestrijk de bodem met olijfolie. Dit voorkomt dat de tomatensaus in de bodem trekt, waardoor deze slap wordt. Bestrijk de bodem vervolgens met tomatensaus/tomatenpuree en bestrooi met de kruiden. Beleg ruim met tonijn, maïs, kappertjes en mozzarella. Sprenkel de pizza licht met nog wat olijfolie. Bak de pizza 25-30 minuten op 200 graden.
Beleggen: broccoli en kip
Deze variant betreft een pizza belegd met broccoli en kip. Hou er rekening mee dat de kip aangebraden moet worden voor deze de oven in gaat.
Ingrediënten voor twee pizza's:
- Een kipfilet in reepjes
- Een stronk broccoli in stukken van ongeveer 2 cm
- BBQ saus
- Twee middelgrote uien in reepjes
- 4 teentjes knoflook in blokjes
Doe de kipreepjes in een grillpan en grill op hoog vuur tot de kip rondom gaar is maar niet door en door gaar. Bestrijk de pizzabodem met olijfolie. Dit voorkomt dat de BBQ saus in de bodem trekt, waardoor deze slap wordt. Bestrijk de bodem vervolgens met BBQ saus. Beleg met de kip, broccoli, ui en knoflook. Bak 25-30 minuten op 200 graden, of tot de kip door en door gaar is.
Beleggen: ui en spekjes
Deze snelle, simpele variant op de klassieke pizza wordt gemaakt met veel ui en spekjes.
Ingrediënten voor twee pizza's:
- 6 uien in ringen
- 100 gram spekreepjes
- Crème fraîche
- Peper en zout
Meng de crème fraîche met peper en zout en bestrijk de bodem met het mengsel. Leg hierop de ui en spekjes, en bak 30 minuten op 200 graden.
Beleggen: fruit
Een leuk alternatief voor de hartige pizza: een fruitpizza. De onderstaande fruitsoorten zijn suggesties; in principe kan iedere fruitsoort gebruikt worden. Bedenk wel: sommige fruitsoorten laten erg veel vocht vrij, wat voor een slappe bodem kan zorgen. Eventueel kan de bodem verrijkt worden met boter (of zelfs gemaakt worden van koekjesdeeg), maar een standaardbodem smaakt net zo lekker!
Ingrediënten voor twee pizza's:
- Eén bakje zure room
- 4 eetlepels basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker (of 1 vanillestokje)
- 1 eetlepel rietsuiker
- 2 appels
- 2 handen bosbessen
- 1 mango
- 1 banaan
Bak de bodem 15 minuten op 200 graden. Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen. Meng ondertussen de zure room met de basterdsuiker en vanillesuiker (of het merg uit het vanillestokje). Wanneer de bodem afgekoeld is kan deze worden bestreken met de zure room. Beleg de pizza vervolgens met plakjes appel, bosbessen, plakjes mango en plakjes banaan. Bestrooi met rietsuiker en doe de pizza 5-10 minuten in de oven op 180 graden.