Lekkere picknickhapjes voor Hemelvaartsdag
Hemelvaartsdag wordt steeds meer gevierd als dag dat je er samen met vrienden of het gezin een dagje op uit gaat. Zeker als je niet de vrijdag aansluitend vrij hebt. Heerlijk een dagje de natuur in of zomaar een plekje zoeken en dan lekkere hapjes meenemen en desgewenst een glaasje droge witte wijn. Maak er een gezellige picknick van!
Hemelvaartsdag in oorsprong
Hemelvaartsdag is van oorsprong een feest voor de gelovigen én staat al sinds jaar en dag als officieel vrije dag in de boeken. Een dag waar menigeen gebruik van maakt door leuke dingen met het gezin of vrienden te gaan doen. Als het weer een beetje meewerkt, kan je er lekker op uittrekken met de picknickmand en dan kleed je zo地 dag ook nog eens lekker aan, letterlijk en figuurlijk lekker dus. Bijgaand enkele - net even anders - hapjes die goed te maken zijn en welke gemakkelijk meegenomen kunnen worden.
Meeneemhapjes voor de picknickmand
Saffraanbroodjes
Voor 5 broodjes heb je het volgende nodig. Het zijn wel pittige broodjes!
Ingrediënten
- 5 draadjes saffraan
- 250 gram witte bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 1,5 dl water
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel cayenne peper
- 2 eetlepels schaafsel oude kaas
Bereiding
Begin met het weken van de saffraandraadjes in het water. Meng daarna in een grote kom de bloem, gist, honing, zout en cayennepeper. Doe er vervolgens het water met de saffraandraadjes bij en kneed in enkele minuten een soepel deeg. Het beste is om het deeg tot een bal of ovaal te kneden en het in een afgedekte kom (folie er overheen) één uur te laten rijzen. Verdeel het deeg in het gewenste aantal broodjes en laat het op een bakplaat nog zo地 half uur rijzen. Strooi er dan wat oude kaas overheen en bak ze in zo地 15 minuten gaar.
Muffin
De muffin mag bij een picknick eigenlijk niet ontbreken. Maak je er een met vruchten dan smaakt het net even anders. Voor 6 muffins heb je het volgende nodig.
Ingrediënten
- 100 gram witte bloem
- 80 gram bosbessen
- 50 gram rietsuiker
- 1 eiwit
- 50 gram halfvolle melk
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel olie
- 1 eetlepel boter
- snufje zout
Bereiding
Meng 2 eetlepels bloem met de bosbessen en even apart zetten. Het eiwit met de olie een beetje opkloppen en daarna de melk en boter (gesmolten!) er doorheen mengen. Niet meer kloppen dan nodig, want dat maakt het eiwit minder luchtig.
In een andere kom de rest van de bloem, het bakpoeder, zout en suiker goed mengen. Zeef het mengsel daarna en meng daarna met het eiwitmengsel. De bloem moet een beetje vochtig worden, maar ga niet als een bezetene door de kom. Als laatste het mengsel met de bosbessen erbij en daarna in de vormpjes doen. Bak het in (een voorverwarmde) oven zo地 20 minuten.
EXTRA - Als je een extra zoete twist wilt, dan kan je nog wat chocolade verwarmen en dat er overheen gieten. Wel goed af laten koelen, zodat de chocolade weer hard wordt.
Frisse salade
Bij een picknick mag een frisse salade niet ontbreken. Zo in kleine bakjes gedaan of sandwiches van maken. Je kunt er zo地 6 porties van maken
Ingrediënten
- 5 rijpe (niet overrijp!)
- 1 rode ui
- 1 komkommer
- 1 gele paprika
- 3 teentjes knoflook
- half bosje basilicum
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1 limoen
- verse peper
- zeezout
Bereiding
Maak de tomaten, paprika en komkommer schoon en verdeel ze in kleine stukjes. Schil de uit en maak deze heel erg fijn evenals de knoflook en voeg dit ook toe. Doe er daarna wat stukjes limoen bij, maar gooi de schil niet weg. Meng alles goed en doe de wijnazijn erbij en wat peper en zout naar smaak. Als laatste rasp je nog wat van de limoen schil en doe dit er ook nog bij. Laat het een uur of wat in de koeling staan.
EXTRA - Zo te verdelen in kleine bakjes (goed afsluitbaar) of doe het mengsel - let op voor teveel vocht - op grof volkoren brood. Druk de boterham goed aan, wat je eventueel nog kunt combineren met een plakje komijnekaas (of peperkaas als je het wat pittiger wil), en snij de boterham in kleine sandwiches.