Proteïne kwarktaart

Hoe maakt men een heerlijke proteïne kwarktaart zonder veel vet & koolhydraten. Hieronder twee recepten voor een heerlijke banaan proteïne kwarktaart en een vanille proteïne kwarktaart.

Inleiding

Proteïne kwarktaarten horen tot de populairste gerechten onder aanhangers van koken met proteïne poeder. Dat komt omdat ze gemakkelijk zijn, snel te bereiden en je hoeft er geen speciale kookkunsten voor te bezitten. Ze zijn ook leuk om mee te spelen omdat je kunt experimenteren met verschillende toppings, vullingen en bodems. Ik wil je graag twee van mijn favorieten proteïne kwarktaartrecepten geven. Beide zijn gemakkelijk te maken en vereisen slechts enkele ingrediënten waar je twee kleine of één grote kwarktaart van kunt maken. Ze bevatten veel proteïne en relatief weinig koolhydraten en vetten. Onder elk recept heb ik een paar suggesties genoemd hoe je de taarten nog zou kunnen verbeteren of verfijnen om aan je eigen smaak tegemoet te komen.

Vanille proteïne kwarktaart

Ingrediënten

Vulling
  • 500 gram kwark
  • 250 ml vloeibare ei-eiwitten
  • 60 gram vanille weiproteïnepoeder
  • 5 ml toffee of vanille smaakversterker
  • 2 hele eieren

Bodem
  • 350 gram appel, geschild en ontpit
  • 20 gram kokosolie
  • 50 gram geplette amandelen
  • 170 gram havervlokken

Bereiding

Maak eerst de bodem door bovenstaande ingrediënten voor de bodem in een mixer te doen en het mengsel dan in een ronde anti-aanbak taartvorm te doen voor een gelijke laag. Bak 30 tot 35 minuten op 180 graden tot de bodem bruin wordt (let op dat hij niet verbrand). Meng voor de vulling alle vulling ingrediënten en giet die op de bodem. Bak nog eens 45 - 50 minuten op 160 graden. (Als je twee kleine taarten maakt, kun je na 35 minuten al kijken of ze klaar zijn). Houd de kwarktaart goed in de gaten om er zeker van te zijn dat hij romig blijft, maar niet helemaal wordt doorbakken. Hij is klaar als de vulling niet langer vloeibaar is; het midden moet wat vochtig zijn en qua structuur wat op vla lijken. Het lijkt misschien niet gaar, maar als je het uit de oven haalt en laat afkoelen komt het vanzelf goed. Laat de taart afkoelen en plaats het in de koelkast tot je het opdient.

Voedingswaarde

1/8 deel bevat:
  • 261 kcal
  • 22,1 gram koolhydraten
  • 22,2 gram proteïne
  • 9 gram vet
  • 3,5 gram vezel

Banaan proteïne kwarktaart

Ingrediënten
Vulling
  • 240 gram kwark
  • 400 gram extra lichte Philadelphia kaas
  • 120 gram weiproteïnepoeder banaan
  • 360 ml vloeibare ei-eiwitten
  • 5 ml banaan smaakversterker
  • (optioneel, verrijkt de smaak)

Bodem
  • 60 gram kokosbloem
  • 80 gram havervlokken
  • 120 ml vloeibare ei-eiwitten
  • 5 ml appel of toffee smaakversterker (of zoetstof naar keuze)
  • 240 ml melk (kokosmelk)

Bereiding

Begin met de bodem. Meng daarvoor alle ingrediënten en giet het mengsel in een ronde anti-aanbak taartvorm voor een gelijke laag. Bak 15 - 20 minuten op 180 graden tot de bodem bruin wordt (let op dat hij niet verbrandt). Begin voor de vulling met alle ingrediënten bij elkaar te doen en te mixen en giet het beslag dan op de bodem. Bak nog eens 45 - 50 minuten op 160 graden of tot het mengsel zo is dat het in het midden nog wat vochtig is. (Let op: als je twee kleinere taarten maakt, moet je na 35 minuten kijken of het al klaar is). Het moet qua structuur wat op vla lijken en wat wiebelig zijn, maar niet helemaal vloeibaar. Het lijkt misschien nog wat te weinig gebakken, maar als je de taart eruit haalt om af te koelen komt dat goed. Laat de taart afkoelen en plaats het in de koelkast tot je het opdient.

Voedingswaarde

1/8 deel bevat:
  • 241 kcal
  • 13,4 gram koolhydraten
  • 29,8 gram proteïne
  • 6,2 gram vet
  • 4,2 gram vezel

Suggesties

  • De kwarktaart kan worden belegd met gesmolten pure chocolade, marmelade of vers fruit.
  • Aan het beslag kunnen bessen worden gevoegd. (na het mixen)
  • De havervlokken kunnen vervangen worden door fijngemalen amandelen, hierdoor word de bodem knapperig.
© 2013 - 2024 Another, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kwarktaart met banaan en MonChoutaart met aardbeienKwarktaart met banaan en MonChoutaart met aardbeienKant en klare pakketten voor kwarktaart kunnen erg handig zijn, maar er gaat niets boven een "ouderwetse" kwarktaart met…
Glutenvrije chocoladetaart met aardbeien zelf bakken, receptVoor mensen met coeliakie (glutenallergie of glutenintolerantie) is het vaak lastig om aan een feestelijke en smakelijke…
Glutenvrije KwarktaartGlutenvrije KwarktaartMensen met een glutenintoleratie of allergie mogen geen granen tot zich nemen. Daar kan hun lichaam niet tegen en dit ui…
Recepten voor taart volgens methode MontignacAls volger van de methode Montignac is het soms lastig om een recept te vinden voor een geschikte taart. Na veel uitprob…

Koken met WhiskyKoken met WhiskyIedereen heeft wel eens gehoord van het wereldberoemde "Irish Coffee". Maar dit is niet het enigste recept dat er met wh…
Quiche een maaltijdtaartQuiche is een gerecht uit Elzas-Lotharingen en bestaat uit een gebakken korstdeeg met een meegebakken vulling. De bekend…
Another (6 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.