Vegetarisch/veganistisch: hapjes op een feestje
Wat zijn leuke en lekkere hapjes om aan je gasten te serveren op verjaardagen en andere feestjes? De vegetarische en veganistische keukens bieden hiervoor genoeg keus! Je kunt het hierbij zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Van hele simpele hapjes en salades tot hapjes die iets meer tijd en moeite vergen. Zo kun je hapjes maken van eieren, zoals gevulde eieren en eiersalade. Of hapjes met mozzarella of aubergine. Ook kun je denken aan smeersels voor op een toastje, zoals kruiden-knoflookboter en walnotenpesto.
Vegetariërs zijn mensen die geen vlees of vis eten, en ook alle producten vermijden waarin vlees en vis zijn verwerkt. Niet elke vegetariër is hierin even strikt, zo eten sommige vegetariërs wel vis of zelfs kip. Voor deze groep is de benaming vegetariër eigenlijk niet correct, zo worden mensen die geen vlees eten maar wel vis pescotariër genoemd. Mensen die zowel vis als kip eten kun je misschien beter flexitariër noemen. Veganisten nuttigen helemaal geen dierlijke producten. Dit betekent dat zij behalve vlees en vis ook geen zuivel, eieren en honing nuttigen. Daarom zijn niet alle onderstaande recepten geschikt voor veganisten. Dit wordt wel duidelijk benoemd bij het recept.
Recepten met eieren (niet geschikt voor veganisten)
Gevulde eieren
Ingrediënten voor ongeveer 20 gevulde eieren:
- 10 biologische eieren
- 2 a 3 grote eetlepels mayonaise of crème fraîche
- 2 theelepels mosterd
- 1 kleine eetlepel kerriepoeder en 1 kleine eetlepel paprikapoeder
- Peper en zout
- Eventueel: verse kruiden als bieslook of peterselie
Bereiding:
Stap 1: Kook de eieren hard in circa 8 minuten. Als je grote eieren hebt gekozen, geef ze dan 1 á 2 minuten extra. Houd ze na het koken onder de koude kraan en laat ze even afkoelen. Daarna kun je ze pellen.
Stap 2: Als je alle eieren hebt gepeld snijd je ze in de lengte doormidden. Daarna schep je voorzichtig met een theelepel de eierdooiers uit alle eieren. Je doet 10 van de eierdooiers in de ene kom, en 10 in de andere kom.
Stap 3: Doe nu bij de eierdooiers in de ene kom 1 eetlepel mayonaise of crème fraiche, 1 theelepel mosterd en 1 eetlepel kerriepoeder. Roer alles nu goed door elkaar. Hiervoor kun je het beste een vork gebruiken, omdat je de eierdooiers fijn moet maken. Het eiermengsel krijgt nu de structuur van een dikke saus. Je kunt nu de peper en het zout toevoegen naar smaak.
Stap 4: Doe nu hetzelfde met de eierdooiers in de andere kom. Nu gebruik je in plaats van de kerriepoeder de paprikapoeder.
Stap 5: Schep nu met een theelepel het eiermengsel terug in de eieren. In 10 eieren doe je het kerriemengsel, in de andere 10 eieren doe je het paprikamengsel. Garneer met wat extra paprika- of kerriepoeder en de verse kruiden.
Eiersalade
Ingrediënten voor een flinke bak eiersalade:
- 5 biologische eieren
- 3 eetlepels mayonaise of crème fraîche
- 1 eetlepel mosterd
- ¾ rode ui, of 1 kleine rode ui
- Een bosje verse bieslook
- Eventueel: wat verse peterselie
- Peper en zout
Bereiding:
Stap 1: Kook de eieren hard in ongeveer 8 minuten. Als je grotere eieren hebt gekocht, dan moet je deze ongeveer 1 á 2 minuten extra tijd geven. Na het koken spoel je de eieren onder koud water, waarna je ze kunt pellen. Snijd vervolgens de eieren fijn (kan ook met behulp van een eiersnijder) of houd de stukjes juist wat grover, als je daar de voorkeur aan geeft. Doe alles in een ruime kom.
Stap 2: Snijd de rode ui fijn, en voeg deze toe aan het ei. Snijd vervolgens ook de bieslook en de peterselie fijn en voeg ook deze toe. Voeg vervolgens de mayonaise of crème fraîche toe, samen met de mosterd, de peper en het zout. Meng alles goed door elkaar. Laat het een uurtje rusten, zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.
