Recepten methode Montignac
Afvallen volgens de methode van Michel Montignac. Lekker eten mét een wijntje erbij en toch gewicht verliezen. Enkel door het scheiden van bepaalde voedingstoffen. Een aantal heerlijke recepten beschreven conform de methode van Montignac om het uit te proberen en je op de rit te zetten. Eet smakelijk!
Ontbijt
Veel mensen slaan het ontbijt over. Als je echt geen tijd hebt om te ontbijten, neem dan een paar boterhammen mee naar het werk. Dan kun je niet de "fout" in gaan en gaan eten wanneer je trek krijgt.
Enkele voorbeelden voor ontbijt en/of lunch
- Volkorenbrood met appelstroop
- Volkorenbrood met Zwitserse strooikaas
- Volkorenbrood met suikervrije jam
- Volkorenbrood met tomaten of ander rauwkost
- Magere yoghurt 0% vet met suikervrije jam of zoetstof
Als je echt niet zonder boter kunt, dan kun je kwark op basis van 0 % vet laten uitlekken in een met keukenpapier bedekt vergiet. Hetgeen overblijft is dik genoeg om op brood te smeren.
De hoeveelheid die je eet doet er niet toe. Deze methode doet niet aan calorieën tellen. Wat wel belangrijk is om vetten en koolhydraten niet samen te nuttigen en suiker, witte pasta en aardappels te mijden. In plaats van suiker kun je zoetstof nemen. Deze is in vaste -en vloeibare vorm te krijgen. De vast vorm hoort bij een koolhydraat maaltijd, bijvoorbeeld door de magere yoghurt. De vloeibare variant wordt gebruikt tijdens de vetmaaltijd. Wacht tenminste drie uur tot je een volgende maaltijd tot je neemt.
De avondmaaltijd zal meestal uit een vetmaaltijd bestaan. Je mag hierbij één glas rode wijn drinken.
Roerbakgerecht met kipfilet
- 1 middelgrote grote ui
- 1 kleine prei
- paar teentjes knoflook naar smaak
- 1 kipbouillonblokje van Knorr
- 1 courgette
- 1/2 aubergine
- half bakje champignons
- 1 rode paprika
- 250 gram kipfilet in reepjes
- Kikomansaus.
- kerrie
- vloeibare zoetstof
Giet in de wok matig olijfolie en fruit hierin de ui, de knoflook de prei en de kipfilet. Breek een kippenbouillonblokje van Knorr en roerbak dit mee. Voeg de rest van de grof gesneden groenten toe en roerbak dit kort zodat het geheel knapperig blijft. Voeg naar smaal wat kikomansaus toe en eventueel wat druppels zoetstof, peper, zout, en kerriepoeder.
Pasta van groenten met ham/kaassaus
- beker slagroom
- 1 grote prei in lange slierten gesneden
- bakje peultjes
- 1 courgette in dunne plakken geschaafd. (kaasschaaf)
- 1 ons ham in reepjes/blokjes gesneden
- 1 ui
- 1 kipbouillonblokje van Knorr
- geraspte kaas
- gesnipperd bosuitje
- mon chou
- 2 tenen knoflook
Kook in een pan gezouten water de grof gesneden prei, de peultjes en de plakken courgette (kort) beetgaar. Laat goed uitlekken. Bak ondertussen de ui en de knoflook in een wok in matig olijfolie. Voeg het bouillonblokje, de gesneden ham en de beker slagroom toe. Voeg een half pakje mon chou kaas en de geraspte kaas toe zodat de saus iets dikker wordt. Maak het bord op: maak van de groenten pasta een mooi bergje en giet de ham/kaassaus erover. Bestrooi naar smaak met verse zwarte peper en het gesnipperde bosuitje. Lekker met komkommersalade.
Komkommersalade
Rasp of schaaf een komkommer. Strooi er zout, vloeibare zoetstof, peper en azijn over. voeg een fijngesnipperd uitje toe. Roer goed door en laat even staan zodat de ingrediënten aan elkaar kunnen wennen.
