Heerlijke gerechten met bonen en saucijzen
Wil je niet te lang in de keuken staan maar toch een heerlijk gerecht op tafel zetten? Maak dan een pasta met saucijzen die binnen een half uurtje klaar is en ook heel gemakkelijk kan worden ingevroren voor drukke perioden. Serveer hem met een salade. Het recept is voor vier personen. Ook lekker: Toscaanse bonenschotel. Beide gerechten bevatten tomatenblokjes en saucijzen. Typisch Italiaanse ingrediënten vormen de basis voor deze gerechten. Italiaanse gerechten staan bekend om hun eenvoud en smaak.
Ingrediënten pastasaus met saucijzenvlees
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 4 saucijzen
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine
- gedroogde oregano
- scheutje droge witte wijn
Bereiding
Hak de ui in stukjes. Verhit de olijfolie in een hapjespan. Fruit hierin de stukjes ui. Pers de knoflook hierboven uit en fruit deze gedurende enkele minuten mee. Haal het vlees uit de saucijzen en maak dit fijn. Dit kan handmatig maar het is gemakkelijker om dit met een keukenmachine te doen. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar. Voeg oregano naar smaak toe en roer deze goed door het mengsel. Voeg vervolgens een scheutje witte wijn toe. Wees niet te zuinig. Laat dit alles even goed pruttelen. Voeg ten slotte de tomatenblokjes toe. Het is natuurlijk ook mogelijk om verse tomaten te gebruiken. Zet intussen de pasta op en kook die volgens de gebruiksaanwijzing. De saus kan intussen op laag vuur blijven staan. Serveer het gerecht als de pasta gereed is. Lekker met ciabatta en een (Italiaanse) salade of stukjes komkommer.
Lasagne
De saucijzensaus kan ook heel goed bewaard worden in de diepvries. Wie regelmatig overgebleven beetjes invriest, kan na verloop van de tijd snel en eenvoudig een lekkere lasagne maken met de ingevroren restjes. Het enige wat daarvoor nog nodig is, is Bechamelsaus en Lasagnebladen. Uiteraard kan men de restjes ook gewoon weer voor een lekkere makkelijke pasta gebruiken.
Wist je dat
Wist je dat er rond de vijfduizend soorten
tomaten bestaan? In Italië is de tomaat zeer geliefd. Hij komt bijna dagelijks op tafel. De Latijnse benaming voor tomaat is (Solanum lycopersicum, synoniem: Lycopersicon esculentum).Tomaten worden gebruikt in pastasauzen, salades, als bijgerecht, gevuld en gefruit. In de 16e eeuw kwam de tomaat vanuit de Nieuwe Wereld naar Europa. Men dacht in eerste instantie dat de vrucht giftig was. Het heeft dan ook nog een paar honderd jaar geduurd voordat de rode vruchten in de groentetuinen van Napels terechtkwamen.
De gouden appel van de Italiaanse keuken
In Italië heet de tomaat pommodoro (gouden appel). Inmiddels is de tomaat een onmisbaar ingrediënt in de Italiaanse keuken geworden. Omdat er niet het hele jaar tomaten kunnen worden geoogst zijn er methoden ontwikkeld om ze te conserveren. Zo zijn de bekende blikjes met gepelde tomaten en tomatenpuree uiteindelijk in onze supermarkten terechtgekomen. De bekendste tomaat is afkomstig uit Campanië en heet san marzano. Het is een helderrode soort van kleine peervormige sappige vruchten met een dunne schil en weinig pitten. Een ander bekend product uit de Italiaanse keuken is de polpa di pomodoro. Het is een soort tomatenpasta met stukjes vruchtvlees erin.
oregano ook bekendstaat onder de naam Majoraan? Dit kruid wordt vaak gebruikt in gerechten met tomaten. Volgens onderzoek van de University of Georgetown heft oregano een sterk ontstekingsremmend effect. Het zou een vergelijkbare werking hebben als de doorsnee antibiotica.
saucijzen meestal uit varkensvlees bestaan? Er zijn echter ook rundersaucijzen. Het vlees wordt bijeengehouden door een natuurlijke darm. De naam saucijs komt van het Franse saucisse. De saucijs is onder meer bekend van het saucijzenbroodje en doet het verder goed op de barbecue en als gebraden worst. In Italië staat dit worstje bekend onder de naam salsiccia (meervoud salsicce).
Varkenssaucijsjes met cannellinibonen en tomatensaus een
Toscaans gerecht is?
Ingrediënten Italiaanse bonenschotel met varkenssaucijsjes (4 personen)
- 440 gram gedroogde cannellinibonen
- 4 tenen knoflook
- 8 verse salieblaadjes
- 1 tomaat, kern verwijderd en gehalveerd
- zout en versgemalen peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie (extra vergine)
- 8 Italiaanse saucijsjes (van 75 gram)
- 2 blikjes tomatenblokjes
- chilipoeder naar smaak
Bereiding
Doe de bonen in een kom met water zodat ze net onder staan. Laat ze een nacht weken. Giet de bonen de volgende dag af en doe ze in een steelpan met 1,75 liter water. Breng dit aan de kook. Voeg 2 tenen knoflook, 4 salieblaadjes en de halve tomaten toe. Laat dit 1,5 tot 2 uur sudderen op laag vuur tot de bonen gaar zijn. Breng op smaak met zout en giet de bonen dan af. Verwijder knoflook, salie en tomaten. Hak vervolgens de 2 resterende tenen knoflook fijn. Verhit de olijfolie, de overige 4 salieblaadjes en de fijngehakte knoflook in een hapjespan. Doe de saucijzen erbij en bak ze in 10 minuten rondom lichtbruin. Voeg de bonen, tomatenblokjes en het chilipoeder toe. Laat dit onafgedekt 15 minuten sudderen. Af en toe roeren. Breng op smaak met zout en peper. Leg ten slotte de bonen in een voorverwarmde dienschaal. Leg de saucijsjes hier bovenop.
Lees verder