Hapje met mozzarella (niet geschikt voor veganisten)
Spiesjes van mozzarella, cherrytomaat en basilicum
Ingrediënten voor circa 20 spiesjes:
- 2 bolletjes mozzarella (hierbij kun je beter gewone mozzarella nemen dan buffalo mozzarella, omdat de productie daarvan diervriendelijker is)
- 1 bakje á 250 gram cherrytomaatjes
- Peper en zout
- 1 bosje verse basilicum
- Klein bakje pesto (voor het serveren) of zelfgemaakte walnotenpesto (zie verderop)
Bereiding:
Stap 1: Snijd de mozzarella in circa 20 kleine blokjes en was de cherrytomaatjes. Bestrooi de mozzarella met een snufje zout en wat peper.
Stap 2: Rijg nu 1 cherrytomaatje aan het spiesje, gevolgd door 1 of 2 blaadjes basilicum en daarna 1 blokje mozzarella. Als je voor een kleiner gezelschap hapjes maakt, dan kun je ook meer mozzarella per spiesje doen.
Herhaal dit voor alle spiesjes.
De spiesjes zijn nu al klaar om te serveren. Je kunt hier een klein bakje (walnoten)pesto bijzetten, zodat de gasten hun spiesjes daarmee kunnen bestrijken.
Hapje met aubergine (wel geschikt voor veganisten)
Auberginerolletje met paprika, tomaat en basilicum
Ingrediënten voor circa 20 rolletjes:
- 2 aubergines
- 2 paprika’s
- 3 tomaten
- Verse basilicum
- 3 eetlepels olijfolie
- Scheutje balsamicoazijn
- Scheutje sojasaus
- 2 theelepels rietsuiker
- 2 teentjes knoflook
- Zout en peper
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd vervolgens de 2 aubergines in de lengte in dunne plakken. Pers de tenen knoflook.
Stap 2: Meng in een kom de olijfolie, balsamicoazijn, sojasaus, rietsuiker, peper, zout en knoflook met elkaar, zodat je een dressing krijgt. Proef of deze goed op smaak is, en bestrijk de plakken aubergine met de dressing.
Stap 3: Verdeel de plakken aubergine over een ovenplaat, en doe deze 20 minuten in de oven.
Stap 4: Snijd de paprika in langwerpige stukjes (paprika julienne) en snijd de tomaat in plakjes. Bestrooi de tomaat met een snufje zout en peper.
Stap 5: Als de aubergine gaar is, dan kun je deze uit de oven halen. Laat de plakken even afkoelen. Vervolgens kun je de rolletjes maken. Leg in een aubergine 2 stukjes paprika, rol de aubergine op. Pak nu een prikker, waarop je een plakje tomaat en een blaadje basilicum prikt, en steek deze in de opgerolde aubergine. Herhaal dit voor alle plakken aubergine.
Opmerking: Voor vegetariërs kun je de paprika ook vervangen door stukjes mozzarella.
Smeerseltjes voor op toastjes (wel geschikt voor veganisten)
Kruiden-knoflook boter
Ingrediënten voor een flinke kom:
- 1 kuipje sojaboter (gewoon te koop in de supermarkt)
- 1 bosje verse peterselie
- 1 bosje verse bieslook
- 3 tenen knoflook
- Peper en zout
- Sap van een halve citroen
Bereiding:
Stap 1: Snijd de peterselie en bieslook fijn en pers de teentjes knoflook.
Stap 2: Doe de sojaboter in een ruime kom, en voeg hieraan de kruiden en knoflook toe. Kneed alles goed door elkaar met je handen. Voeg nu naar smaak peper en zout toe, evenals de citroensap. Kneed alles nog eens goed door en laat het nog even een uurtje rusten zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.
Opmerking: uiteraard kun je in dit recept de sojaboter ook vervangen door roomboter. In dat geval is het recept vegetarisch.
Rucola-walnotenpesto
Ingrediënten voor een flink aantal toastjes:
- 150 gram walnoten
- 1 teen knoflook
- ½ bosje basilicum
- Een flinke scheut olijfolie
- Snufje zout
- 1 eetlepel citroensap
- 75 gram rucola
Bereiding:
Stap 1: Pers de teen knoflook uit. Doe vervolgens de walnoten, knoflook, basilicum, olijfolie, zout, citroensap en rucola in een keukenmachine en maal het tot er een kruimelig geheel ontstaat. Als het te droog is kun je eventueel nog wat olijfolie toevoegen, maar zorg ervoor dat het ook geen natte massa wordt zoals kant en klare pesto vaak is.
Als je geen keukenmachine hebt kun je de pesto ook met een vijzel fijnmalen. Dit neemt wel wat meer tijd in beslag, maar geeft een erg mooi en lekker resultaat.
Opmerking: Als je dit recept voor vegetariërs maakt, dan kun je 75 gram walnoten en 75 gram Parmezaanse kaas gebruiken in plaats van de 150 gram walnoten.