Gebakken kippenlevertjes met champignons en uien
- 2 bakjes kippenlevertjes
- 2 grote uien in ringen gesneden
- 1 bakje witte champignons
- zout/peper
- knoflookpoeder
Doe in een wok wat olijfolie en bak de kippenlevertjes even aan. Snijdt grote exemplaren door het midden.
Voeg de uienringen en de gesneden champignons toe. Laat goed gaarbakken. Voeg dan naar smaak zout, peper en knoflook toe. Lekker met spruiten.
maaltijd salade met verschillende vissoorten
- Gewassen en in reepjes gesneden gemengde sla
- 2 hardgekookte eieren
- 250 gram gerookte zalm
- 250 gramheilbot
- 4 krabsticks
- basilicum
- gehakte walnoten
- zelfgemaakte mayonaise
- kleine stukjes kaas\
- verse zwarte peper
Maak het bord mooi en verdeel alle ingrediënten. Leg de vis mooi neer en strooi over de sla wat stukjes kaas, de gehakte walnoot en de basilicum. Lepel er wat zelfgemaakte mayonaise over.
Zelfgemaakte mayonaise
- 200 ml zonnebloemolie
- 1 eidooier
- vloeibare zoetstof
- zout
- peper
- kerrie
- knoflookpoeder
- citroensap
- gesnipperd uitje
Zorg voor je begint dat de olie en het ei op kamertemperatuur zijn. Zet de kom op een vochtige doek of kurkenonderzetter zodat deze niet wegglijd tijdens het roeren. Mocht de saus schiften, voeg dan enkele druppels kokend water toe.
Breek het ei in een kom en roer deze met een garde stuk. Voeg tijdens het roeren druppelsgewijs de olie toe. Als de saus dik genoeg is kun je er, om de smaak te verhogen een paar druppels olijfolie bij doen. Voeg dan zout, peper, kerrie, knoflook, paar druppelscitroensap, paar druppels vloeibare zoetstof en een fijn gesnipperd uitje toe.
Gehaktballetjes in tomatensaus
- 400 gram rundgehakt
- fijn gesnipperd uitje
- kikomansaus
- geraspte kaas
- verse peterselie
- knoflook
- peper/zout
- kerrie
- 1 ei
Voor de saus
- half kippenbouillonblokje van Knorr
- water
- groot blikje tomatenpuree
- basilicum
- ui of bosui
- zout/peper
- kikomansaus
Kneed alle ingrediënten, behalve de basilicum en de tomatenpuree door het gehakt. Draai er balletjes van en bak deze kort in de olijfolie aan tot de balletjes bruin kleuren.
Breng intussen in een steelpan water met een half bouillonblokje aan de kook. Voeg het blikje tomatenpuree toe. Breng op smaak met zout, peper, kikomansaus, knoflook en een paar blaadjes basilicum. Giet de tomatensaus bij de gehaktballen en laat de saus ietwat inkoken waardoor de ballen garen. Voeg eventueel nog een gesnipperde ui of een gesnipperd bosuitje toe.
Snijbonen
- Snijbonen in ruiten gesneden
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- heel klein handje spekreepjes
- olijfolie om in te bakken
- peper
- een paar druppels vloeibare zoetstof
Kook de snijbonen beetgaar in water waar zout aan toegevoegd is. Bak intussen in een wok de rode ui met de spekreepjes en de knoflook. Voeg de uitgelekte snijbonen toe. Roer de peper en de vloeibare zoetstof naar smaak door.
Biefstuk met champignons
- olijfolie om in de bakken
- Heel klein beetje spekreepjes
- zout/peper
- knoflook
- zak gemengde champignons
- peultjes
- taugé
- kikomansaus
- sesamolie
Roerbak in olijfolie de spekreepjes, de gemengde champignons, de knoflook en de peultjes. Strooi als laatste de taugé erover zodat deze knapperig blijft. Druppel sesamolie over de groenten. Bestrooi de biefstuk met peper, zout en eventueel knoflook en bak deze in de olijfolie bruin. Leg de biefstuk op het midden van het bord en drapeer de wok groenten erover tot een bergje. Druppel dan wat kikomansaus over het geheel. Zet verse zwarte peper op tafel.
.