Tiramisu, eenvoudig recept
Tiramisu is een Italiaans nagerecht met mascarpone, koffie en Amaretto. Tiramisu betekent zoveel als “opkikkertje”. In Italië geeft men het dan ook vaak aan mensen die herstellend zijn van een ziekte. Er zijn veel manieren om tiramisu te bereiden en ook veel variaties op het oorspronkelijke gerecht. Traditioneel wordt tiramisu bereid met rauwe eieren. In de thuiskeuken levert dit echter bezwaren op in verband met mogelijke salmonella besmetting. Daarom volgt hieronder een recept zonder ei. Het is een eenvoudig recept, dat dicht bij de originele tiramisu blijft.
Ingrediënten:
- 500 gram mascarpone
- 2 bekertjes vanilletoetje met room
- suiker
- Lange vingers
- 10 ml zeer sterke koffie
- 10 ml Amaretto
- Cacaopoeder
Bereiding:
- Zet zeer sterke koffie en meng 10 ml daarvan in een kopje met 10 ml Amaretto.
- Klop in een beslagkom de mascarpone en de toetjes met room tot een gladde massa. Breng eventueel op smaak met suiker.
- Leg in een vierkante glazen (oven)schaal de lange vingers met de gesuikerde kant naar beneden. Besprenkel de lange vingers met de helft van het koffie-Amarettomengsel.
- Breng over de lange vingers een laag mascarpone mengsel aan (gebruik de helft).
- Breng hierop weer een laag lange vingers aan en besprenkel die zoals hierboven. Op deze laag komt dan de rest van het mascarpone mengsel.
- Laat enkele uren opstijven in de koelkast. Vlak voor het serveren rijkelijk bestuiven met cacaopoeder (theezeefje gebruiken).
Geschiedenis
Over de oorsprong van tiramisu doen verschillende verhalen de ronde. Soms wordt beweerd dat de Romeinen het toetje al aten, maar bewijs daarvoor is er niet. Anderen zeggen weer de het in de 17de eeuw is ontstaan aan het hof van de Medici in Toscane. Weer een andere lezing is, dat Griekse of Italiaanse vrouwen het toetje in de Eerste Wereldoorlog aan hun mannen meegaven voor extra energie op het slagveld. Die energie zou dan moeten komen van de koffie en de cacao, die beide cafeïne bevatten. Weer een ander verhaal is, dat tiramisu ontstaan is als een soort kliekje: restjes koffie, koekjes, kaas en chocola werden tot een dessert verwerkt. Feit is, dat tiramisu pas sinds 1980 voorkomt in Italiaanse kookboeken. Daarom lijkt een vijfde opvatting over het ontstaan het meest aannemelijk: het zou voor het eerst gemaakt zijn in de jaren '70 door een restaurant in Treviso.
Over de ingrediënten:
Mascarpone
Mascarpone is een roomkaas uit de Noord-Italiaanse streek Lombardije. De kaas wordt gemaakt van lichte room (ongeveer 25% botervet) en melk met een beetje wijnsteenzuur. De room en de melk worden bij een hoge temperatuur verhit, waardoor de kaas zijn typische smaak krijgt. Behalve voor de bereiding van Tiramisu wordt mascarpone wel gebruikt om risotto dikker en voller van smaak te maken.
Amaretto
Amaretto is een zoete Italiaanse likeur op basis van amandelpitten. Het bevat ongeveer 28% alcohol. De naam is afgeleid van "amaro", het Italiaanse woord voor bitter. Amaretto is dan ook te vertalen als "een beetje bitter".
Behalve in tiramisu kan amaretto ook gebruikt worden als likeur bij de koffie of als mixdrankje met bij voorbeeld koffie, cola, appelsap, sinaasappelsap of dubbelfris. Ook in coctails wordt vaak amaretto gebruikt. Zo bestaat de "Godfather" uit 2 delen whiskey en 1 deel amaretto en de "Godmother" uit 2 delen wodka met 1 deel amaretto.
Lees verder