Proteïne kwarktaart
Hoe maakt men een heerlijke proteïne kwarktaart zonder veel vet & koolhydraten. Hieronder twee recepten voor een heerlijke banaan proteïne kwarktaart en een vanille proteïne kwarktaart.
Inleiding
Proteïne kwarktaarten horen tot de populairste gerechten onder aanhangers van koken met proteïne poeder. Dat komt omdat ze gemakkelijk zijn, snel te bereiden en je hoeft er geen speciale kookkunsten voor te bezitten. Ze zijn ook leuk om mee te spelen omdat je kunt experimenteren met verschillende toppings, vullingen en bodems. Ik wil je graag twee van mijn favorieten proteïne kwarktaartrecepten geven. Beide zijn gemakkelijk te maken en vereisen slechts enkele ingrediënten waar je twee kleine of één grote kwarktaart van kunt maken. Ze bevatten veel proteïne en relatief weinig koolhydraten en vetten. Onder elk recept heb ik een paar suggesties genoemd hoe je de taarten nog zou kunnen verbeteren of verfijnen om aan je eigen smaak tegemoet te komen.
Vanille proteïne kwarktaart
Ingrediënten
Vulling
- 500 gram kwark
- 250 ml vloeibare ei-eiwitten
- 60 gram vanille weiproteïnepoeder
- 5 ml toffee of vanille smaakversterker
- 2 hele eieren
Bodem
- 350 gram appel, geschild en ontpit
- 20 gram kokosolie
- 50 gram geplette amandelen
- 170 gram havervlokken
Bereiding
Maak eerst de bodem door bovenstaande ingrediënten voor de bodem in een mixer te doen en het mengsel dan in een ronde anti-aanbak taartvorm te doen voor een gelijke laag. Bak 30 tot 35 minuten op 180 graden tot de bodem bruin wordt (let op dat hij niet verbrand). Meng voor de vulling alle vulling ingrediënten en giet die op de bodem. Bak nog eens 45 - 50 minuten op 160 graden. (Als je twee kleine taarten maakt, kun je na 35 minuten al kijken of ze klaar zijn). Houd de kwarktaart goed in de gaten om er zeker van te zijn dat hij romig blijft, maar niet helemaal wordt doorbakken. Hij is klaar als de vulling niet langer vloeibaar is; het midden moet wat vochtig zijn en qua structuur wat op vla lijken. Het lijkt misschien niet gaar, maar als je het uit de oven haalt en laat afkoelen komt het vanzelf goed. Laat de taart afkoelen en plaats het in de koelkast tot je het opdient.
Voedingswaarde
1/8 deel bevat:
- 261 kcal
- 22,1 gram koolhydraten
- 22,2 gram proteïne
- 9 gram vet
- 3,5 gram vezel
Banaan proteïne kwarktaart
Ingrediënten
Vulling
- 240 gram kwark
- 400 gram extra lichte Philadelphia kaas
- 120 gram weiproteïnepoeder banaan
- 360 ml vloeibare ei-eiwitten
- 5 ml banaan smaakversterker
- (optioneel, verrijkt de smaak)
Bodem
- 60 gram kokosbloem
- 80 gram havervlokken
- 120 ml vloeibare ei-eiwitten
- 5 ml appel of toffee smaakversterker (of zoetstof naar keuze)
- 240 ml melk (kokosmelk)
Bereiding
Begin met de bodem. Meng daarvoor alle ingrediënten en giet het mengsel in een ronde anti-aanbak taartvorm voor een gelijke laag. Bak 15 - 20 minuten op 180 graden tot de bodem bruin wordt (let op dat hij niet verbrandt). Begin voor de vulling met alle ingrediënten bij elkaar te doen en te mixen en giet het beslag dan op de bodem. Bak nog eens 45 - 50 minuten op 160 graden of tot het mengsel zo is dat het in het midden nog wat vochtig is. (Let op: als je twee kleinere taarten maakt, moet je na 35 minuten kijken of het al klaar is). Het moet qua structuur wat op vla lijken en wat wiebelig zijn, maar niet helemaal vloeibaar. Het lijkt misschien nog wat te weinig gebakken, maar als je de taart eruit haalt om af te koelen komt dat goed. Laat de taart afkoelen en plaats het in de koelkast tot je het opdient.
Voedingswaarde
1/8 deel bevat:
- 241 kcal
- 13,4 gram koolhydraten
- 29,8 gram proteïne
- 6,2 gram vet
- 4,2 gram vezel
Suggesties
- De kwarktaart kan worden belegd met gesmolten pure chocolade, marmelade of vers fruit.
- Aan het beslag kunnen bessen worden gevoegd. (na het mixen)
- De havervlokken kunnen vervangen worden door fijngemalen amandelen, hierdoor word de bodem knapperig.